Så tjänar du pengar på Internet som affiliate

Att tjäna pengar på affiliate-marknadsföring kommer bli mitt tredje tips i serien 101 sätt att tjäna pengar. Detta är nämligen ett av de mest uppenbara sätt att skaffa sig en inkomst på nätet. Och det är dessutom relativt enkelt att komma igång. Om jag till detta lägger till att det finns väldigt mycket pengar att tjäna för den som är målmedveten så hoppas jag att jag får dig att läsa vidare. Så är det nämligen.

Kanske vill du tjäna lite extra pengar varje månad eller till och med ersätta din nuvarande sysselsättning och inkomst med något annat? Det kan hända om du är målmedveten och gör rätt saker. Hur då? Följ med i mitt resonemang här så ska jag berätta.

Troligen vet du att handeln på nätet omsätter miljoner varje dag. Varor och tjänster av alla slag säljs 24 timmar om dygnet och folk blir allt mer benägna att hitta saker att spendera pengar på online. Undersökningar visar också att de allra flesta känner sig säkra med att handla på nätet.

Men vet du att du kan vara med och tjäna en viss procent på försäljning på Internet enbart genom att referera till och rekommendera produkter och tjänster du gillar till andra? En person som gör just detta bruka kallas för affiliate.

Att agera affiliate är ett av de bästa sätten att komma igång med att tjäna pengar på Internet. Faktum är att du inte behöver en webbsida, ingen blogg eller ens några pengar för att sätta igång som affiliate. Även om dessa saker underlättar så kan du alltså starta din karriär som affiliate utan dem.

Genom att hjälpa konsumenter och potentiella kunder på Internet att skaffa sig en bättre bild av olika produkter och tjänster som de vill köpa kan du alltså tjäna pengar. Du kan exempelvis börja med att skriva en enkel artikel om en produkt på ca 500 ord med en länk eller hänvisning till en eller flera webbutiker där dessa kan köpas. Denna lilla artikel kan sedan bli en fin liten pengamaskin som genererar extra inkomster till dig.

Det var ungefär så det började för mig en gång i tiden. Men det är mycket som har hänt sedan jag skrev min guide för personer som ska köpa dator som jag tjänat x antal kronor på under åren. Idag driver jag ett eget företag där huvudinkomsterna kommer genom affiliatemarknadsföring. Detta är alltså min huvudsysselsättning sedan tre år tillbaka och det är inkomsterna från detta som betalar min hyra, min mat och alla andra levnadskostnader jag har. Dessutom finns det lite pengar över att sätta på sparkontot och investera på olika sätt. Faktum är att jag tjänar mer idag än jag gjort på något annat jobb jag haft som anställd.

Att jobba på detta sätt innebär också att jag kan jobba från mitt hem, biblioteket, ett kafé, Bahamas eller var helst jag önskar. Men den allra största förtjänsten med detta är att jag älskar mitt jobb. Till och med så mycket att jag har svårt att inte jobba på helgerna ibland. Inte för att jag måste utan endast för att jag tycker det är så fruktansvärt kul att vara entreprenör med Internet som min spelplan.

Hur många har det så bra egentligen?

Å andra sidan vill jag inte måla upp någon bild om att det skulle vara en enkel resa att komma dit jag kommit idag. Vill du bli framgångsrik som affiliate så måste du ha en plan, ett mål och dessutom ha tålamod och uthållighet. Det kommer att ta tid innan du kan säga upp dig från ditt jobb och det kommer att krävas att du jobbar många timmar varje dygn om ditt mål är att du ska leva på det. Vill du bara ha en extra inkomst är det en helt annan sak. Du väljer då helt själv hur mycket tid och energi du vill lägga på det och får en inkomst där efter.

Många jag pratar med om detta älskar konceptet med att tjäna pengar på Internet och ställer oftast väldigt många frågor om hur det funkar och hur de kan göra samma sak. De talar om för mig att de är seriösa med att få det att hända och de säger sig vara målmedvetna, att de ska börja så snart de startar sin dator nästa gång.

Men i de allra flesta fall så kommer de aldrig till skott. När jag träffar dem ett halvår senare så vill de helst inte prata om sina affiliateprojekt. En del berättar åter igen hur seriösa de är och att ”…denna gången ska det verkligen bli av”. Men i de flesta fall rinner det ut i sanden förr eller senare…

Det här kan vara ganska så underhållande för mig. Ursäkterna om varför det inte blir av för dem kan vara allehanda och ganska kreativa. Det står klart för mig att Nikes slogan, Just Do It, inte gäller för alla. Det är inte alla som har det rätta drivet helt enkelt.

