Retromatlagning – Stekt saltsill med löksås

[dropcap]Recepten.nu fortsätter att gräva i de svenska receptgömmorna. Det finns många anledningar till det.[/dropcap] Den traditionella husmanskosten är i stor utsträckning klimatsmart genom sin anpassning till närproducerade råvaror, såsom rotsaker, frukt, fisk och kött. Säsongsanpassning liksom plånboksvänlig inköpslista får man på köpet. Mystiska E-nummer och konstgjorda tillsatser undviker man galant genom husmanskosten, vars recept har sitt ursprung långt innan industrialiserade tillsatser gjorde intåg i vårt dagliga kostintag.

Idag vill vi lyfta maträtten Stekt saltsill med löksås. En riktig klassiker som är lika god som trivsam. När nypotatisen inom kort anländer lyfter denna rätt ytterligare en nivå. Inspirationen hämtas från den legendariske skådespelaren och matkonnässören Erik Berglunds receptsamling Bullens kokbok, utgiven av Åhlén och Åkerlunds förlag 1935. Berglund är kanske mest bekant under namnet Bullen, mannen som gav namn till Bullens pilsnerkorv.

Saltsillsfiléer hittar du antingen förpackade i 1,5 liters plasthinkar (innehåller cirka 12-14 filéer), eller vakuumförpackade (3-5 filéer), i matbutikens kyldisk. Ännu trivsammare är det så klart att köpa sin saltsill i närmaste fiskbil. Beräkna 2 filéer per person. Värt att notera är att det finns gott om sill i våra vatten och att arten inte är utrotningshotad på det sätt som flertalet av våra andra matfiskar är.

Dagen före du skall steka sillen lägger du filéerna i en stor skål med vatten (undvik om möjligt plastkärl). Förvara i kylskåp tills det dags att steka. Byt gärna vatten vid något tillfälle. Förfarandet gör att sillen blir mindra salt samt att fisken får en något fastare konsistens.

Stekt saltsill

Tag fram de sillfiléerna som legat i vatten i ett knappt dygn. Vispa upp ett ägg i en skål, strö vetemjöl på en tallrik och störbröd (skorpmjöl) på en annan tallrik.

Torka filéerna fria från vatten. Vänd först i vetemjölet. Doppa sedan i det uppvispade ägget. Därefter vänds filéerna i ströbröd. Stek i hett i smör. Några minuter på varje sida. Använd gärna rejält med smör vid stekningen, men lägg då de färdiga filéerna på lite hushållspapper innan servering för att på så sätt undvika att allt stekfett hamnar på tallriken.

Servera den stekta sillen med löksås och kokt potatis. En god öl, äppeljuice eller vatten passar utmärkt som måltidsdryck. Notera att husmanskost ofta behöver lite extra färg för att inte se trist ut på tallriken. En grönsallad, tomat och persilja passar bra att ha nära tillhands.

Efterrätt? Jordgubbskräm med mjölk. Enklare än du tror. Gott som du minns.

Text: Petter Ericsson

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.