Stekt strömming

Stekt strömming med potatismos och lingon

I matsammanhang kan det knappast bli mer klassiskt än stekt strömming med potatismos och rårörda lingon. Att panera och steka strömming än dessutom en enkel sak att göra. Det är dock en fördel ifall du har en rejäl mängd smör, en bra köksfläkt och lite hjälp av en fiskegubbe som kan konsten att filéa fisken åt dig.

Nu när vi kommit en bit in i det nya året så kan det vara skönt att närma sig vardagsrutinerna och vardagsmaten som för den skull inte behöver vara tråkig och trist. Ta till exempel en klassiker som stekt strömming. Vem blir inte glad av den rätten trots att den kan kännas både vardag och gjord tusen och åter tusen gånger i köken runt om i vårt land?

Stekt strömming med potatismos och lingon

Recept: Stekt strömming

Om receptet: Jag gör gärna en rejäl laddning när jag steker strömming eftersom jag inte har något emot att det blir några över som jag kan lägga på en macka lite senare. Därför utgår mitt recept från 1 kg färska strömmingfiléer.

Ingredienser

  • 1 kg färska strömmingfiléer utan ryggfena
  • Till panering:
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl skorpmjöl
  • salt
  • 50 g smör
  • 1/2 dl solrosolja

Så här gör du!

  • Klipp bort ryggfenorna från strömmingsfiléerna.
  • Blanda rågmjöl och skorpmjöl.
  • Lägg ihop filéerna insida mot insida och panera i mjölblandningen.
  • Salta och stek strömmingfiléerna i smör och olja. Jag tycker att det funkar bäst att steka i en gjutjärnspanna så att jag får en jämn bra värme.

Serveringsförslag

Potatismos med lite persilja i, rårörda lingon och eventuellt lite citron är ett ypperligt sällskap till den stekta strömmingen. För enklare förtäring så kan det funka fint med ett hårt knäckebröd, smör och stekt strömming som pålägg. En kall god öl till det och jag är okontaktbar för en stund.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.