Utdelningar – lägre risk och högre avkastning!

Följande artikel är ett gästinlägg av bloggaren 4020:

Utdelningsinvestering anses vara en bra strategi för äldre personer som redan har mycket pengar och vill ha stabil inkomst i form av utdelningar. Men vad många glömmer är att den är också en mycket bra strategi för nybörjare eftersom:

Högre Säkerhet: Bolag med högre utdelning och utdelningstillväxt utgör oftast en bättre säkerhet än aktier som inte ger utdelningar. Det beror på 2 saker:
1- Aktierna brukar inte gå ner lika med när de har högre direktavkastning
2- Återinvestering av utdelningarna under nedgångar har visat sig vara en effektiv metod för att skydda portföljen mot förlust och skapar betydligt högre avkastning på sikt.

Du hittar bra bolag: En bra utdelningsaktie måste ha stabil kassaflöde och balansräkning. Utdelningstillväxt och utdelningsandel är ett bra tecken om man vill hitta ett bra bolag. Man brukar säga
att ”utdelningen ljuger inte”. Eftersom utdelningar är pengar som betalas ut till aktieägare vilket gör att det inte går att manipulera lika lätt som vinster och andra finansiella siffror. Det vill säga pappers vinster kan lura men verkliga kontanter går inte förfalska.

Kassaflöde: Utdelningar ger ett grundläggande pengar flöde till ditt konto som du antigen kan konsumera eller du kan köpa nya intressanta aktier utan att behöva sälja dina gamla. Kassaflöde är bland det viktigaste verktyget för att skapa och bygga upp en förmögenhet.

Fler antal aktier: Efter att du har återinvesterat utdelningen så har du fler antal aktier och i sin tur kommer din nästa utdelning öka automatisk. Om du dessutom räknar med växande utdelningar så
kommer effekten bli högre.

Lägre inköpspris: Genom att återinvestera utdelningarna så får man bättre skydd mot fallande kurser. Genom att köpa fler aktier när priset är låg. På det sättet förbättrar utdelningarna din portföljs långsiktiga avkastning.

Återinvestering: Är ett mycket viktig koncept när man satsar på utdelningsaktier. Om man jämför utdelningsinvestering mot en vanlig investering där utdelningarna inte återinvesteras så ser man att stor delen av totala avkastningen kommer ifrån utdelningarna.

Ett historiskt diagram över skillnaden mellan återinvesterade-index och en vanlig kursindex över 100 år i reala termer.

Resultatet i realavkastning:
Återinvesterade utdelningar:…………… 582 gånger
Vanlig aktieinvestering:…………………….. 6 gånger
Obligation:………………………………… 9 gånger


(Klicka på bilden för att se den i större format)

Till och med om man kollar på en kortare period på 10 år så ser man fortfarande en stor skillnad. Här är ett bra exempel av Ratos, där om man valde att återinvestera utdelningarna under 10 år så skulle man få 100 % högre avkastning.

(Klicka på bilden för att se den i större format)

Enbart aktiekurs: 838 %
Återinvestering: 1 634 %

Se även följande film där Gunnar Ek, Aktiespararna, talar om utdelningar som investeringsstrategi. Han berättar historien om 5000 kr som investerades i utdelningsaktier och gav ut 167 000 kr i utdelning.

Viktigt att tänka på!

Direktavkastning: hög direktavkastning kan betyda problem hos företaget. Så fort direktavkastningen är högre än 8-10 % betyder det varningstecken. Oftast får bolaget så pass hög direktavkastning för att aktiekursen är nedpressad. Många gånger finns det en bra förklaring till varför den har gått ner och då får man kolla noga om det överhuvudtaget är värt att investera i företaget. Risken finns att utdelningen måste sänkas kraftig och kom ihåg att det är sällan som bolag med stora problem klarar att vända utvecklingen till det positiva. Samtidigt ska man också försöka titta på hur framtiden ser ut för företaget. Det finns ett undantag och det är när aktiekurserna gått ner på grund av en allmän rädsla eller panik i bransch eller hela börsen allmänt. Då gäller det tacka och ta emot från ”MR MARKET”.

Utdelningstillväxt: För att få bra resultat långsiktig så måste man ta hänsyn till utdelningstillväxten. Eftersom utdelningen kommer ifrån företagsvinster ska man gå till grundläggande bolagsvärdering och värdeinvestering. Man ska också kolla närmare på företagets möjlighet att växa.

Utdelningsandelen: Det finns många företag som har haft en fantastisk tillväxt på sin utdelning under tex en 10 års period, men stora delar av tillväxten kommer från att utdelningsandelen har ökad kraftigt, vilket innebär att i själva verket har utdelningstillväxten inte varit så imponerande.

The Single Best Investment av Lowell Miller
The Single Best Investment av Lowell Miller

Lästips för den som vill lära mer om aktieutdelning och utdelningstillväxt

Läs gärna boken The single Best Investment om du vill lära dig mer. Boken handlar om aktieutdelning och framför allt fördelen med utdelningstillväxten som skriven av författaren Lovell Miller. Detta är en väldigt bra bok för er som vill förstå fördelarna med utdelningsinvestering på ett enkelt sätt.

Slutligen en enkel jämförelse där utdelningsinvestering jämförs med att äga hyreslägenheter.
Likheterna är slående men utdelningsaktier har viss fördel i jämförelsen. Kolla in filmen nedan:

Om artikeln Utdelningar – lägre risk & högre avkastning!: Denna artikel är skriven av bloggaren 4020 som med denna artikel agerar gästskribent här på Spara & Placera. Hans blogg 40procent 20år är en rik tillgång för dig som vill lära mer om utdelningstillväxt. Jag kan varmt rekommendera ett besök. Han driver även Börsdata.se som är en omfattande informationskälla för dig som vill ha fakta och information om börsbolag.

Vill du också agera gästskribent på Spara & Placera? Hör i så fall gärna av dig till mig via dessa kontaktuppgifter.

5 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Bra inlägg, trevligt att ni samarbetar. Och tack för boktipset, den sätter jag upp på min önskelista till julen:).

  Jag kan passa på att tipsa om en annan bra bok om utdelningar som är underhållande och intressant med många handfasta tips.
  The ultimate dividend playbook, skriven av Josh Peters. Första meningen:
  ”You may have heard that the basic idea of the stock market is to buy low and sell high. Pardon me for saying so, but that sound like a lot of work. ”

 2. Ni kanske ska börja med någon mening om vem som skriver. Typ ”här kommer ett gästinlägg från 4020”. Jag trodde det var Håkan som vanligt jag.

 3. Defensiven!

  Jag antar att du kände igen texten :). Jag tycker att du ska läsa boken fast jag vet att du är mer värdeorienterad men det är aldrig fel läsa om utdelningsstrategi!

 4. Defensiven! Tack för din respons på artikeln. Det blev många intressanta boktips här så det blir enkelt att skriva önskelista till julen :)

  Ska lägga till en kort text i början av artikeln som du föreslår. Det är nog en bra idé.

  Lev väl! / Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.