Så tjänar du pengar på Google Adsense

Du som har hängt med här på Spara & Placera vet att jag just nu kör en artikelserie som jag valt att kalla 101 sätt att tjäna pengar. I den första artikeln beskrev jag hur du kan tjäna pengar på att blogga. I denna artikel kommer jag fördjupa mig i något som jag nämnde kort då. Nämligen möjligheten att tjäna pengar med Google Adsense.

Om du har en webbsida eller en blogg så tycker jag definitivt att du ska ansöka om ett Google Adsense-konto. Det är ett av få annonsprogram som du kan börja med och sedan glömma. Med det menar jag att det kräver minimalt underhåll när du väl är igång.

Men det är klart, det finns alltid metoder du kan använda dig av för att maximera dina inkomster från Google AdSense och när du lär dig mer om hur det fungerar så kommer du kunna skapa dig ett inflöde till ditt bankkonto som kommer fortsätta månad efter månad. På det sättet kan man alltså använda sig av Google AdSense som en källa till passiv inkomst, och det är troligen därför det är så många webbplatsägare som använder sig av det.

De flesta som har lite vana av Internet och webben har nog hört talas om Google AdSense men långt ifrån alla förstår exakt hur det fungerar och hur man kan använda sig av det för att tjäna pengar. Just därför tänker jag beskriva ganska grundligt hur det fungerar och sedan fortsätta mitt resonemang till de mer avancerade fördelarna som du kan använda och nyttja.

Så kommer du igång med Google AdSense

Att komma igång med detta annonsprogram är egentligen väldigt enkelt. Vi utgår ifrån att du har en webbsida eller blogg av något slag och då är det bara att bege sig till Google Adsense webbsida och registrera dig gratis som publicist.

Denna process är ganska enkel då du bara behöver besvara några frågor om vem du är, ange adressen till din webbplats och godkänna Googles policy. Med andra ord kan du snart vara igång med att lägga upp kontextuella annonser på din webbsida eller blogg.

Vad menar jag då med kontextuella annonser? Enkelt beskrivet så betyder det att annonserna som visas kommer att vara relevanta i förhållandet till innehållet på din sajt. Exempelvis kanske din blogg handlar om digitalkameror. Annonsen som visas kommer då relatera till digitalkameror, objektiv, framkallning och andra närbesläktade ämnen. Och eftersom du bland annat får ange vilken region din sajt riktar sig mot (exempelvis Sverige) så visas även geografiskt relevanta annonser. Du kommer alltså inte riskera att det annonseras om webbshoppar baserade på Indien på din svenska sajt. Om allt funkar som det ska så är alltså annonsen hyfsat relevant för de som besöker din sida.

Allt detta är nogsamt utvecklat så att det ska vara intressant för dina besökare att klicka på dina Google Adsense-annonser. Och det är just klicken på annonserna som är viktiga då ersättningsmodellen baseras just på detta. Varje gång som någon klickar på någon av de annonser som du visar på din webbsida eller blogg kommer du nämligen få några ören eller kronor på ditt Adsense-konto. Så ju mer relevanta och intressanta annonserna är som visas på dina sidor desto mer kommer du att tjäna.

Hur ska jag placera mina annonser för att tjäna pengar?

Låt oss också diskutera lite kring hur du presenterar dina annonser från Adsense eftersom detta kan ha effekt på antalet klick som du kan få. Till att börja med så kan du välja färg och kanter på dina annonser. Du kan exempelvis välja färg och form så att annonserna ser bra ut tillsammans med den övriga designen på din webbsida. Detta är dock inte det självklara valet.

Genom att experimentera en aning, kanske helt ta bort ramarna så att ditt innehåll och annonsen flyter samman, så kan det generera mer uppmärksamhet och mer klick på dina annonser. Det kan handla om ganska subtila förändringar som faktiskt kan spela ganska så stor roll. På samma sätt bör du experimentera med placeringen i förhållande till ditt innehåll. Kanske funkar det bäst att ha annonsen över din artikel, kanske under eller kanske mitt i.

Här finns det inga givna regler utan det är du som bör prova dig fram till vad som funkar optimalt just på din sajt.

En eller flera webbsidor med Google Adsense?

