Ett bra recept på ”vegetariska köttbullar” bör finnas i varje hem. Det här är ett recept som ger smakrika bullar med fin konsistens. Serveringsalternativen är lika många som för en traditionell köttbulle och man kan enkelt byta ut köttbullen mot detta fräscha alternativ. Tofubollarna är självklart fina vid asiatisk matlagning, tillsammans med pastarätter, eller som…
Håkan skriver
Får man utnämna sig själv till Månadens matblogg?
Det här får bli en lite parantes i matbloggandet men en trevlig sådan. Häromdagen fick vi nämligen lite uppskattning och det finns inga gränser för den glädje vi känner över detta. Hipp, hipp hurra! Just nu är det lite extra kul att driva den här bloggen. Det beror helt enkelt på att Recepten.nu har fått…
Stämmer det att teknologer är mindre empatiska?
Vad är din erfarenhet? Är detta inte att dra slutsatser med en lite för bred pensel?
Spenat och parmesan-medaljonger
Det finns många vinster med att äta mer vegetarisk mat. Köttfri måndag är initiativ för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt. Här på Recepten.nu kommer vi de följande måndagarna att presentera några vegetariska favoritrecept. Miljön, den globala matförsörjningen, djuren och din hälsa tjänar på en grönare kost. Det finns mer att läsa om initiativet…
Fish and chips vårt sätt
Den engelska snabbmatsklassikern Fish and chips blev populär i mitten av 1800-talet och har sedan dess varit en brittisk favorit. Den friterade fisken och potatisen serveras vanligen i tidningspapper. Här presenteras en svensk och lite robust variant av Fish and chips. Vanligen använder man torsk eller kolja som fiskråvara, men även sej går bra. I…
Ärtsoppa med pannkakor
På torsdagar ska det vara ärtsoppa och pannkakor. I vart fall några gånger per månad. Det är en härlig mattradition med många fördelar. God, billig och klimatsmart mat som med fördel serveras vegetarisk. Ljuvlig och lite högtidlig tronar den anrikt hemgjorda ärtsoppan fram, medan den vardagsgrå industrisoppan skrumpnar i sitt menlösa plastskinn. Varianter av ärtsoppa…
Stekt strömming med potatismos och lingon
I matsammanhang kan det knappast bli mer klassiskt än stekt strömming med potatismos och rårörda lingon. Att panera och steka strömming än dessutom en enkel sak att göra. Det är dock en fördel ifall du har en rejäl mängd smör, en bra köksfläkt och lite hjälp av en fiskegubbe som kan konsten att filéa fisken…
Ett fantastiskt bröd
Anna Bergenström nämner saker vid dess rätta namn när hon i sin kokbok namnger ett av sina bröd till Ett fantastiskt bröd. Det fantastiska ligger både i smak, utseende (det ser proffsigt ut även när en amatör som jag gör det) och i att det är så enkelt att göra. Efter det att Petter recenserat…
Årets kokböcker 2012
Kokboksutgivningen har under året varit fortsatt riklig och tendens med ett stort antal boksläpp i genren tycks hålla i sig. I en sådan bokflod går det att hitta lite av varje, oavsett vilka förkunskaper eller smakriktning man utgår ifrån. Men den bredaste strömningen domineras av tevekockar och livsstils-inspirerad matlagning där förföriska matbilder får större utrymme…
Bufférätter till nyår
Nyårsafton firas bäst tillsammans med fina vänner, god mat och trevlig dryck. För många är ett litet buffébord lösningen på aftonens måltid. Här hittar du tre enkla assietter som frigör tid och energi till partajandet. Bönsallad med sting, medelhavssallad med fikon, ost och nötter, samt hummus med bröd. Med några bufférätter kan man förbereda en…