Sillen hör julen till och den godaste sillen framställs genom egen inläggning. Då blir inläggningen vacker, grönsakerna blir krispiga och sillen bjuder tuggmotstånd. Har man testat att göra sin egen sillinläggning så framstår de köpta burkarna som pyttesmå och dess innehåll som mosigt gegg.
Att göra sin egen sillinläggning är inte särskilt svårt. Det kräver dock lite planering. Därför skall vi på Recepten.nu i den här artikelserien på tre delar ledsaga den intresserade genom sillinläggningens samtliga steg. Vi kommer att göra två sorters inläggningar. En klassisk Glasmästarsill och en krämigare variant med Sherry, vitlök och gräddfil. I den här (första delen) finns inköpslista och de inledande momenten. I del två färdigställer vi Glasmästarsillen och i del tre tillreds Sherrysillen.
Räkna med att det tar sex dagar för Glasmästarsillen att bli färdig. Jobbet görs under de två första dagarna och därefter får sillen stå och dra i dagarna fem. Sherrysillen har något kortare hållbarhet (cirka en vecka) och det är anledningen till vi väntar med den tills närmare jul. Om de två sillsorterna serveras på julbordet tillsammans med övrig julmat räcker inläggningarna till cirka tio personer.
Här följer inköpslista och vad du behöver ha hemma för att göra två sorters inlagd sill: Glasmästarsill och Sherrysill
1 hink salta sillfiléer
1,5 l ättiksprit 12 %
Morötter
Purjolök
Röd lök
Pepparrot
Vitlök
Socker
Lagerblad
Hela kryddpepparkorn
Hela svart eller vitpepparkorn
Senapsfrön
1 burk gräddfil
1 burk créme fraiche
½ dl sherry (av enkel sort)
+ Glasburkar för inläggning
Att göra dag 1:
Handla och se till att allt finns hemma.
Först gör vi Glasmästarsill och till det behövs hälften av sillfiléerna (5-6 stycken).
Börja med att vattna ur de salta sillfiléerna. Det gör du genom att först skölja filéerna i kallt vatten och sedan lägga dem i kallt vattenbad under ett dygn. Byt vatten minst en gång.
Koka lagen på ättika, socker och vatten. Lagen kommer sedan både konservera och ge smak åt godsakerna.
Jag brukar göra lite extra lag. Det är enklare att slå ut någon deciliter överbliven lag än att koka ny. Eftersom lagen innehåller socker tar det lång tid för den att svalna, i vart fall om man inte har möjlighet att ställa ut lagen utomhus och i vintertemperatur. Lagen i det här receptet är därför tilltagen i överkant.
Koka upp 1 liter 12% ättika med 1 ½ liter vatten och 1 liter socker. Tag av från spisplattan när det börjar koka och rör tills sockret har löst sig.
Lägg i 20-30 pepparkorn, lätt mortlade och av valfri sort. Blanda gärna vitpeppar, kryddpeppar och svartpeppar.
Låt lagen svalna till nästa dag.
Plocka fram, diska och rengör de burkar som skall användas till inläggningen.
Slut dag 1. Tag nu en julmust, tänd ett ljus och trivs en stund. På måndag kommer nästa del av Projekt inlagd sill. Då redovisas aktiviteterna för sillinläggningens andra dag.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Sill är vi tokiga i, och det har alltid varit den största delen på Ankis föräldrars julbord under jularna. Det fanns alltid runt en 20-25 sorter och varje jul blev det alltid flera nya sorter som provades, med mer eller mindre lyckade resultat. Glasmästarsillen var en av de sorter som alltid fanns med och det gör den även denna julen, även om det nu är vi i vårt kök som står för inläggningarna.
Branteviksillen är en av de absoluta favoriterna också, den kan vi få för oss att göra året om:)
20- 25 sorters sill. Det låter underbart. Och ja, Branteviksill är absolut en favorit även här. Amatörspanaren inom mig vill tro att den inlagda sillens status är något högre i Skåne än i övriga landet. Kan det vara så?