6 tips om hur du sparar pengar och blir skuldfri

Olyckligtvis lever vi i en tid då allt fler lånar pengar och spenderar pengar på kapitalvaror. Det är inte alltid fel att låna men det gäller att förstå när det är ekonomiskt försvarbart och när man bör säga stopp. Kanske har du hamnat i en skuldfälla och undrar hur du ska ta dig ur den. Jag ska ge dig 5 tips som hjälper dig på vägen mot att bli en skuldfri person.

1. Bestäm dig för att spendera mindre pengar. Det här kan verka självklart, men trots detta är det ett faktum att många människor lever över sina tillgångar. Så om du menar allvar med att bli skuldfri så gäller det att hålla i pengarna. Läs exempelvis min artikel 19 tips som får dig att konsumera mindre för att få en verktygslåda som kan hjälpa dig med detta.
Att betala skatteskulder, skära ner på utgifterna och betala av dina lån, främst de sämsta med hög ränta, är din viktigaste utmaning och uppgift.

2. Gör en budget. Vart går dina pengar idag? Skaffa dig kontroll över din privatekonomi. Utveckla en personlig budget som hjälper dig att förutse och få kontroll över dina utgifter.
Att spara alla fakturor och kvitton under en månads tid kan vara ett sätt att få en uppfattning om din privatekonomiska situation. När detta är gjort får du enklare en uppfattning om vilka saker som du spenderar onödigt mycket pengar på. Kanske kan du dra ner på dessa poster och börja spara? Några små förändringar i dina utgiftsvanor kan leda till stora besparingar.

3. Organisera dina skulder. Samla de senaste fakturorna från dina långivare och lägg ut dem på köksbordet. Gör ett överslag och se vad du betalar i genomsnitt per månad. Begrunda detta och lova dig själv att detta belopp är det minsta du skall betala in per månad. Genom att du gjort din budget så kan du också bestämma en nivå över detta som är rimligt för dig att betala in. Överskrider inbetalningarna din totala månadsinkomst så bör du fundera över alternativa inkomstkällor, kanske ett extrajobb eller annat.

4. Kontakta dina fordringsägare. Detta kan låta som en riktigt jobbig punkt men det kommer vara värt det. Att kontakta sina fordringsägare är det bästa sättet att garantera att de kommer att arbeta med dig för att få skulderna avbetalade. Titta på alla dina fakturor och leta upp den årliga räntan för varje fordringsägare. Ring sedan vart och ett av företagen och be dem sänka räntan på ditt lånekonto. Det finns nämligen nästan alltid utrymme att förhandla. Genom att vara proaktiv och genom att visa att du är ansvarstagande så brukar långivare arbeta med dig på vägen mot att bli skuldfri.

5. Se över optionen att lägga om dina lån. Kan du sänka kostnaden för dina lån genom att lägga om dem till ett enda? Gör det! Ett samlat lån hos en fordringsägare kan också bli billigare eftersom du blir av med faktureringsavgifter och andra administrativa utgifter. Självfallet ska du leta efter lägsta möjliga ränta.

6. Fullfölj! Betala av dina lån och betala dina sämsta lån först. Nyckeln här är att fokusera på ett skuldkonto i taget. När du raderat ut det första skuldkontot kommer det tydligt ge dig en bild av dina framsteg. Du får då räkna om din genomsnittliga kostnad för lånen och fokusera om på nästa skuldkonto.

Kanske kan dessa tips vara lite hjälp för dig för att börja bryta ner ditt ekonomiska underskott. Kanske tycker du mina tips är galna eller vill du göra tillägg – skriv gärna en kommentar så kan vi tillsammans öka på denna tipslista.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Tillägg till skuldhanteringen.

  När du organiserat alla skulder, pratat med alla fordringsägare och kommit överens om att betala ”minimi-nivåer” så delar du minimi-nivån med totala skuldbeloppet. Då får man fram olika ”index”. Börja betala det lånet med lägst index först med så mycket du orkar, ekonomiskt. Denna skuld kommer gå fort att betala av, och det är nyckeln för att man ska lyckas. Snabba resultat.

  Tips! Alla bör försöka skapa sig en extra inkomst på mellan 1 000 – 2 000 kr/mån som enkom går till att betala tillbaka skulderna.

  När den första skulden är helt återbetald, går man igenom och ser vilket lån som står på tur, den av de kvarvarande med lägst ”index”. Nu överför man allt man betalat för första lånet + behåller minimibeloppet.

  Water. Rinse. Repeat

  Inom 5 – 8 år kan alla lyckas med att bli HELT skuldfria, t o m hus/bostadsrätts lånet återbetalt.

  Denna modell, fullt beskriven, finns inne på http://www.richdadworld.com …. alla borde registrera sig och gå igenom Rich Dad’s gratismaterial.

 2. Tror precis som du att det är en mycket klok sak att skaffa sig en extra inkomst för att lyckas ta sig ur skuldfällan. Kanske någon typ av passiv inkomst, extraknäck eller liknande.

  Att hitta metoder är alltid bra. Har själv inte kikat på webbsidan du nämner men det verkar intressant.
  mvh / Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.