Största hotet mot privatekonomin är arbetslöshet

Swedbanks mäklarfirma Fastighetsbyrån har undersökt vad svenska folket ser som största hotet mot deras privatekonomi under kommande vinter och jag tycker nog att det är ganska intressant att ta del av resultatet. Resultaten visar nämligen att man är mest rädd för att någon i familjen ska förlora jobbet. Man kan också se att män är mindre oroliga över sin ekonomi än kvinnor. En nedgång på aktiemarknaden kommer först på femte plats.

Sveriges ekonomi beskrivs i dagsläget som stark jämfört med många andra länder men orosmolnen i omvärlden är många. Fastighetsbyrån har undersökt vad svenska folket ser som största hotet mot privatekonomin under hösten/vintern 2010 och det visar sig vara arbetslöshet.

Undersökningen resultat visar att det största hotet är ”att jag/någon i familjen blir av med jobbet”. Därefter kommer ”Ökade elpriser” före ”Ökande räntekostnader på” en tredjeplats.

– Vid en första anblick är det kanske lite förvånande att elpriser oroar mer än räntekostnader. Dock är det en sund och realistisk bedömning att det finns mer risk för att elpriserna sticker iväg. Svensken har alltså en tilltro till att ränteutvecklingen kommer att bli lugn och överblickbar, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån i ett pressutskick som jag fick i mailen.

Svaren på delad fjärdeplats tyder både på självinsikt och ett visst mått av hybris: 13 % av svenska folket svarar att det största hotet mot privatekonomin är ”min egen konsumtion”. Lika många anser att det ”inte finns något som kan hota min privatekonomi”.

Fler män (16 %) än kvinnor (9 %) ser inte att det finns något som kan hota deras privatekonomi (högmod kommer före fall?). Det som är minst oroande för svenskarna är ”nedgång på aktie/fondmarknad”. Dock är det fler män (14 %) än kvinnor (9 %) som oroar sig för att värdepappren ska minska i värde.

Fördelning av svaren på frågan ”Vad känns som det största hotet mot din privatekonomi under hösten och vintern”:
Att jag/någon i familjen blir av med jobbet – 23 %
Ökande elpriser – 17 %
Ökande räntekostnader – 14 %
Min egen konsumtion – 13 %
Det finns inget som kan hota min privatekonomi – 13 %
Nedgång på aktie/fondmarknad – 11 %
Annat – 9 %

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes av Reagera Marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån. Ett riksrepresentativt urval av 1001 personer i åldrarna 20-74 år svarade på frågorna via en webbenkät.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.