Squashchutney

Sylta – Veckans gastronomiska ord

Det var ett tag sedan sist men jag har inte gett upp. Nu fortsätter jag med det självpåtagna uppdraget att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Idag handlar det om begreppet sylta.

Sylta – Kärt barn har många namn sägs det. Ibland är det även så att namn eller begrepp har många barn. Så är fallet med uttrycket sylta.

I denna årstid talas det mest om sylta när man syftar på att konservera, framför allt frukt och bär, genom att koka dem med socker och vid behov lite vätska. Till dig som syltar bär och frukt så vill vi påpeka vikten av rena burkar. Rengör och värm flaskor eller burkar noga innan du häller upp sylten du kokat. Är de inte rena så kommer du få mögel i din sylt. Sätt genast på lock och skruva till. När innehållet kallnar sugs locket fast och ett vakuum bildas.

Också en kall maträtt gjord på malet kött, buljong och kryddor, till exempel kalvsylta, pressylta eller rullsylta benämns som olika varianter på syltor.

Den tredje definitionen av en sylta är en sliten, inte så högkvalitativ och lite snuskig restaurang. Men den sistnämnda förklaringen kan nog knappast betraktas som ett gastronomiskt begrepp. Eller?

Gör du syltor? Kokar du in bär och frukter? Lämna gärna en kommentar och tipsa mig om dina bästa recept. Har du drivit en dålig krog? Lämna gärna en kommentar men inget recepttips. För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

Nyfiken på bilden? Det är en squachchutney som jag skrivit om här. Ett klart lyckat syltningsprojekt som funkar bra till höstens grytor.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.