Betalningsanmärkning – vad innebär det?

Har du missat att betala en räkning? Har du till och med fått en betalningsanmärkning vilket fler och fler får idag? Betalningsanmärkning är ett begrepp som för min egen del framkallar lite ångest. Men vad är det egentligen och vad innebär det att få en betalningsanmärkning?

Kronofogden beskriver detta ganska så utförligt på sin sajt och i informationsmaterial. En sammanfattning av den information de ger är kort och gott följande:

– Det är kreditupplysningsföretag som ger betalningsanmärkningar, inte någon myndighet.

– Kreditupplysningsföretagen baserar sina betalningsanmärkningar på uppgifter från bl.a. Kronofogden.

– Genom att betala inom den tid som Kronofogden anvisar kan du undvika betalningsanmärkning för vissa typer av skulder, t.ex. skatter, om du inte har haft någon annan skuld hos Kronofogden de senaste två åren.

– Andra regler gäller vid enskilda mål*. Först får du ett betalningsföreläggande som ska fastställas. När beviset (utslaget) är klart får du en betalningsanmärkning. Du kan läsa mer om vad som händer med ett betalningsföreläggande i Kronofogdens folder ”Om någon är skyldig dig pengar” (KFM 911-8) som finns att ladda ner från deras webbsida.

Vad händer om jag får en betalningsanmärkning?

Om du pga olyckliga omständigheter råkar få en betalningsanmärkning så får det vissa konsekvenser. Exempelvis får du svårt att låna, köpa på avbetalning, få ett hyreskontrakt och i vissa fall kan det utgöra ett problem om du vill få vissa typer av arbeten.

Detta är en betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kan du få om du inte har skött dina betalningar. Många tror att det är Kronofogden som ger betalningsanmärkningar men så är det inte. Ordet betalningsanmärkning är kreditupplysningsföretagens samlingsnamn på ett stort antal uppgifter som de samlar in från olika håll. Många av dessa uppgifter kommer från myndigheter, till exempel Kronofogden.

Uppgifterna sammanställs och lämnas ut av kreditupplysningsföretagen som information till personer eller företag när du vill låna pengar, hyra bostad, köpa på avbetalning etc. Utifrån uppgifterna gör personen eller företaget sedan en prövning om du får låna, hyra eller köpa.

Hänger kvar i flera år

Om du är privatperson finns betalningsanmärkningen kvar i tre år. För företag finns betalningsanmärkningen kvar i fem år. Efter tre respektive fem år försvinner betalningsanmärkningen, förutsatt att skulderna är betalda. En missad betalning kan alltså vara ett hinder för dig i många år framöver.

Så undviker du betalningsanmärkningar

Sammanfattningsvis blir mitt råd: betala dina räkningar och undvik att få betalningsanmärkningar. Skulle det vara så att du har problem med att betala dina räkningar blir mitt råd att du tar direkt kontakt med det företaget eller den organisation som du är skyldig pengar. Förklara din situation helt ärligt och förklara att du vill göra rätt för dig men att du har problem med att betala hela summan just nu.

Resultatet av en sådan kontakt borde bli att de erbjuder dig en avbetalningsplan med den totala kostnaden uppdelad på flera betalningstillfällen. I de flesta fall borde det gå att få en hållbar lösning på problemet.

Alltså, ta tag i problemet direkt. Skjut inte dina betalningsproblem framför dig för de kommer inte bli enklare att hantera i framtiden. Det som är jobbigt idag är dubbelt jobbigt imorgon om du inte gör något åt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.