Så tjänar du pengar på att blogga

Kanske har du en blogg eller kanske funderar du över att starta en. Gillar du att skriva så är det faktiskt både en rolig sysselsättning och dessutom något som du kan tjäna pengar på. Om du gör det rätt.
I denna artikel kommer jag att beskriva mina tankar och idéer om hur jag menar att din blogg kan blir en inkomstkälla. Till att börja med vill jag dock på en gång säga att det kommer krävas en del jobb från din sida om detta ska lyckas.

Allt fler människor börjar inse att en blogg kan vara ett av de bästa sätten att skapa sig en inkomstkälla på Internet. Det kräver en relativt liten budget och med enkla medel kan du över tid bygga en imponerande stor mängd besökare. När du väl har ett bra besöksunderlag kan du börja tjäna pengar på din blogg och det fina är att detta då är inkomster som kommer fortsätta rulla in även dagar då du inte uppdaterar din blogg. På detta sätt kan vi alltså tala om en sorts passiv inkomst. En riktigt bra inkomstkälla kommer din blogg dock endast vara om du håller igång och uppdaterar den med intressant och relevanta artiklar och texter.

Hur kommer jag igång och blogga?

Det finns många olika sätt att starta en blogg på Internet. Du kan använda dig av WordPress, Blogger eller någon annan av dessa sajter där det är gratis att ha starta och driva en blogg. Svenska alternativ på detta är Blogg.se eller Bloggsida.se. Alternativet som jag rekommenderar är att du sätter upp din egen blogg under egen domän och på en egen webbserver eller eget konto på webbhotell. Det är inte heller speciellt svårt idag då en del webbhotell erbjuder automatisk installation av WordPress på ditt konto. Exempel på webbhotell som erbjuder detta är Loopia och Binero som jag själv använder och är mycket nöjd med.

Varför rekommenderar jag då att du startar en blogg under egen domän? Jo, om du vill skapa trovärdighet, marknadsföra din blogg effektivt, bygga ditt varumärke som bloggare och tjäna bra med pengar på din blogg så måste du har full kontroll över såväl innehållet som den tekniska plattformen som bloggen utgör.

Den kontrollen får du inte om du väljer en gratisblogg eftersom du då är bunden till deras användarvillkor, de annonser de väljer att visa på din blogg eller regler som säger att du inte får göra si eller så. Ofta innebär dessa regler att du exempelvis begränsad vad gäller att göra reklam för produkter eller tjänster. Det finns många som har startat gratisbloggar, lagt ner mycket tid och energi på dem för att efter några veckor eller månader konstatera att deras konton har blivit stängda eftersom de på något sätt anses ha brutit mot någon eller några av dessa regler. Du vill inte riskera att det händer dig.

Det kostar dessutom inte speciellt mycket idag att driva sin egen blogg. För några hundralappar om året så har du tillgång till en egen domän och ett webbhotell där du kan ha din blogg. Dessa pengar ger dig inte bara frihet att utforma och driva din blogg efter eget huvud utan också support, råd och tips från ditt webbhotell. Se bara till att webbhotellet stödjer det du behöver innan du bestämmer dig. Ska du till exempel köra en WordPress blogg, vilket jag rekommenderar av flera skäl, så ska det finnas stöd för PHP och det ska finnas tillgång till en databas. Fråga det tilltänkta webbhotellet och fråga andra bloggare innan du bestämmer dig för vad som passar dig. Du kan också skriva en kommentar nedan eller skicka ett mail till mig så hjälper jag dig gärna att välja.

När du är redo att starta din blogg och bloggverktyget du valt är installerat på ditt webbhotell så är det dags att välja en lämplig layout. Om du letar på Internet så kommer du snart upptäcka att det finns otroligt många bloggteman och templates att ladda hem gratis. En sökning på ”WordPress template” hos Google ger otroligt många träffar och det kan vara svårt att hitta just det som passar din blogg. Det viktiga här är dock att du väljer ett som är passande till ditt ämne och självfallet ska du gilla den själv.

Det finns som sagt en hel del gratis att tillgå för den som vill starta en blogg. Bloggplattformen WordPress är gratis och tusentals layouter är gratis. Du kommer också finna att det finns bloggteman som du får betala en liten peng för. Många gånger kan det vara smart att fundera över om det är bättre att välja en sådan blogglayout eftersom det är med bloggteman som med mycket annat. Du får vad du betalar för. Men för att komma igång med ditt bloggande så räcker ett gratistema långt så därför avslutar jag mitt resonemang om detta här.

Vad ska jag blogga om?

