Skapa ditt eget släktträd och ditt kreativa sammanhang

Att skapa ett kreativt sammanhang
Illustration: Håkan Liljeqvist

Har du ett sammanhang? Vem känner du dig besläktad med? Vilka personer beundrar du? Vilka inspireras du av?

Ibland har jag haft lite svårt att förstå mig på mig själv och alla de olika hattar jag tar på mig. Kanske känner du likadant ibland? Men nu har jag hittat en nyckel till att skapa lite samanhang för mig själv. En förklaring till detta är att jag har tänkt till och identifierat några av de personer som imponerar på mig. De är alla personer som jag inspireras av och vill efterlikna. De verkar inom olika områden men jag känner tydligt att de alla har kreativa uttryck och kunskaper som jag har mycket att lära av. Att identifiera vilka dessa personer är och att lära sig mer om dem har hjälpt mig att skapa sammanhang. Lite på samma vis som ett släktträd kan hjälpa till att skapa sammanhang.

Men ska man inte vara sig själv? Alla ska ju vara så unika nu för tiden. Att apa efter någon annan kan väl inte vara en bra idé? Så kanske du ser det. Men, jag tänker, att se sig själv som en del av ett kreativt sammanhang gör att du inte behöver uppleva dig vara så ensam när du börjar skapa egna grejer.
Men det blir ju inga ”egna grejer” om du apar efter någon annan? Nej visst, inte om du kopierar. Men om du inspireras av andra människor och vad de skapar och dessutom sätter dig i ett förhållande till ett plural av inspirationskällor. Då föds något nytt!

Du kan alltså tillåta dig att lära dig saker, vilka saker du vill, från flera olika personer och från flera olika ämnesområden/skapandefält. Sluta oroa dig för att du gör en massa olika saker. Den röda tråden är att det är DU som gör det. Unikt blir det eftersom det du gör är frukten av att du sammanfört kunskaper från olika personer och från olika områden som inte har blivit sammanförda tidigare. Du är summan av dina influenser! Summan blir större än de enskilda delarna!

Du och det du skapar är resultatet av en mashup!

Nu är jag nyfiken på dig. Vilka personer återfinns i ditt kreativa släktträd och varför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.