Det finns många olika typer av sparande och alla har de sina fördelar och nackdelar. Man kan säga att olika former av sparande passar bra vid olika tillfällen i livet. När man ska välja sparandeform bör man ta i beaktande varför man vill spara pengar och hur länge man planerar att ha sitt sparande.
Månadsspara
Man brukar skilja mellan månadssparande och investeringar. Om man exempelvis ärver en summa pengar kan man investera dessa pengar i aktier eller fonder, alternativt sätta in dem på någon form av räntekonto. Det är förstås också en form av sparande, men det är mer av engångskaraktär och därför kommer jag inte att ta upp denna sparandeform i min artikel. Det som jag däremot tänkte fokusera på är den form av sparande som brukar kallas för månadssparande. Det innebär alltså att man lägger undan en viss summa pengar per månad. Ett regelbundet och återkommande sparande. Visserligen kan man variera månad för månad hur mycket man har möjlighet att lägga på sitt sparande, men i de allra flesta fall handlar det om en bestämd summa som man varje månad använder till sparande, ofta kanske den också överförs via autogiro så att det sker helt automatiskt i och med att lönen kommer in.
Buffertsparande
Att ha en buffert är A och O för att ha en god och stabil ekonomi. Alla människor råkar ut för oförutsedda utgifter förr eller senare. För att då slippa rasera sin ekonomi, tvingas låna pengar av bekanta eller tvingas ta onödiga och dyra smålån så är det då bra att ha en summa pengar att ta av när man exempelvis blir sjukskriven, arbetslös, bilen eller värmepannan går sönder, hunden bryter benet eller om man måste köpa en ny tvättmaskin. En tumregel är att man bör försöka ha tre månadslöner på sitt konto just för oförutsedda utgifter. Omkring 50 000 är alltså en bra riktlinje, men självklart kan man ha en större eller lägre summa beroende på vilken inkomst och livsstil man har. Många som vill komma igång med ett sparande brukar börja med att spara ihop pengar till ett buffertsparande först, innan man börjar med några andra sparandeformer. Ett tips när det gäller buffertsparandet är att man bör placera dessa pengar där de är lättåtkomliga. Aktier och fonder är därför ingen bra idé och inte heller ett sparandekonto med restriktioner för hur pengarna får tas ut och användas.
Målsparande
Den form av sparande där man sparar pengar för ett specifikt mål kallas just för målsparande. Dit hör exempelvis ifall man sparar pengar till kontantinsatsen för ett hus, om man sparar pengar för att gifta sig, köpa ny bil eller åka på en drömresa. Precis som när det gäller buffertsparande så är detta ett kortsiktigt sparande och man bör välja en sparandeform där pengarna snabbt kan vara tillgängliga när man behöver dem.
Pensionssparande
Pensionssparande är en form av sparande som också är väldigt specifik. Men till skillnad från ett målsparande så är pensionen i de flesta fall något som ligger långt fram i tiden, vilket gör pensionssparande till något långsiktigt. Därför gör det inget om man binder pengarna. Man har också råd att ta högre risker för att få bättre avkastning, vilket gör exempelvis fondsparande till ett bra alternativ när det gäller pensionssparande. Det finns speciella fondpaket man kan välja just för att spara till pensionen och där är det olika fonder beroende på vilken risk man är beredd att ta.
Spara på bankkonto
Att spara pengar på ett bankkonto ger knappt någon ränta i dagsläget. Därför är det inget bra val för den som vill spara pengar mer långsiktigt eller förväntar sig en hög avkastning. Det är däremot ett bra alternativ för den som snabbt vill kunna få tillgång till sina pengar och vill kunna styra över dem själv via exempelvis internetbanken. Det finns dock konton som har en något högre ränta än det vanliga löne- eller transaktionskontot. Kolla upp med din bank vad just de erbjuder för olika typer av konton.
Spara i aktier och fonder
Om man vill spara på lång eller medellång sikt och är beredd att ta en risk med pengarna för att i gengäld ha chans till en högre avkastning så är sparande i fonder eller aktier ett bra val. Det finns speciella fondpaket som man kan spara i ifall man själv inte vill fatta beslut kring sparandet eller sätta sig in i utvecklingen för enskilda aktier. Fonder har också den fördelen att man sprider riskerna eftersom man då placerar pengarna i flera olika bolag jämfört med om man placerar pengar i en enskild aktie. Om man däremot har ett intresse för aktier och är beredd att lägga ner lite tid på att handla med aktier så har man chans på en riktigt god avkastning. Förutom aktier och fonder finns det då också ännu fler alternativ, så som certifikat, warranter och optioner samt att man också kan handla med exempelvis valuta och råvaror. När man sparar i fonder och aktier bör man vara medveten om att det alltid tillkommer avgifter vid dessa sparandeformer, dels vid sälj, dels vid köp och dels vid förvaltning. Försök välja fonder med så låga avgifter som möjligt. Kapitalförsäkring är ett alternativ för den som vill spara i aktier eller fonder, men med en kapitalförsäkring slipper man betala kapitalvinstskatt och man behöver inte heller deklarera sin eventuella vints. Däremot betalar man en avkastningsskatt vid årsskiftet varje år oavsett om innehavet då har gått upp eller ner. Prata gärna med din bank för att få det bästa alternativet just för dig utifrån ditt behov när det gäller sparande.