Veckans gastronomiska ord – Glasera

En vecka går så enormt fort och det är åter dags att reda ut veckans gastronomiska ord. Så, vad betyder det egentligen att glasera något?

Helt självpåtaget har jag fått för mig att vara lite folkbildande inom området gastronomi. Vissa tycker det kan jämföras med att en blind leder en blind. Jag tycker nog att det mest är kul. Jag lär mig något, ni lär er något och tillsammans tar vi små steg framåt vad gäller matkunskap och gastronomi. Så här följer min förklaring på veckans gastronomiska ord; glasera.

Glasera – Det finns tre olika saker som man kan syfta på när begreppet glasera nämns. Dels kan det handla om att 1) glasera en kall rätt med ett tunt lager av aspic (gelead buljong) alternativt glasyr eller att 2) koka grönsaker i smör och/eller starkt nedkokt sky. Ytterligare en betydelse glasera har är att 3) hastigt gratinera en lätt sås med mycket luft i (äggskum, vispgrädde och dylikt).

Hoppas denna förklaring nu inte rör till det så att ni häller glasyr på grönsakerna eller nått annat galet. Hur som helst känner jag att jag nu vet lite, lite mer om gastronomi.

För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.