Å andra sidan gör det inte mig så mycket, men det förvånar mig att inte fler ger det en ärlig chans eftersom fördelarna är så många. Du kan arbeta hur många eller få timmar du vill (vilket är mycket få om du vill när du har gjort det i några år) och du kan sköta det från vilken plats du vill. Allt du behöver är en laptop och en uppkoppling till Internet. Så om du vill semestra eller resa runt i världen så kan detta vara den perfekta verksamheten.

Och vill du vara kvar på ditt befintliga jobb så kan en liten affiliateverksamhet vid sidan om generera en fin extra inkomst som gör att du har pengar över till det där lilla extra eller hjälpa dig att bygga din förmögenhet. Dessutom kommer du ha riktigt kul medan du jobbar med det.

Men hur kommer jag igång som affiliate?

Den bästa platsen att börja på är en webbsida som erbjuder en rad olika affiliateprogram och en rad olika produkter och tjänster att marknadsföra. Det gör det enkelt att få en överblick över de valmöjligheter du har som affiliate.

Genom att undersöka de olika affiliateprogram som erbjuds hos exempelvis TradeDoubler, Affiliator, Zanox, Frossle och Commision Junction så kan du få idéer om vilka områden och ämnen som du tycker om och som du kan fokusera på. En fördel är om du själv kan något om branschen och om du har ett intresse för just den typen av produkter eller tjänster som du väljer att fokusera på. Det allra sämsta du kan göra i detta skedet är att skjuta med hagelbössa, dvs börja marknadsföra lite av allt möjligt som erbjuds.

Om du marknadsför ett brett spektrum av produkter som inte har samband med varandra från en och samma webbplats så är min erfarenhet att du kommer att skapa färre avslut.

Istället ska du göra lite efterforskningar och definiera en specifik målgrupp som du kan marknadsföra en rad olika passande produkter emot. I annat fall kanske du kan hitta ett specifikt problem som folk söker en lösning efter på Internet, exempelvis hur man blir av med finnar eller fästingar. Skapa helt enkelt en sajt kring detta problem och beskriv på sajten hur man löser problemet och vilka produkter man bör köpa för att fixa problemet.

Gör du på detta vis så kommer du inte bara ha bättre förutsättningar att skapa avslut på produkterna du marknadsför, du kommer dessutom få en hel del uppskattning från besökarna som du ger en lösning på deras problem. De kommer vara mer än nöjda med att du dessutom får en peng för att du hjälpt dem lösa problemet.

Affiliate utan egen blogg eller sajt

Men om du inte har någon webbsida då? Kan du bli affiliate än då? Ja, genom att använda dig av de fina webbtjänster som finns idag så kan du faktiskt skapa en närvaro på Internet utan en egen sajt. Exempelvis kan du skriva artiklar och skicka in dem till artikelkataloger eller webbtjänster som Squidoo.com, som erbjuder dig att skapa webbsidor inom vilket ämnesområde som helst.

När dessa artiklar och webbsidor väl har blivit indexerade av sökmotorer som Google, plus att du kanske marknadsför dem en aning genom att länka till dem, så kommer du börja få en stadig mängd besökare till dem. Har du valt rätt ämne och utformat din text på ett bra sätt så har du nu ett perfekt skyltfönster som kan generera inkomster till dig.

En annan metod som jag inte testat men som borde fungera väl är att be sajt- och bloggägare om att få vara gästskribent. Om du skriver bra artiklar som tillför ett verkligt värde så kan det finnas möjlighet att de tillåter dig att använda dina affiliatelänkar i artikeln. Väl värt ett försök tycker jag.

Sätt upp mål och skapa en metod för din affiliateverksamhet

Vill du tjäna pengar som affiliate så vill jag råda dig att skapa en handlingsplan, sätt upp mål och utforma en metod. Det kommer att hjälpa dig att vara uthållig och nå de inkomstnivåer som du satt upp som mål.

Det är inte många som sysslar med affiliatemarknadsföring som gör detta och jag menar att det är huvudorsaken till att de inte lyckas fullt ut. De tjänar säkert lite pengar men inte alls så mycket som de skulle kunna göra om de hade börjat med att sätta upp mål och utarbeta en metod för sin affiliateverksamhet.

Det beror verkligen inte på att det inte finns potential i affiliatemarknadsföring – det beror snarare på att de inte utnyttjar fördelarna på rätt sätt.