Hur bra du än blir på att utforma och placera in dina Adsense-annonser så finns det ju en övre gräns för vad du kan tjäna med hjälp av Adsense på en specifik webbsida. Om du har en välbesökt sajt med tusentals besök om dagen så kan du troligen tjäna en hyfsad peng varje månad. Men många webbsidor har inte så imponerande besöksstatistik och därför kan det behövas en annan strategi för att få snurr på inkomsterna.

Denna alternativa strategi handlar om att starta flera olika webbsidor som alla behandlar olika populära ämnen. Du bör se på dessa sajter som innehållssajter och fylla dem med intressanta och relevanta artiklar, användbart innehåll som är någorlunda sökmotoroptimerat för att skapa ämnesrelaterad trafik via sökmotorer så som Google.
Adsense-annonser placeras sedan på optimala platser på dina sajter för att uppnå bästa klickfrekvensen. Väl publicerade online finns dina webbsidor tillgängliga 24 timmar om dygnet för vem som helst att läsa och klicka sig vidare via dina annonser.

Du kan också experimentera med att lägga upp affiliatelänkar på dina innehållssajter för att på detta sätt ytterligare öka dina inkomster. Hur du tjänar pengar via affiliateprogram är något jag kommer att återkomma till i en annan artikel i denna artikelserie.
En del personer bygger upp dussintalet och fler sajter enligt denna metod då det visat sig fungera mycket väl. En av de mest positiva sakerna med denna strategi är att det kräver väldigt lite underhåll när du väl en gång har producerat och lanserat sajterna. Vad du bör och kan göra är att regelbundet marknadsföra dina sajter via länkar, sökmotoroptimering etc. Om du dessutom väljer att ändå uppdatera dem med en eller flera nya artiklar lite nu och då så kommer du självfallet lyckas ännu bättre då sökmotorer gillar detta, ger dig bättre positioner och du får därmed mer trafik.

Ett annat sätt att uppdatera dina sajter på en regelbunden basis är att använda sig av RSS-flöden som du presenterar på din sida. Dessa bör självfallet vara av den art att de ämnesmässigt relaterar till innehållet på din sajt och i bästa fall kan denna funktion göra att du får återkommande besökare som regelbundet klickar på dina annonser. Med andra ord kan det vara värt ett försök.

En sista sak som jag gärna vill skicka med när det gäller att skapa sajter med syfte att tjäna pengar via Adsense är att välja ämne med omsorg. Det kan vara frestande att välja något som media skriver om just för stunden. Men när väl de nyheterna har svalnat och folk glömmer så försvinner din trafik. Mitt råd är därför att tänka mer långsiktigt och välja ett ämne som folk alltid är intresserade av. Det kan handla om att spara pengar, få ett bättre jobb eller dating. Det är alla saker som människor alltid ägnar tid och intresse åt. När du väl börjar fundera kring detta så kommer du säkert att upptäcka hur enormt många ämnen du kan välja mellan.

Om vi nu skall summera vad jag sagt så rekommenderade jag att börja med Google Adsense på en sajt. När du väl har skaffat dig lite erfarenhet, laborerat och tror dig har nått max av vad som går att tjäna på den sajten så finns möjligheten att skapa några extra innehållssajter för att ytterligare bygga ut ditt alldeles egna medieimperium. Försök att hitta bra ämnen för dessa sajter som det finns kontinuerligt intresse för. Jobbar du riktigt hårt med detta så kanske du blir en Adsense-guru som tjänar riktigt mycket pengar för relativt lite arbete. Dessutom finns möjligheten att detta sker dygnets alla 24 timmar när dina sajter väl är publicerade. Det fina är att du kan vara igång om bara några minuter om du surfar över till Google Adsense och öppnar ett konto nu.

Om du har några frågor om detta med att tjäna pengar med Google Adsense och hur man kan göra det till en inkomstkälla så får du gärna lämna en kommentar nedan. Och när du skrivit din kommentar så sätt igång, skapa ett Adsense-konto och testa själv.

Detta är den andra artikel i artikelserien om olika sätt att tjäna pengar. Här hittar du alla publicerade artiklar i denna artikelserie.

13 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Hur betalas pengarna ut från Google Adsense? Kan dom sätta in det direkt på ett konto eller sker det via check? Checkar kostar multum att lösa ut, därav min undran.

  Hur deklararerar man adsenseinkomster?

  Tack för en bra blogg!