Det viktigaste vad gäller din blogg är trots allt vad du väljer att blogga om. Det finns idag en otrolig mängd bloggar med inriktning på olika ämnen. En del bloggar om sina liv i största allmänhet, en del bloggar om sina jobb, sina barn, sina fritidsintressen eller hur det är att vara föräldrar. En del bloggar om kändisar, om ekonomi, om prylar eller mode.

Oavsett vad du väljer att blogga om så bör det vara något som du gillar, kan något om och kan tänka dig att blogga om i flera år framöver. Glöm inte att du kommer att behöva uppdatera och skriva nya grejer till din blogg flera gånger i veckan. Så om du inte är entusiastisk över ditt ämne så kommer du inte vara uthållig nog. Ditt ointresse eller din okunskap om ämnet kommer dessutom märkas i dina texter och ingen kommer orka eller vilja läsa dem. Det bittra resultatet blir en övergiven blogg med dåliga texter som ingen vill besöka och definitivt vill ingen annonsera på din blogg.

Välj alltså något som du brinner för eller åtminstone har ett stort intresse för och var ganska begränsad i ditt ämnesval då det oftast blir mer intressant på det sättet. Eftersom vi vill tjäna pengar på vår blogg kan du också ta en stund och fundera över om ditt ämnesval är intressant nog att attrahera några besökare och annonsörer. En fickluddsblogg med foton på fickludd kanske inte blir en succé. Eller?

Nu har du valt ämne och inriktning på bloggen och det är dags att börja skriva. Vad ska man tänka på då? Om du kollar in några av alla de bloggar som finns på nätet så märker du snart att längden på texterna varierar mycket. En del personer skriver kort. Kanske bara en eller ett par meningar i varje bloggpost, men jag menar att du kommer att få bättre resultat ifall du satsar på att skriva lite mer och lite längre texter. Min rekommendation är att du satsar på 400 till 500 ord. Då blir artikeln lagom omfattande med en hel del användbar information för dina besökare och för sökmotorerna att indexera (vilket också är viktigt men något som jag får skriva om i en helt annan artikel).

En del publicerar enormt långa texter på tusentals ord. Men det är inte en lämplig bloggtext. Har man behovet att lägga ut texten så pass mycket kanske man istället ska fundera över om man ska skriva en e-bok istället.

Hur du väljer att skriva är trots allt ditt val. Det är ju din blogg och det finns inga givna regler. När du drivit din blogg ett tag så kommer du troligen upptäcka vad som passar dig bäst och din blogg kommer få ett mönster utefter det.

Efter ett tag så kommer du märka att du som person, din personlighet, humor och ton också lyser igenom i dina texter. Detta är bara något bra då personlighet är något som är signifikativt för formatet. Läser man en blogg vill man att det ska finnas en person bakom. Det ska till en grad vara personligt. Det kommer bara att göra din läsekrets mer lojal och större över tid. Bjud alltså på dig själv.

Hur får jag besökare till min blogg?

Nu har du alltså börjat få snurr på saker och ting. Bloggen är online och du uppdaterar den regelbundet med sköna texter. Nästa steg är att skapa en stark internetnärvaro. Alltså öka din bloggs synlighet på nätet så att intresserade hittar dit.

Det finns en rad olika saker du kan göra och metoder att använda för att folk ska hitta till din blogg. Ett sätt är att tipsa om dina bloggposter på sociala bokmärkessajter. Ju fler sådana du använder dig av desto bättre. Du kan också koppla twitter, facebook, forum eller andra sociala nätverk till din blogg och på detta sätt hitta din trafik. I dessa nätverk ser du till att länka till din blogg från din profilsida. Alla dessa metoder är gratis och kan generera förvånansvärt mycket trafik om du använder dig av dessa metoder på ett bra sätt.

Ytterligare metoder du bör testa, som också är gratis, är att gästblogga, skriva artiklar som du skickar in till artikelkataloger och använda dig av signatur i e-post och forum med länk till din blogg. Som du märker så är alla dess sätt att marknadsföra sin blogg helt gratis. Samtidigt är möjligheterna och variationerna på hur detta görs oändliga.

I detta sammanhang vill jag dock peka på vikten av att göra alla dessa saker på ett vänligt och ickestötande sätt. Om du exempelvis skriver om din blogg i alla sammanhang hela tiden så kommer folk att tröttna och snart är det ingen som vill läsa din blogg. Ingen gillar en spammare. Nej, istället ska du använda denna möjlighet på ett sådant sätt så att du upplevs som en hjälpande person som kan bidra med hjälp och lösningar inom det område som du bloggar. Gör du det på detta sätt så kommer du inte bara få fler besökare utan de kommer också börja tipsa om din blogg. I bästa fall har du fått igång en snöbollseffekt som är svårstoppad. Inom marknadsföringskretsar kallas detta för viral marknadsföring och klassas som den bästa sortens reklam.

