Stor andel av svenskarna är fondsparare

Enligt Fondbolagens förening så finns det inget annat land i världen som slår Sverige när det gäller hur stor andel av befolkningen som sparar i fonder. Detta enligt ett pressutskick som kom i veckan.

Genom premiepensionssystemet har alla svenska medborgare blivit fondsparare. 82 % har dessutom annat fondsparande till tjänstepension eller privat vid sidan om detta. Det är en kraftig ökning jämfört med 2008 då 74 % sparade i fonder utöver premiepensionen. Utöver detta kan följande sägas om svenskarnas fondsparande:

– Tillväxtmarknadsfonder är den mest valda fondtypen.
– Få jämför med annat index än Stockholmsbörsens utveckling.
– Risk och avgift är viktigaste faktorer vid val av fonder, men endast tre av tio vet att avgifterna är bortdragna när fondens värdeutveckling visas.
– 74 procent har fondsparande med automatisk överföring varje månad.
– 66 procent av alla barn i Sverige är fondsparare.

Hur god kunskapen är om de olika fonderna och deras avgifter säger dock inte pressutskicket något om. Kanske är detta rekordsparande bara resultatet av att bankerna har riktigt bra säljare i sin så kallade ”rådgivare”. Vad tror du?

För en tid sedan publicerade jag en artikel här på Spara & Placera som du kan ta del av om du vill lära dig mer om grunderna i fondsparande. Har du vidare frågor och fundringar kring detta med att spara i fonder så får du gärna lämna en kommentar eller kontakta mig på annat sätt.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Om man ska ge sig in i fonder. Vad tycker du man borde ha som minsta tidsperspektiv på sin investering då?

    Förmodligen inte så relevant men investeringen skulle vara ca 100 000 kr.

  2. För det första. Se till att välja fonder med låga avgifter. När de dessutom slår de som kostar mycket så är det inget snack om saken. Se också till att välja aktiva fonder som verkligen försöker slå index. Storbankerna har ett stor uppsjö av fonder som mest verkar ha till uppgift att generera pengar åt bankerna. Just pga av dessa två orsaker bör du också fundera över om direkt aktieägande kan vara ett bättre alternativ.
    Vad gäller placeringshorisont så tycker jag att man ska tänka 5-10 år. Men om du går in när marknaden står på topp så kan det i värsta fall krävas ännu längre tid. Därför är också investeringstillfällen en faktor att ta med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.