 2. Tackar Ante! Vad gäller utbetalningar från Adsense så går det att välja på några olika metoder. Bland annat kan du välja elektronisk överföring av pengar. Det innebär att du får dina intjänade pengar insatta på ditt bankkonto utan någon avgift.
  Om bloggen eller dina websidor inte drivs som näringsverksamhet ska du redovisa intäkterna som hobby. Du bör då fylla i det belopp du fått från Adsense i ruta 19 på deklarationen, inkomst av hobby. Du kan läsa mer om hur Skatteverket ser på detta och annan relaterad verksamhet på Internet här:
  http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/inkomster/internet/trafikstyrning.4.7b610ded10741da92fa8000790.html

  Hoppas detta ger dig lite vägledning. Lycka till med att tjäna pengar på Adsense!

 3. Hej!

  Intressant blogg, får jag säga. Vågar jag gissa att det går ganska bra för herrn? Nåväl, nog med beröm, vad jag egentligen tänkte våga mig på är en fråga – jag har funderat på att slänga upp lite Google AdWords på min blogg, men finns det någon bra tumregel för hur mycket besök man behöver för att det skall vara värt ansträngningen? Jag är inte helt obesökt, men samtidigt har jag ju knappast de siffror som ”reklam-bloggarna” kommer upp i eftersom det rör sig om ett ganska smalt ämne jag skriver om…

  Mvh

  // HPX

 4. HPX: Tack för din respons på detta. Det betyder att det jag skrivit spelar roll för någon och då är jag nöjd.
  Går det bra för mig vad gäller Adsense? Ja, allt är ju relativt men visst gör det skillnad i min totala ekonomi. Reglerna kring adsense förbjuder mig (vad jag kan förstå?) att säga en siffra.
  Detta är dock endast en av de inkomstströmmar jag har från mina Internetprojekt.

  Är det lönt för dig att börja med Adsense? Det enda sättet att svara på detta är egentligen att testa (vilket ju är gratis). En hyffsad mängd eller ännu hellre väldigt mycket trafik underlättar självfallet. Men om ämnet du skriver om kostar väldigt mycket att annonsera om så kan även ett fåtal klick ge en hyffsad ersättning.

  Så alltså, testa, testa och åter testa. Samt utvärdera. Det är metoden som gäller när man ska jobba med Adsense.

 5. Hej finns det möjlighet att ändra reklamen? alltså så man själv för välja vilken reklam det ska bli eller går den bara efter texten på hemsidan?

  För just nu får jag bara någon skit reklam hela tiden och ibland byter den. Absolut inget som lockar för mina besökare.

  Mvh Alex

 6. I administrationen för Adsense kan du välja om det finns domäner som du inte vill visa annonser om. I inloggat läge hittar du detta under rubriken ”Filtreringslista” här: https://www.google.com/adsense/filter-online. Med filtreringslistan kan du blockera specifika annonser, t.ex. konkurrenters annonser, så att de inte visas på dina webbsidor. Du kan självfallet blockera de ointressanta annonser du nämner också. En hel del annan hjälp om hur Adsense fungerar finner du i deras hjälpcenter: http://www.google.com/support/adsense/?hl=sv

  Lycka till / Håkan

 7. Mycket bra skrivet ! driver själv en sida med annonser från adsense , man tjänar mer än vad man tror , ibland tror jag folk klickar bara för att vara snäll :O

 8. What ever! Så länge de klickar så är det ju bra ;)
  Tack för din feedback! Gott att min artikel uppskattas och betyder något för någon. Det värmer och inspirerar mig.

 9. Tack så mycket för din fina artikel, Håkan!
  Jag förbereder en webbsida (inte blogg) och vill gärna annsöka om ett Google Adsensekonto.
  Men vad gäller antal annonser per webbsida, hur många får man? Är det Google som bestämmer antalet, eller jag? Får man alla annonser gratis, eller beror det kanske på antalet?

  Varma hälsningar, Sif.

 10. När du har ansökt så är det helt upp till dig hur många eller få annonser du vill ha. Placeringen bestämmer du också själv. Självfallet kostar det inte dig som publicist något att ingå i Adsense-nätverket. Meningen är ju att du ska tjäna pengar ;)

 11. Tack så mycket, Håkan! Då är bara att sätta igång :o) ♫♪♫
  Men får jag lämna en fråga till dig igen om jag behöver hjälp med något jag inte förstår?
  Sif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.