14 tips om hur du minskar kostnaderna för din bil

Det är verkligen inte billigt att äga en bil. Jag använde mig av Bilkalkylen som finns på Konsumentverket webbsida och kunde konstatera att vår bil kostar en bra bit över 32 500 kronor om året (det är ändå en liten Hyundai Getz som troligen är förhållandevis billig).

Det finns dock en hel del man kan göra för att minimera utgifterna för bilen. Jag har gnuggat mina små grå och här kommer 14 tips som kan göra att du sparar tusenlappar.

Tips om hur du minskar bränsleförbrukningen

1. Kör med fönster och sollucka stängda. Det gör din bil mer aerodynamisk och därmed drar din bil mindre.

2. Ta bort takräcket så snart du inte behöver det. Ett monterat takräcke kan öka bränsleförbrukningen med upp till 30%.

3. Kolla däcktrycket på din bil regelbundet och fyll på upp till det rekommenderade trycket. Dåligt pumpade däck innebär att de rullar sämre, det blir lite större påfrestning på din motor och därför går det åt mer bränsle.

4. Hitta billigaste lokala bensinstation. Ett smidigt sätt att göra detta är att använda sajten Bensinpriser.nu. I Jönköping skiljde det till exempel 50 öre på dyraste och billigaste literpriset när denna artikel skrevs.
Undvik att fylla upp tanken på motorvägen eftersom dessa stationer ofta har högre bensinpriser.

Tips om hur du sparar på din bilförsäkring

5. Jämför bolagen. Trafikförsäkringspremien varierar mycket från fordon till fordon. Använd därför någon prisjämförelsetjänst på Internet, exempelvis Compricer, för att jämföra de olika försäkringsbolagens årskostnad.

6. Ta det lugnt i trafiken. Olycksfalls-fria bilister belönas av försäkringsbolagen med rabatter på upp till 70%.

7. Nöj dig med halvförsäkring om det räcker. Har du en bil som inte är värd speciellt mycket? Då kanske det räcker med en halvförsäkring. En idé kan i så fall vara att ha ett extra buffertkonto för oförutsedda utgifter om en reparation skulle krävas.

Har du en ny bil kan helförsäkringen också vara onödig då många nya personbilar säljs med en 3-årig vagnskadegaranti. Den motsvarar en helförsäkring.

8. Kan du förhandla med ditt försäkringsbolag? Kanske det är idé att bli förmånskund? Är du med i någon organisation som inebär att du kan få en rabatt? Utnyttja detta!

Köp bil på ett smart sätt och spar pengar

9. Köp helst en begagnad bil. Enligt statistik som jag tagit del av i en artikel jag läst i Dagens Industri så har en ny bil förlorat cirka halva värdet på endast tre år. Lägg till detta den högre kostnad en ny bil betyder vad gäller exempelvis försäkring. Idag kan man hitta fina begagnade bilar via olika annonssajter på Internet och med lite tålamod går det att göra fynd.

10. Undvik att byta in din gamla bil hos en bilhandlare. Du kommer nästan per automatik göra en dålig affär, kanske två, om du byter in din gamla bil samtidigt som du köper en ny. Dels förlorar du i prutningsmarginal och du får ofta relativt lågt betalt jämfört med vad du skulle fått om du exempelvis hade sålt din bil privat på Blocket.se. Alltså – sälj din bil själv och gör en ”ren” affär när du skaffar din nya bil.

11. Se till att få bästa billånet. Använd Compricer eller dylik tjänst för att skaffa dig en bild av vem som kan ge dig bästa billånet.

12. Pruta och be om extra utrustning på köpet. Skäms inte för dig när du köper bil utan pruta och kolla ifall bilhandlaren kan tänka sig att skicka med vinterdäck och en tank bensin. Det kostar ju inget att testa.

Spara pengar genom att sköta om din bil

13. Kolla regelbundet oljan, kylvätska och annat som du kan kontrollera, åtgärda och fixa med själv. Ägnar du lite tid till detta så kan du hålla dig ifrån feta fakturor från bilverkstaden. Dessutom betyder ju en välskött bil ett högre andrahandsvärde.

Spara enorma pengar genom att inte ha någon bil

14. Gör dig av med din bil. Ställ dig frågan om du inte kan klara dig utan din bil. Det kommer att göra under med din privatekonomi och dessutom gör du en miljöinsats genom att cykla eller åka kollektivt.

Har du fler tips på hur man kan minska utgifterna för bilen? Skriv gärna en kommentar här.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.