11 enkla tips för att få kontroll på privatekonomin och spara pengar

Här kommer dagens tips för att få en bättre stabilare och sundare privatekonomi. De består av 11 enkla saker som är ganska självklara men de tål att repeteras och begrundas hur många gånger som helst då det alltid går att slipa på sin privatekonomiska strategi. Jag kommer säkert att återkomma till varje enskild punkt många gånger men nämner dem som kortast här och nu.

1. För kassabok en månad, spara kvitton och titta på exakt vad pengarna går till. Be alla i hushållet att göra detsamma och diskutera detta i familjen. Kanske kan ni hitta utgiftsposter som går att minska med en ganska liten insats?

2. Gör en månadsbudget. Beräkna de genomsnittliga månadsutgifterna och avsätt dem kanske på ett speciellt transaktionskonto. Bestäm även hur mycket ni kan spara på sparkonto. 10 % av era inkomster är ett bra riktvärde i dessa sammanhang.

3. Gå igenom befintliga avtal med leverantörer för bredband, el, digital-tv, försäkringar etc. Finns det bättre erbjudanden på marknaden? Man kan också förhandla till sig bättre villkor.

4. Se över kreditkortens årsavgifter – många företag erbjuder 0 kr i årsavgift men se upp för höga räntor och transaktionsavgifter. Och du, behöver du verkligen korten över huvud taget?

5. Handla på rea eller vänta några månader. Priserna på ny hemelektronik och andra typer av produkter rasar efter några månader på marknaden, t ex platt-tv.

6. Vänta på kampanjerbjudanden, men kontrollera om du verkligen behöver extra produktförsäkringar. Skyddet ingår ofta i hemförsäkringen.

7. Lär barnen värdet av pengar – veckopeng och spargris.

8. Utnyttja rabattkuponger.

9. Pruta! Det går många gånger att få ner priset eller få kompensationsvaror ”på köpet”.

10. Laga mat själv och ta med matlådor till jobbet. Att köpa mat ute blir snabbt en stor utgift. Inspiration och recept finns det gott om på nätet, exempelvis på min sajt Recepten.nu där du hittar många rätter som passar i en lunchlåda.

11. Handla på internet och använd prisjämförelsesajter. Oftast är priser för exempelvis hemelektronik, böcker och annat billigare lägre på Internet.

Detta är några av alla de saker du kan göra direkt för att få kontroll på privatekonomin och spara pengar. Har du fler idéer? Fyll gärna på listan genom att lämna en kommentar.

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Kudos till en snygg, proper och pålitligt designad blogg. Jag lär återkomma!

    PS. Lägg till WP-pluginen ”Notify me of followup comments via e-mail”. ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.