Dags att köpa julklappar – presentkortet en mindre bra idé?

Nu har julhandeln börjat på allvar och för somliga är det bråda tider om alla klappar ska fixas innan julafton. Ett givet tips i dessa tider är att planera sina inköp noga innan man ger sig ut i affärerna. Då blir det oftast både billigare och bättre. Men jag vet att detta är lättare i teorin än i praktiken. Jag ligger nämligen redan själv efter med julklappsinköpen.

Hur som helst, presentkort är egentligen det jag tänkte skriva om idag och faktiskt utfärda lite av en varning. Presentkort är en vanlig julklapp, för något år sedan var det faktiskt den näst mest vanliga presenten i USA. Ofta löser det alla problem när det är svårt att komma på något men frågan är om det egentligen är en bra affär för dig? Att det är det för affärerna är utom all tvivel.

Enligt en uppgift jag snubblade över på Internet så spenderades hela 80 miljarder dollar på presentkort i USA under 2006. Idag är det troligt att denna siffra är ännu högre. En undersökning som gjordes samma år visar också att hela 10% av presentkorten aldrig löses in, alltså en gåva på 8 miljarder till butikerna. 8 miljarder! Alltså är presentkorten en dunderaffär för handeln men inte för konsumenten.

Detta beror allt som oftast på glömska kunder och att giltighetstiden går ut eller att kunden helt enkelt slarvar bort sitt presentkort. Många rekommenderar därför kontanter istället för presentkort och det kan ju vara bra, men hur roligt är det egentligen? Med ett presentkort kan man som givare i alla fall ha en liten baktanke om vad pengarna ska användas till. Om man får kontanter är det lätt hänt att de bara försvinner till vardagsinköp och inte alls till något speciellt som man kanske hade tänkt innan.

Mitt förslag är istället att du gör ett eget presentkort med hjälp av lite papper, pennor fix och trix. Låt skaparglädjen flöda för att göra det så vackert som möjligt. Ge bort en romantisk middag, en utflykt, ett biobesök eller något annat kul. Det behöver inte kosta något förrän presentkortet faktiskt används (se kanske till att få ränta på pengarna till dess att de ska spenderas istället!) – det är personligt och framförallt; det har inget bäst-före-datum som gör att du oavsiktligt skänker pengar till affärerna!

Har du andra tankar och idéer om hur man kan utforma ett personligt presentkort? Har du tankar och idéer om hur man genomför julklappsinköpen på ett smart och ekonomiskt sätt? Skriv gärna en kommentar nedan.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Spontant så skulle jag gissa på att det är mycket mer än 10% av presentkorten som aldrig används. Det är ju väldigt lätt hänt att det blir liggande.

    Presentkorten som jag fått har oftast varit nödlösningar från fastrar etc och det blir kanske lite svårt för dem att ge bort ett personligt presentkort som ska inlösas längre fram. Jag hade nog haft lite svårt för att ringa och be om de där hundralapparna när det väl var dags att handla iaf.

    Bra idé i teorin i alla fall och det fungerar ju helt klart om man ska ge något till barnen eller liknande.

  2. Jag tycker personliga att presentkort både är smartare och ger en mer personlig klang. Har själv varit med att man inte löst ut sina presentkort och då har ju pengarna verkligen gått till spillo.

    Begränsningen med personliga kort är väl som Erik ovan nämner ifall det är en lite mer avlägsen person som man kanske inte gärna ringer och ber om pengarna när det väl är dags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.