Spara pengar och miljö – cykla till jobbet

Det finns ett sätt att både spara mycket pengar, få en bättre hälsa och dessutom skona vår miljö. Cykla till jobbet så kan du vara riktigt nöjd med dig själv. Jag har bestämt mig för att göra det från och med idag. Gör det du också!

Bilen kostar väldigt mycket pengar och att kapa kostnaderna för transport kan vara ett effektivt sätt att få pengar över och kanske öka sitt sparande. Men hur mycket kan du spara? Jag menar att du spara flera tusen kronor om året bara genom att välja cykeln.

Medelbilen förbrukar ca 1,41 Liter/Mil under de första fem kilometerna. Om du har en halvmil till jobbet sparar du 225kr/månad eller 2480 kr om året. Säljer du din bil och ersätter den helt och hållet med en cykel så kan du till detta lägga att du slipper kostnader för vägskatt, försäkringar och reparationer. Där har vi nämligen ytterligare några tusenlappar som bilen kostar varje år.

Att göra sig av med sin bil kan tyckas vara ett extremt förslag men bara i min närhet har jag många personer vars liv egentligen inte kräver en bil. De få gånger de har ett verkligt behov av en bil skulle de kunna hyra en bil, eller låna någon annans utan problem. Kanske gäller detta även dig?

Ju kortare sträcka desto mer att tjäna på att ta cykeln

På grund av de fasta kostnaderna för bil (tex årlig service, försäkring och vägskatt) så blir det faktiskt så att ekvationen ger cyklisten fördel ju kortare sträcka det rör sig om.

Vid kortare sträckor brukar också medelhastigheten för bilen sjunka på grund av ökad andel statstrafik. Många gånger gör detta att man gasar på rejält på motorvägen för att kompensera för den långsamma framfarten i statstrafiken i början och slutet. Så är det åtminstone för mig.

Mer än bilens kostnader som kapas

Hälsovinsten av att ta sig till jobbet med hjälp av en cykel och din egen maskin är stor. Visste du till exempel att de som går eller cyklar till jobbet halverar sin risk för hjärtinfarkt jämfört med de som tar bilen? Det visar en studie som omfattade omkring 2 600 personer i Västerbotten (källa: Västerbottens-Kuriren).

Eftersom din hälsa tjänar på att du cyklar till jobbet varje dag så kanske du kan börja ifrågasätta andra utgifter du har för träning. Kanske är det så att du inte behöver ditt träningskort längre när du har trampat fram och tillbaka till din arbetsplats? Är svaret ja så har du plötsligt kapat ännu mer återkommande kostnader.

Förutom bättre ekonomi och hälsa så kan du dessutom känna dig nöjd över att du gör en god miljöinsats genom att cykla till jobbet istället för att ta bilen. Kanske är till och med hälso- och miljöskälen starkare än de privatekonomiska men en förbättrad ekonomi är ju inte en tråkig bonus.

Kostnaderna för cykeln är marginell

I och för sig kommer cykeln också kräva visst underhåll och kanske behöver du investera i cykelväskor för att kunna ta med dig din bärbara dator, lunchboxen och annat du behöver på jobbet. Denna kostnad är dock snabbt intjänad och marginell i jämförelse med vad din bil kostar.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

  1. Jag har länge velat skaffa mig en riktig Rolls Royce-cykel eftersom jag har ganska långa sträckor, och en kvalitetscykel lönar sig. Men även om jag hade råd skulle jag aldrig våga parkera den ute på stan.

    Suck… :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.