Pengar att spara på att välja bort fast telefoni

Har du dubbla abonnemang vad gäller telefoni? Då är du inte ensam enligt ett pressutskick från mobiloperatören 3. Det är främst av gammal vana som svenskarna fortfarande har både fast och mobil telefoni, trots att det kostar dem tusentals kronor i onödan. Att man kan spara över 1 100 kronor om året på att flytta över sitt hemnummer till mobilen är det få som vet om. Det visar en undersökning som genomförts av Novus Opinion på uppdrag av mobiloperatören 3.

Undersökningen visar att, även om de flesta idag inte behöver både fast och mobil telefoni, 83 procent av svenskarna fortfarande har dubbla abonnemang. Bara 14 procent har enbart mobiltelefon. Detta trots att det finns tusentals kronor att tjäna på att flytta över hemnumret till mobilen och bara ha ett enda abonnemang. Och det är de gamla invanda mönstren som är det främsta skälet. Till exempel har jag själv dubbla abonemang men har noga börjat fundera över om detta verkligen är nödvändigt sedan jag snubblade över denna nyhet.

Av dem som har både fast och mobilt abonnemang svarar 56 procent att gammal vana är en viktig eller mycket viktig faktor till att de fortfarande har kvar det fasta abonnemang. 56 procent tror också att det är billigare att använda fast telefoni än mobiltelefonen. Av svaren i undersökningen att döma finns det en del kunskapsluckor när det gäller den egna telefonin.

6 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. vilka operatörer erbjuder att överföra hemnummer till mobilnr? Blir det en slags vidarekopplingfunktion då eller?

 2. Någon får rätta mig om jag har fel, men vad jag förstår så erbjuder Mobiloperatören 3 det och även Tele 2 och Telenor detta. Tekniken bakom är jag inte rätt person att svara på men tycker generellt att detta känns som ett steg i rätt riktning.

  Om någon har testat så får ni gärna lämna en rapport ;)

 3. Telia har ju haft det för företag med växlar, där mobilen automatiskt kopplar över till ”fasta telefonen” när man kommer tillräckligt nära/in på kontoret.

  Allt för att man endast ska behöva hålla reda på en lur och få sänkta telefonkostnader.

  Hade inte Telia något liknande för ett tag sedan. Man kunde köpa ett paket om 4 st mobiler som alla var kopplade till både det fasta ip-telefon-abbet + vanliga mobbenätet? Just du flundrade jag på att införskaffa det, men jag har ett av Telias ”guldabb” som fanns under en kort tid och aldrig kommer återkomma. Kan inte komma billigare undan där :-)

 4. Vi väljer att ha även fast telefon då vi är 4 i familjen. Barnens vänner och andra ringer hem till oss. Hade jag levt ensam hade jag dock valt bort fast telefoni.

 5. Bredband fixar jag genom kabelnätet, men jag behöver fast telefoni för mina utlandssamtal. Samtal utanför Europa från en mobiltelefon är mångdubbelt dyrare än från fast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.