Så placerar du 100 000 kronor på ett säkert sätt

Jag fick ett mail från en av läsarna här på Spara & Placera som undrade över hur man placerar 100 000 kronor på ett säkert sätt med bättre avkastning än vad ett ”vanligt” konto ger. I detta specifika fall vill jag ge rådet att titta närmare på småbankernas sparkonton och pekar även på en kort räntefond som alternativ.

I mailet förklarade läsaren sitt problem på följande vis:

”Jag har ungefär 100 000 kr innestående på ett vanligt konto hos Swedbank. Räntan är närmast obefintlig, 0,1 procent. Pengarna ska jag använda till en bostadsrätt om ca 2 år. Banktjänstemannen jag talat med på Swedbank tycker att det är en bra idé att jag sätter dessa pengar på någon av bankens egna fonder, närmare bestämt en kort räntefond i deras utbud. Jag vill ju inte riskera pengarna då de snart behövs men kanske har du ett bättre förslag baserat på avkastning och riskperspektiv?”

Innan jag svarar vill jag från början tydliggöra vem jag är. Jag är inte en expert inom området ekonomi. Jag är inte anställd på någon bank eller någon annan typ av finansinstitut. Jag kan inte garantera något och kan inte hållas ansvarig om mina råd skulle visa sig felaktiga. Jag är bara en vanlig kille som tycker att det är kul och intressant med allt som handlar om att spara, placera och skapa en balans i livet med hjälp av sunda finanser. Inte för pengarnas skull men för att det är roligt att utmana sig själv och för att tillgång till pengar ger oss något annat som är ännu mer värdefullt – tid.

Med detta som utgångspunkt hoppas jag att mitt svar värderas. Se det lite som ett samtal två kompisar emellan på ditt favoritkafé.

Så till mitt svar. När du vill vara säker på att pengarna inte ska sjunka i värde så finns det, mig veterligen, i stort sett bara två alternativ:

1.) Du kan sätta in pengarna på ett bättre bankkonto. För att hitta det bästa så kan du exempelvis använda dig av jämförelsesajter. De listar inlåningsräntorna hos en mängd olika aktörer. Du kan även titta på min sammanställning över sparkonton som erbjuder bättre räntor än genomsnittet. Du kommer att märka att det oftast är de små nischbankerna som leder ligan och erbjuder de högsta räntorna. Kolla dock noga så att du väljer en bank där den statliga insättningsgarantin gäller ifall banken skulle gå i konkurs. Sätt just därför inte heller in mer än 500 000 kr på kontot eftersom det är maxbeloppet som garantin gäller.

Detta kan tyckas vara lite löjligt men faktum är att det händer att banker går i konkurs. Speciellt i dessa finansiellt turbulenta tider. Det var faktiskt inte länge sedan som jag själv lovprisade den statliga insättningsgarantin då Capinordic Bank gick i konkurs. Jag hade ett konto hos dem och var från början lite rädd för att mina pengar nu skulle försvinna in i ett svart hål. Men det gjorde de inte. Efter lite pappersexercis och några veckors väntande så hade jag alla mina pengar. Dessutom, vilket var mer än jag vågade hoppas på, plus den ränta som jag utlovats när jag öppnade kontot!

2.) Det andra alternativet som jag ser är precis som banktjänstemannen sa, en kort räntefond. Men var en kritisk konsument och småsparare när du bestämmer vilken av alla fonder du väljer. Självfallet ska du välja en kort räntefond med så låg avgift som möjligt. Om jag själv skulle börja med denna sparform så vore exempelvis Splitans eller kanske AMF:s korta räntefond några av kandidaterna.

Om din bank har en kort, svensk räntefond som är registrerad i Luxemburg så ta en extra titt på den också. De är nämligen skattemässigt gynnade.

Ungefär så vill jag svara. Samtidigt handlar det också om vilken risk du är villig att ta. Vill du ta lite mer risk så kanske en blandning av räntepapper och aktier kan vara att överväga?

För min egen del, vi ska köpa ett hus om knappt ett år, så kommer jag dock inte placera några nya pengar på aktier då jag vill säkerställa att pengarna finns kvar när det är dags att betala. Här överlämnar jag dock åt mina läsare att ge råd eller besvara din fråga på annat sätt än vad jag gör. Skriv gärna en kommentar nedan och hjälp min läsare!

7 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Magnus: Tack för din feedback. Coca Cola är visserligen ett stabilt bolag och ett av Warren Bufferts favoriter, men med en så kort placeringshorisont som beskrivs så skulle det inte vara mitt första alternativ. Dessutom innebär det en investering i dollar vilket gör det hela ännu mer skakigt i tider då valutakurserna sladdar hit och dit. Har jag rätt eller fel?

 2. Jag hade nog placerat dem i aktier som inte gått upp så mycket sen senaste krisen. Beror väl delvis på att en del av dessa inte rosat marknaden men tror ändå att det är bra på sikt.

  men klart måste pengarna användas om 2 år så vet jag inte. Hade inte tagit ut dem förrän de gett en skaplig vinst om jag satsat dem i aktier.

  valt typ något i stil med 10 k på varje av dessa.

  Astrazeneca, securias, Hakon invest, Investor, Industrivärden, Nokia, Fortum, Statoil, SSAB, Öresund.

 3. Jag är själv i en liknande sits och har mina pengar liggande på ett bankkonto. Just nu så är min plan att låta dem ligga kvar av den enkla anledningen att jag inte tycker att den lilla ränta jag kan få av att flytta dem är värd besväret.

  100 000 x 2% ränta på två år blir ju trots allt knappt mer än 4000 kronor och högre avkastning än så verkar svårt att få om man ska vara helt säker.

 4. Sätt in pengarna på ett fasträntekonto på två år eller 1 år hos Blustep, ger bra betalt efter löptidens slut. Idag ca 3,85% på två år och 3,55% på ett år.

 5. Efter husförsäljning har jag ett kapital på 150 000:- att under 4 år haft på sparkonto med 0,6 ränta på Svedbank. Det är ”Ebberöds bank” har jag förstått nu ! Vad sägs om Skattespar konto ? Hur gör jag när inte fungerar bra längre på grund av sjukdom och ålder, finns det hjälp att få V. Norrland ?

 6. Jag vill inte ge individuella råd för det är så många faktorer som spelar in. Jag skulle själv dock fundera på vilken tidshorisont jag sparar, vilken risk jag är villig att ta och utefter det välja hur pengarna skulle investeras. Som bekant kan det också vara ett gott råd att sprida sina investeringar på olika tillgångsslag. Men som sagt, varje person har specifika förutsättningar och mål så därför av det svårt att ge råd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.