Ytterligare 5 tips till entreprenörer och blivande företagare

I morse gav jag er, flitigt arbetande entreprenörer, 5 snabba tips eftersom jag kände mig extra klok idag. Nu är det kvällen och jag har svårt att inte fortfarande vara mycket klarsynt och vis. Därför kommer här 5 ytterligare råd på vägen för blivande företagare.

1. Kunnande
Var bra på det du gör. En designer tex. måste kunna formgivaryrket. Att som många gör i dag, gå från en skola och starta eget direkt är inget jag skulle rekommendera (säg mot mig om du vill). Man måste också ha ett kontaktnät, människor i branschen som känner en och som man kan ta kontakt med när man bestämt sig för att starta.

2. Bra hälsa
Håll dig frisk och glöm inte att investera tid i din hälsa (här kan jag själv bli så mycket bättre). Om man inte är i bra fysisk form, om man är sjuk mycket, orkar man inte dra runt ett eget företag.

3. Ha en stabil privat ekonomi
Det är ingen bra utgångspunkt att vara tvungen att vara lönsam från dag ett. Se till att du har gott om pengar för de privata behoven så att du tål en långsam start, en tid utan att företaget ger några inkomster. Det måste du vara medveten om och redo inför. Kanske kan du ha en deltidsanställning vid sidan om ditt företagande i uppstartsfasen? På det sättet har du en ekonomisk grundtrygghet.

4. Välj rätt föräldrar
Har du föräldrar som är företagare så har du troligen redan viss inblick i företagandets villkor och är bättre förbered på vad som krävs av dig. Det är faktiskt signifikant för de största företagarna i världen att de haft föräldrar som varit företagare.

5. Var uthållig
Var positiv. Det är nödvändigt när du möts av motgångar (för det kan du vara säker på att du kommer att göra). Det gäller att inte låta sig slås ner utan att istället uthålligt jobba på med ditt företagande.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Lena: nu rodnar jag nästan. Eller, nej, jag konstaterar att du är en god människokännare :)
    Hm… kul att du kommenterade här just nu när jag sitter och spenderar mycket tid åt att försöka hitta på ett bra företagsnamn till min lilla enskilda firma.
    Lev väl!

  2. Du vet väl om att entreprenörsskap är en av åtta nyckelkompentenser som varje EU-medborage bör ha med sig ut i livet efter skolan. Här får du hela listan

    Matematik, naturvetenskap, teknologi, digital kompetens, ”lära att lära”, social och medborgerlig kompetens, ”initiativförmåga och företagaranda” och slutligen ”kulturell medvetenhet och kulturella uttrycksformer”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.