Exempelvis är det viktigt att du tittar noga på ersättningsnivåerna innan du väljer affiliateprogram eller produkter att marknadsföra. Om ersättningsnivåerna är låga som betyder det att du måste skapa fler avslut för att skapa önskad inkomst. Å andra sidan kan de vara lättare att sälja billiga produkter kontra dyrare. Här måste du alltså testa en mix som passar just dina förutsättningar.

Du bör också fundera en hel del över vilka människor du vill marknadsföra dig emot. Vilken är din målgrupp? Vad har de för inkomster? Hur troligt är det att de spenderar pengar på de produkter och tjänster som du skriver om? Om du inte matchar dessa två aspekter på ett lämpligt sätt så kommer du också få kämpa för att lyckas sälja.

Ett annat råd jag vill skicka med är att sätta upp olika typer av mål. De ska vara både kortsiktiga mål, medium och långsiktiga mål som hjälper dig att få saker och ting i perspektiv. Ett kortsiktigt mål kanske kan vara att skapa fem försäljningar per vecka kontinuerligt. Ett mer långsiktigt mål kanske kan vara att tjäna 200 000 kr per år på din affiliateverksamhet. Dessa mål kommer vara dig till hjälp de dagar då du funderar över varför du pysslar med det du gör.

Affiliatemarknadsföring är likt all annan affärsverksamhet något som du bör investera i för att det ska växa och bli något riktigt bra. Vad menar jag med det? Jo, när du väl börjar få inkomster från din affiliateverksamhet så är det klokt att investera en del av dessa inkomster i nya sajter och i annat som kan behövas för att skala upp eller förbättra din affiliateverksamhet. Det kommer göra dig mer framgångsrik och dessutom säkra upp dina inkomster då du får fler korgar att lägga dina ägg i. Skulle en sajt eller produkt sluta att fungera för dig så står du inte och faller med det.

Kort sagt, starta långsamt till att börja med och ha realistiska perspektiv på de där dröminkomsterna du har. Du kommer snart få kläm på hur det går till att tjäna pengar som affiliate och med varje ny erfarenhet så kan du skaffa dig mer och mer kunskap och långsamt se dina inkomster växa. Tro mig när jag säger att du har en häftig resa framför dig.

När jag började med detta så lärde jag mig grunderna genom att testa, testa och testa igen. Jag läste också nyfiket det mesta som fanns att läsa om affiliatemarknadsföring på bloggar, sajter och forum. Men det mesta handlade dock att att prova själv och upptäcka vad som funkar och inte funkar. Jag har gjort en del misstag på vägen men jag har också lärt mig mycket om hur man kan tjäna pengar som affiliate.

Det viktigaste är dock att komma igång på ett eller annat sätt. Gör något direkt nu för att komma igång som Internetmarknadsförare och affiliate! Det spelar ingen roll vad du gör eller om du gör rätt eller fel. Du kan alltid följa upp det imorgon och korrigera allt eftersom. Huvudsaken är att du får tummen ur.

Gör något litet varje dag för att komma närmare dina mål. Varför? Jo, därför att du då inom kort kommer se att du skapat en ny stadig inkomstkälla. Dina affiliatesajter kommer att generera pengar till dig dygnet om, året om.

Allt för många väntar med att göra något tills ”de får lite tid över” men hinner glömma hela grejen innan det händer. Inse att du aldrig kommer att få tid. Du måste ta dig tid. Det behöver dock kanske inte vara mer än tio minuter om dagen till att börja med och det kan du antagligen fixa enbart genom att stänga av dumburken en stund.

Så bestäm dig idag och börja tjäna pengar som affiliate!

Om du har några frågor eller funderingar om detta med att tjäna pengar som affiliate och hur man kan göra affiliateverksamhet till en inkomstkälla så får du gärna lämna en kommentar nedan. Och när du skrivit din kommentar så sätt igång själv. Vänta inte!

Detta är den tredje artikel i artikelserien om olika sätt att tjäna pengar. Här hittar du alla publicerade artiklar i denna artikelserie.

15 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Så jag känner igen mig i det du skriver om ”andra man lär” och sedan får förklarat att ”det funkar inte”.

  När man kollar av efter en månad eller 2 säger de: ”Det funkar inte, jag tjänade bara 150 kr”.

  WoW! säger jag: FUNKA INTE? Hur mycket har du tidigare tjänat på nätet?

  När man sedan förklarar att vill de tjäna mer än de 150 kr/mån så gör de om samma sak, igen och igen och igen och igen … snart har de en heltidsinkomst

  Jag har också förmånen att göra detta på heltid, sedan 3 år tillbaka, och jag önskar att ALLA fick denna frihet, där man själv väljer när man vill jobb, med vad man vill jobba och hur mycket man vill jobba.

