Tid för äppelpaj

Pajer i allmänhet är verkligen något som jag gillar. Efterrätts pajer i synerhet. Äppelskörden varierar säkert runt om i landet så här i slutet av sommaren men hos mina föräldrar så finns det gott om frukt på alla de tre äppelträden.
För att fira detta (allt är värt att firas) så har jag idag bakat en väldans god och enkel äppelpaj där äpplena skivas tunt och gräddas på färdig smördeg. Testa den gärna du också. Receptet kommer från boken Annas pajer och jag tror inte att du kommer att bli besviken på resultatet. Du behöver följande:

  • 3 frysta smördegsplattor
  • 4-5 smakrika äpplen
  • 1,5 dl aprikosmarmelad
  • 3 msk vitt vin
  • 0,5 dl farin- eller råsocker

Halvtina smördegen enligt anvisningarna på paketet. Kavla ut degen till en stor rundel – man får lägga bitarna lite omlott. Lägg ut i en stor pajform som är lite över 20 cm i diameter.
Kärna ur och skala äpplena. Skär riktigt tunna klyftor. Lägg ut dessa i cirkel som ett tätt taktegel på den utkavla degen. Värm upp marmeladen och rör ut den med vitt vin. Pensla blandningen försiktigt över äppelklyftorna. Strö på socker. Grädda sedan i 200 grader i cirka 30 minuter. Pensla med aprikosmarmeladen en gång till mot slutet av gräddningen.

Servera med en klick créme fraiche eller vaniljglass och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.