När du och andra länkar till din blogg är detta positiv ur ytterligare en aspekt och det gäller den trafik som du får från sökmotorer så som Google. Länkar till din sida från andra relevanta sajter (som helst ska handla om samma saker som din egen blogg) bidrar nämligen till att din blogg bedöms som viktig. Man kan säga att varje länk in till någon sida på din blogg är en röst på att din blogg är viktig. Det kommer, förenklat beskrivet, göra att din blogg hamnar högre upp i sökresultaten och det i sin tur gör att du får mer trafik. Sökmotoroptimering, eller SEO som det kallas, är egentligen en vetenskap för sig och det går att säga oändligt mycket mer om detta. Jag kommer dock inte utveckla vad som är bra ur ett SEO-perspektiv mer här men jag råder dig att läsa på mer om detta så att du kan göra din blogg så SEO-optimerad som möjligt.

I denna video beskriver Stephan Spencer ett antal kloka saker man bör se över för att sökmotoroptimera sin WordPress-blogg.

Vill du lära dig mer om SEO rekommenderar jag att du besöker Nikkes, Simons och Magnus bloggar. Det finns mycket att läsa och lära om detta om du vill fördjupa dig.

Så hur börjar jag tjäna pengar på trafiken till min blogg?

Allt du behöver göra nu är att göra din blogg till en pengamaskin. Du vill att trafiken som du dagligen får till din blogg ska generera inkomster till dig och det finns faktiskt en rad olika sätt att få detta att hända. Det är dessutom inte speciellt svårt.

Google Adsense är troligen den mest kända metoden. Du kan gå med i deras annonsprogram helt utan kostnad och snabbt börja visa kontextuella annonser. De annonser som visas väljs alltså automatsikt ut så att de relaterar till det ämne du valt att skriva om vilket gör dem relevanta för dina besökare att klicka på. Vad jag har märkt så är positionen av dessa annonser väldigt viktig för vilken uppmärksamhet de kommer att få. Det är avgörande för om du kommer att få många eller få klick. Det är dessutom viktigt att du har ett relativt högt antal besökare om dagen för att Adsense ska börja generera en hygglig summa pengar. En liten extrainkomst är dock inte speciellt svårt att få till.

En annan metod är att vända sig till annonsnätverk som exempelvis Blogvertiser. Där fungerar det så att du får betalt för att skriva om ett specifikt ämne. Detta brukar kallas sponsrade blogginlägg.

En tredje metod är att gå med i affiliatenätverk där du kan välja mellan en rad olika företag och produkter att marknadsföra på din blogg. Du får då i regel ersättning som baseras på de försäljningar som sker via den trafik som du skickar till dessa företags webbshoppar eller sajter. Här finns otroligt mycket olika affiliateprogram att välja mellan och vad som funkar bäst för dig får du testa dig fram till. Jag kommer att återkomma till hur detta fungerar mer i detalj i en annan artikel längre fram.

När din blogg börjar bli mer etablerad, ditt varumärke som bloggare är starkare och du kan visa upp en imponerande besöksstatistik så bör du också testa att erbjuda annonsutrymme mot en fast avgift. Kan du sälja in denna typen av annonser så ger det dig en helt annan trygghet vad gäller inkomst. Annonsplatsen kommer ju att betalas oavsett av hur många som klickar på den eller hur många av dina besökare som väljer att köpa något av annonsören. Dessutom får du möjligheten att bestämma själv vad ditt annonsutrymme ska kosta. Vad kan vara bättre än det?

Men det finns en grej till du kan göra med din blogg för att tjäna pengar på den. Speciellt om du är redo att välja en annan inriktning eller ta ett nytt steg i livet. Du kan sälja den!

När den väl är etablerad och du kan påvisa att den ger en stadig inkomst och en stadig trafik så finns det helt klart ett värde i din blogg. Men sälj den inte för billigt. Du bör åtminstone kunna få 10 gånger den summa som din blogg drar in i månaden. Om du inte får ett sådant bud så finns det ingen anledning att sälja om du frågar mig. Den är ju fortfarande en pengamaskin för dig även om du skulle välja att inte längre jobba aktivt med den.

Säljer du din blogg så har du däremot möjligheten att börja om med en ny blogg och kanske ett helt annat ämne.

