Håkan skriver

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj är en klassiker. Enkel, god och med en ren och fin smak. Passar perfekt på sommarens buffébord, till kräftorna och till plockmaten på nyår. Blir det en bit över räddas en av veckans lunchlådor. Västerbottenost tillverkas i Burträsk mejeri och kvalitetsstämplas med W. Osten skapades redan 1872 och receptet har sedan dess förts i…

Veckans gastronomiska ord – Crème Brûlée

Veckans gastronomiska ord – Crème Brûlée

Min gissning är att det kommer servears en och annan Crème Brûlée imorgon när det nya året ska firas in. Men hur mycket vet du egentligen om Crème Brûlée? Det är åter dags för veckans gastronomiska ord här på Recepten.nu. Crème Brûlée – Dessert av sött äggstanning som före serveringen överströs med rörsocker, vilket bränns…

Pizzabullar

Pizzabullar

Vill du ha ett förslag på vad du kan packa ner i ryggsäcken när du ska ge dig ut på dagens skidtur? Orsakerna till att göra pizzabullar kan vara många men ett är dock säkert – de är nära nog perfekta att plocka fram till mellanmål och picknick. Mellis är något som har fått en…

Tomtegröt

Tomtegröt

– Tomten! Kom fram nu. Gröten är serverad och väntar på dig ute i vedboden! Tomten skyndar från hus till hus klappar skall lämnas i var stuga vänlighet tänder alla julens ljus Magen knorrar och vill ha mat på hans vanor råder ingen modefluga risgrynsgröt ska det vara på tomtens fat Så äntligen hos recepten…

Veckans gastronomiska ord – Janssons frestelse

Veckans gastronomiska ord – Janssons frestelse

Vi har talat om Janssons frestelse tidigare här på Recepten.nu men det finns en berättelse bakom denna rätt som vi vill informera om såhär dan före dopparedagen. Det är dags för veckans gastronomiska ord. Janssons frestelse – Denna rätt som är ett måste på vårt svenska julbord är en låda av strimlad potatis, lök, ansjovis…

Julskinka

Julskinka

Julskinkan: konungen på julbordet men också en favorit på smörgåsen före, efter och under juldagarna. När man köper julskinka får man mycket mat för pengarna. Det som inte käkas upp vid jul kan lika snabbt som enkelt förvandlas till mellandagarnas pyttipanna och pizzapålägg. Recepten på julskinka är i grund och botten tämligen likvärdiga. Alla har…

Rödkål och brunkål

Rödkål och brunkål

Egen rödkål och brunkål är en höjdare på julbordet. Den går också att lägga i frysen och plocka fram till senare tillfälle. Rödkålen blir friskt syrlig och brunkålen söt och något knäckig. Återigen är det Jan-Boris Möller som står för dessa fina julrecept, men som jag med åren har modifierat något. De har varit en…

Vörtbröd på surdeg

Vörtbröd på surdeg

Vört får man vid tillverkning av öl. Namnet vörtbröd syftar alltså på brödets degspad och inte till russinen som tillsätts för att höja limpans sötma. Vanligen används en blandning av råg och vetemjöl till vörtbrödet och sedan smaksätter man brödet med julens kryddor. Det här receptet är baserat på surdeg och ger två härligt mörka…

Emmas knäckebröd

Emmas knäckebröd

När det är dags att smaka av julskinkan så finns det ett måste och det är det knäckebröd som min fru brukar baka. Utan detta julknäcke blir det helt enkelt ingen julefrid i hemmet. Det är faktiskt inte så komplicerat att baka ett knäckebröd som kommer att imponera på både dig och din omgivning. Om…

Håkan Liljeqvist

Håll dig uppdaterad med kurerat innehåll och de senaste rubrikerna, allt levererat direkt till din inkorg. Prenumerera nu för att ligga steget före och aldrig missa något.

Hoppa till innehåll ↓