I dessa tider talas det mycket om räntan. Ska den stiga och hur kommer räntenivåerna se ut i framtiden? Hur länge kommer räntan att ligga på de låga nivåer som vi har idag? Det är självfallet frågor som man kan fundera över men jag tänker inte försöka mig på att besvara dem här och nu.
Däremot ska jag försöka mig på att ge en liten bild av varför aktiekurserna stiger när räntan går upp och varför de sjunker när räntan sticker iväg på andra hållet.
När räntan ändras så märks detta genast på börsen. När räntan går ner stiger aktiekurserna. Varför? Jo, då kan man betala mer för aktierna och ändå få en bättre avkastning än bankräntan.
Om bankräntan är hög köper man inte så mycket aktier. Efterfrågan på aktier minskar. Då sjunker aktiekurserna. En räntehöjning orsaker ofta ett börsfall därför att de stora internationella aktieplacerarna tar hem sina vinster och placerar om sitt kapital.
En del branscher är mer beroende av räntan än andra. Dit hör banker och försäkringsbolag. Bolag som ska göra stora investeringar tjänar på att räntan går ner. Det gör också byggbolag och fastighetsbolag. En stor del av deras kostnader är ju räntor. Företag som handlar med konsumentvaror tjänar på en räntesänkning. Hushållen får mer pengar över till konsumtion när man betalar lägre ränta på sina lån.
Det är inte bara förändringar av den svenska räntan som påverkar börsen. Även räntan i övriga Europa och räntan i USA betyder en del för den svenska börsen. En ränteförändring i EU och USA får ofta börsen i Sverige att reagera.
Det finns självfallet att säga mer om hur räntenivån påverkar börsen och aktiekurserna. Denna korta beskrivning kan dock ge dig en fingervisning om sambanden. Tycker du att jag missat något? Kommentera gärna här nedan.
En tidig mening upplever jag som lite missvisande:
”… aktiekurserna stiger när räntan går upp och varför de sjunker när räntan sticker iväg på andra hållet.”