Så tjänar du pengar på dina bilder – gör dina foton till en inkomst

Det talas en hel del om passiv inkomst på ekonomibloggar runt om på Internet men väldigt få ge några konkreta exempel på vad det skulle kunna vara. Jag vill därför ge ett konkret exempel – att fotografera och sälja dina bilder på Internet. Faktum är faktiskt att det går att tjäna pengar på detta 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Till och med när du sover eller sitter på toa alltså.

Är du duktig på att fotografera? Är du en fena på att förstå vilka typer av bilder som det finns potentiella köpare till? Då finns det en fin möjlighet för dig att omvandla dina bilder till en extra inkomst. På nätet finns det nämligen gott om digitala bildbyråer där privatpersoner kan få sälja sina bilder.

Köpare är tidningar, reklambyråer och företag runt om i världen. Köparna betalar bara några tior för varje bild, och fotografen får ungefär hälften av pengarna. Den som bara säljer enstaka bilder blir med andra ord inte rik – medan den som säljer många bilder kan tjäna storkovan. Ser man till inkomst per bild är det alltså rena struntsummorna, kanske bara ett par kronor. Men har du tur kan dina foton komma att säljas om och om igen, varje vecka i många år. Då handlar det inte längre om småpengar och du har skapat dig en pengamaskin som jobbar för dig 365 dagar om året, 24 timmar om dygnet som jag nämnde inledningsvis.

Fotografen Yuri Arcurs sägs vara den person som tjänar mest i världen på att sälja bilder på så kallade microstock-sajter, där vem som helst med talang kan ladda upp och få sina bilder sålda. Enligt en artikel på IDG.se så säljer han för ca 1,4 miljoner i månaden. Detta på något som han från början betraktade som sin hobby.

Så är man en duktig fotograf så finns det definitivt pengar att tjäna här. Desto bättre bilder man tagit desto större chans att att bilderna säljs. Det är också så att köparen i de allra flesta fall betalar för den upplösning man laddar ner bilden i. För upplösning i webbformat får man mindre pengar än om man lyckas sälja högupplösta bilder som exempelvis lämpar sig bättre för tryck.

Men kostar det något att sälja sina bilder via dessa bildagenturer? Nej, det är faktiskt helt gratis. Det enda du behöver göra är att du registrerar dig för ett konto och sedan loggar du in och börjar ladda upp dina bilder. Om någon sedan köper en av dina bilder kommer pengarna in automatiskt på ditt konto. Du behöver alltså inte betala något för att få sälja dina bilder och hela försäljningen sker per automatik med hjälp av bildargenturen.

Vilken typ av motiv kan man då sälja? Självfallet kan du testa att sälja vilka motiv som helst men jag skulle nog också fundera en hel del vilka typer av motiv som efterfrågas. Vi vill ju tjäna så mycket pengar som möjligt, eller hur?

Bilder på människor är alltid populära. Bilder på affärsmöten, människor på kontor, mat, sport, skönhet och hälsa är andra populära bildteman. Det som kanske är svårast att sälja är bilder på solnedgångar, blommor, djur och natur eftersom det redan finns så många foton av den sorten på agenturerna. Om du bara tänker dig att ta bilder där du ser dem så kommer du att få jobba väldigt hårt, det är inte den typ av fotojournalistik som lämpar sig bäst för microstocksajterna. Bäst är att arrangera specifika situationer där du har kontroll och kan säkerställa att motivet såväl som tekniska aspekter som ljus är tillräckligt bra.

Om jag själv skulle prova på att tjäna pengar på detta sätt, vilket är sannolikt att jag kommer att göra, så skulle jag försöka tänka ganska så kommersiellt eftersom det är företag som är de största köparna av bilder. Vad pysslar företagen med som köper bilder och vilka typer av bilder har de behov av? Om du tänker så och tar bilder med hög kvalité som kan användas av dem så tror jag att du kommer att kunna se fram emot en fin extra inkomst.

Här är några exempel på microstock-sajter där du kan sälja dina bilder:
www.shutterstock.com
www.mostphotos.com
www.istockphoto.com
www.dreamstime.com
www.crestock.com
www.123royaltyfree.com
www.bigstockphoto.com
www.canstockphoto.com
www.gimmestock.com
www.scanstockphoto.com

Innan du öppnar konto hos dessa eller andra bör du ta del av deras regler och villkor för att säkert veta hur de jobbar och vilka krav de ställer på dig och dina bilder.

Ett sista tips som jag vill skicka med är att du tar en titt på de olika agenturernas sidor där de listar de populäraste bilderna just nu. Ställ dig sedan frågan om du kan ta liknande bilder och kanske göra det ännu bättre? Är svaret ja så tycker jag du ska sluta läsa denna artikel nu och börja fotografera för att sälja bilder på Internet och tjäna pengar.

(Foto: shoothead)

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Den tanken har jag haft länge, men kommer aldrig loss. Hade varit intressant att få reda på vilka av tjänsterna som funkar/ger nåt.

  2. Om jag kommer igång med detta själv så lovar jag återkomma med mina erfarenheter här. Det är onekligen ett intressant sätt att göra sin hobby lönsam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.