Låg ränta under hela nästa år spår Riksbanken

Morgonen bjöd på dramatik för oss som har lån, då Riksbanken lämnade besked om att de lät reporäntan ligga kvar på oförändrade 0,25 procent vid det senaste räntemötet. Men vad betyder det för dig?

Reproräntan ligger just nu på rekordlåga 0,25 procent och idag har de lämnat signaler om att den kommer ligga på denna låga nivå under hela nästa år också.

Enligt Riksbankens bedömning kommer reporäntan att ligga på 0,3 procent under det tredje kvartalet 2010 och 1,8 procent ytterligare ett år senare. Med under tredje kvartalet 2012 rusar räntan upp till 4,0 procent, enligt prognosen.

Men efter flera signaler under sommaren om förbättringar av den svenska ekonomin har den bundna boräntan höjts med nästan 0,3 procentenheter på kort tid. Att konjunkturen nu förbättras snabbare än vad man tidigare trott kan betyda att boräntan under hösten höjs ordentligt. Detta har åtminstone spekulerats flitigt om i media under veckan.

Detta kan vara ett skäl att binda en del av boräntan, innan den stiger ytterligare. Har du till exempel stora lån och inte har råd att ta för stora risker kan det därför vara en bra idé att fundera över om du ska binda en del av bolånet under 2-5 år.

Man kan också tänka sig en modell där du kör på tremånadersränta, som idag ligger på ca 1,6-1,7 procent och att du samtidigt passar på att amortera eller sparar för att ha en lite större kapital när höjningen kommer.

Hur resonerar du efter dagens besked från Riksbanken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.