  Är det fint väder ute, jobbar man inte förrän senare så man kan njuta av det som är viktigt här i livet.

  Tycker man affiliatemarknadsföring verkar svårt, då går man in och lär sig tjäna pengar på AdSense, vilket är det absolut enklaste sättet att tjäna pengar på internet med. Många säger att AdSense är ”dött”, vilket jag inte håller med om. Mina AdSense inkomster har ökat med 30% i år

  Det handlar mycket om att VÅGA! ta det första lilla babysteget, utanför sin komfortabla zon, göra något man aldrig tidigare gjort.

  Fear is the greenlight to GO! GO!

 2. Det är så mycket jag vill ha sagt med denna artikel men jag har säkert missat något så våga fråga. Och precis som Patrik så klokt säger här ovan; våga ta dig ur din komfortabla zon och testa.

  Tack för din feedback Patrik!

 3. Bra skrivit Håkan!

  Jag själv har precis gått ner från att jobba 40 timmar till 8 timmar varje vecka på mitt ”riktiga jobb”. Resten använder jag med att jobba med affiliatemarkadsföring och jag älskar det verkligen!

  Kommer rekommendera denna bloggpost till de som frågar mig hur man börjar då jag tror verkligen att de kommer hitta glöden när de läser igenom denna bloggpost.

 4. Hej Håkan!

  Bra skrivet och att du delar med dig av dina värdefulla tips. Är det någon som har ytterligare frågor så är ni naturlightvis välkomna att även fråga oss på zanox.

  Lycka till i framtiden!
  /Jenny

 5. Tack för feedback Andreas och Jenny! Det är kul att få respons på detta då jag hoppas att det spelar roll och att det kan inspirera andra att testa. Det är det sannerligen värt.

 6. Mycket välskriven artikel, bland det bästa jag läst inom ämnet. Har inte själv någon erfarenhet av affiliate, men ämnet är väldigt intressant att läsa om. Mycket inspirerande skrivet, nästan så jag får lust att starta upp själv…

 7. Hej Håkan!

  Inspirerande! Jag och en nuvarande kollega är intresserade av att börja. Kan du tipsa om nån sida som ger en snabbkurs i affiliatemarknadsföring? De första stegen liksom från scratch till den första ”närvaron på internet” som du skrev ovan. Jag har sökt runt lite och hittar massa sidor som förklarar hur bra och enkelt det är med affiliatemarknadsföring men inte hur det går till i praktiken. Typ 1. skaffa den här programvaran. 2. registrera ett konto där. osv osv

  Tack för intressant läsning!

 8. Hejsan!
  Jag är väldigt dålig på det här med IT och tycker det kan vara lite svårt att förstå hur det fungerar.
  Men jag har 2 idéer på bloggar jag vill starta och förhoppningsvis kunna få tillräckligt med läsare så att jag kan tjäna lite pengar.
  Min fråga är, hur gör jag smartast för att få många läsare/ besökare?
  Sedan undrar jag om det är så att jag ska starta och få igång bloggen/bloggarna först och sedan börja med affiliates och eller adsense eller om jag ska köra med det från början?

  Tack på förhand!

 9. Behöver jag starta ett företag om jag vill bli affliate? Isåfall vilken företagsform är bäst att välja?

 10. Hej och tack för din fråga :) Om du vill mjukstarta så kan du till att börja med se det som en hobby och redovisa det till skatteverket som en hobby men ganska snart kan det vara ide att driva det under exempelvis en enskild firma. Skatteverket redogör ganska väl för hur de ser på saken här, http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/inkomster/internet/trafikstyrning.4.7b610ded10741da92fa8000790.html
  Vilken företagsform du väljer tycker jag mest baseras på hur stora dina inkomster är. Jag tycker att Driva Eget redogör väl för vad som är fördelar respektive nackdelar med respektive företagsform. Kolla in deras resonemang här: http://www.driva-eget.se/guider/starta-eget/aktiebolag-eller-firma-vad-ar-bast-for-dig

  Lycka till med din affiliateverksamhet!

 11. Hej,

  Vad kommer jag som företag tjäna på om jag låter t.ex. en storbloggare ha en affiliate-länk till min hemsida/webbshop på sin blogg? Tjänar endast BLOGGAREN pengar på detta? eller jag också med varje person som klickar sig in på min sida via bloggarens länk?

 12. Ni tjänar båda två. Det är endast vid avslut som en affiliate tjänar sina pengar, och då bara en viss procent av ordervärdet. Det ser ju lite olika ut och det är du som driver affiliate-programmet som bestämmer villkoren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.