Det fina med att investera regelbundet i både dåliga och bra tider

Detta blogginlägg kommer att handla om lika delar mänskligt psyke, goda vanor och vikten av att vara uthållig och långsiktig. Att ha kassa, det vill säga att ha pengar tillgängliga för att investera, innebär att du kan köpa nya aktier till din portfölj utan att först behöva sälja andra aktier. Att investera varje månad, att ta en del av din lön, även om det är en liten peng, skapar en fin snöbollseffekt i din portfölj. Och när du väl har fått fart på din snöboll så ökar den stadigt i storlek och fart.

Det här är a och o för den som vill bygga upp ett kapital på börsen och ett mycket gott råd. Det är också en ganska enkel metod som ofelbart kommer leda till en värdetillväxt. Trots det verkar det vara svårt för många att hålla fast vid denna enkla regel.

I skrivande stund kan vi se tillbaka på ett 2022 fullt av börsturbulens och vem vet vart det slutar. Vi har fått uppleva både djupa dalar, perioder av ingenting och ibland uppgångar. Det verkar som att det gjort en del lite stressade, orationella och nervösa. Här om dagen sa någon till mig att hon nu hade slutat månadsspara för att det inte kändes kul när börsen gått ner. Det fanns roligare saker att göra för pengarna tyckte hon. Pengarna hade nu istället använts till shopping. Jag var tyst för man bör ju välja sina strider. Men det var en intressant uppvisning av människans psyke tycker jag.

Vad tänker jag då om detta? Jo, mitt råd till dig är att hålla i och hålla ut. Sitt stilla i båten och fortsätt månadsspara. Alltid. De positiva och uthålliga människorna vinner alltid på börsen. Låt inte volatilitet bryta dina goda vanor. Istället, var beredd på börsnedgångar. Dra nytta av dem.

Aktiemarknaden tappar 10 % av sitt värde ungefär en gång per år, i genomsnitt. Nedgångar på 20 % sker ungefär vart fjärde eller femte år. Ännu större börskrascher, där de stora indexen förlorar 30 % av sitt värde, inträffar med ungefär 10-års intervaller. Även om marknadsnedgångar aldrig är kul, är dina bästa alternativ att antingen ignorera dem eller använda de turbulenta tiderna till din fördel. När aktiemarknaden är på en låg nivå är en idealisk tidpunkt att köpa fler av dina favoritaktier. Även om en plötslig eller betydande marknadsnedgång kan verka förödande idag, kommer det bakslaget inte att spela någon roll om 10 eller 20 år. Har du hängt i med ditt månadssparande under de tuffa tiderna och kanske till och med haft möjlighet att sätta din kassa i arbete så kommer du garanterat ut på andra sidan med en riktigt skaplig värdeökning.

”För länge sedan lärde Ben Graham mig att ’Priset är vad du betalar; värde är vad du får.’ Oavsett om vi pratar om strumpor eller aktier så gillar jag att köpa kvalitetsprodukter när det är sänkt pris.” – Fritt översatt citat från Warren Buffett.

Så när det är rea på börsen, agera som när det är rea i din favoritaffär. Spring inte därifrån när de sänker priset. Passa på och se dig omkring och lägg vantarna på det som verkar vara mest värdefullt till det lägsta priset. Sälj inte i panik och sluta inte att månadsspara.

Ta hand om dig! / Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.