Så gör du alltså för att tjäna pengar på din blogg. Det här är ganska kärnfullt och kortfattat beskrivet men jag hoppas ändå att det ska hjälpa dig att komma igång. Om du har några frågor om detta med att blogga och hur man kan göra det till en inkomstkälla så får du gärna lämna en kommentar nedan. Och när du skrivit din kommentar så sätt igång att skapa din första inkomstbringande blogg.

Titta också gärna på denna film där möjligheterna kring att tjäna pengar på att blogga beskrivs ytterligare.

Videon kommer från Direct Marketers Association Conference 2008 och talare är Stephan Spencer, Chloe Spencer, Duane Forrester och Steve Spangler.

Detta är den första artikel i artikelserien om olika sätt att tjäna pengar. Här hittar du alla publicerade artiklar i denna artikelserie.

10 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Hejhej:)
  Hur många besökar tror du man behöver ha minst för att man ska tjäna något med Google Adsense? tänk bli medlem flera gånger. men då m¨ste jag fört byta till ett .se adress och sen ta bort alla inlägg i hela min blogg där jag har lånat musik och bilder från google..

  Undrar om det är värt att göra det jag har ca 100-300 läsare om dagen.
  Än så länge tjänar jag inget annat en biobiljetter på bloggen

 2. Sara> svårt att säga, beror mycket på väldigt många faktorer. Men som ett exempel har jag själv just nått nivån att jag tjänar in vad mina bloggar kostar mig per år; dvs ungefär 1000:- om året efter skatt. Detta har jag kommit upp i på ungefär 4 månader och har väl i snitt ett 30-tal besökare om dagen.

  Sen är det det stor skillnad på trafik och trafik – det gäller att få de som är intresserade av ditt tema att hamna på din blogg. Trafik från förmedlingssiter såsom bloggtrafik.nu och mer-trafik.se är egentligen rent skräp, de besökarna får upp besöksstatistiken mycket, men läser inte ens sidan (än mindre klickar på någon reklam)

 3. Hej!

  Tack för en riktigt bra sida. Den hamnade högst upp bland mina favoriter!
  Jag skulle vilja ha eget domän-namn och mail, men inte webhotellet då jag har en vän som har en server jag kan få lägga allt på. Fungerar det iaf att koppla mot Wp, vet du det? :o)

  Ha en bra dag!

 4. Hej! Kul att du gillar sidan. Stort tack för din feedback. Det motiverar mig att jobba vidare :)
  Det ska säkert funka fint att använda wordpress på din väns webbserver förutsatt att din vän har en webbserver med sql-databas och stöd för php. Jag är inte jättehemma på serverkonfiguration men din kompis kan säkert hjälpa dig så det blir bra. Om du inte får till det så kan jag annars rekommendera webbhotellet Binero som denna sajt ligger hos.

  Ha det fint! / Håkan

 5. K, du har lite fel i det du säger, att din blogg ska ha ”rätt team” för att ”attrahera besökarna” till bloggen.

  Det handlar om att få ”rätt trafik”, de som LETAR efter något där du på din blogg kan ge lite mer info, men långt ifrån komplett. Det kompletta svaret ska finnas i AdSense-annonserna, så de klickar där och du tjänar pengar.

  De flesta siter jag har för AdSense-inkomster har mellan 20 – 70 besök per dag och tjänar allt från 150 kr – 1 500 kr/mån och site

 6. Hej! Grymt bra inlägg. Jag har verkligen jättesvårt för att förstå mig på sånt här, verkar sjukt krångligt. Men om det kan vara till din glädje, så blev jag i alla fall en aning klokare av ditt inlägg.

  Undrar om du kan hjälpa mig? Jag skulle vilja komma ”ett steg längre” men min blogg. Känns som den bara står still även fast mina läsare ökar sakta men säkert. Skulle vilja tjäna lite pengar på bloggen också. Plus att jag funderar på att flytta min blogg till någon annan domän. Har du något tips osv. Du verkar ju kunna din grej :) Tack på förhand.

  Mvh Angelica

 7. Hej! Jag har runt 300 besökare om dagen, och skulle gärna vilja få in lite pengar. Har fått mejl där jag fått förfrågningar om ifall jag vill sälja annonsplatser och har precis svarat att jag är intresserad. Kan jag tjäna pengar på något annat sett, utan att behöva anstränga mig mer än att blogga om intressanta saker som mina läsare gillar? Och hur mycket kan man ta för att sälja en annonsplats egentligen? Skulle bli jätte tacksam för svar, antingen att du mejlar mig (palosfoto@hotmail.com) eller skriver här.

  Mvh/Pauline

 8. Hej Pauline! Tack för dina frågor. Jag hör av mig på mail inom kort och hoppas att jag kan bidra till att räta ut några av dina frågetecken till utropstecken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.