Håkan skriver

Köttbullar

Köttbullar

Köttbullar. Är det kanske det svenskaste som finns? Ja, våra ”swedish meatballs” är i varje fall ett välbekant begrepp för många och en återkommande maträtt i de flesta svenska hem. På julbordet är de ett måste och därför känns det självklart att berätta för er hur vi gör köttbullar hemma hos oss. Självklart kan man…

Projektet: Inlagd sill – Del 3 – Sherry och vitlökssill

Projektet: Inlagd sill – Del 3 – Sherry och vitlökssill

Dags för den tredje och avslutande delen av projekt inlagd sill. Idag skall sherry och vitlökssillen färdigställas. Om förberedelser och om Glasmästarsill kan du läsa i projektets tidigare del: här och här. Jan-Boris Möller som under 1990-talet var en känd tevekock presenterade sherry och vitlökssillen i ett av sina julrecept. Sherry och vitlökssill är en…

Veckans gastronomiska ord – Senap

Veckans gastronomiska ord – Senap

Inget julbord utan senap och definitivt ingen skinkmacka utan senap. Men vad är egentligen senap? Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta projekt att ni lär er något…

Grönkålssoppa

Grönkålssoppa

Julens grönaste nyttighet är Grönkålssoppa. Farbror Melker skulle hävda att soppan innehåller hela alfabetets vitaminer. Inte helt sant men grönkålen är rik på betakaroten (a-vitamin), c-vitamin och järn. God, snygg och vegetarisk skrider Grönkålssoppan fram, då måttet är rågat av gräddiga Janssons och smörstekta korva. Lagom till jul och kallare väderlek är grönkålen i säsong.…

Projektet: inlagd sill – Del 2 – Glasmästarsill

Projektet: inlagd sill – Del 2 – Glasmästarsill

Dags att färdigställa Glasmästarsillen. Förberedelser i form av inköp, kokning av lag och urvattning av sillen kan du läsa om i projektets första del (den hittar du här). Dagens bestyr är roligare än gårdagens och svårighetsgraden är fortfarande på enkel nivå. Jag gillar när det är mycket rotfrukter och lök i inläggningen. Det ger inte…

Projektet: Inlagd sill –  Del 1

Projektet: Inlagd sill – Del 1

Sillen hör julen till och den godaste sillen framställs genom egen inläggning. Då blir inläggningen vacker, grönsakerna blir krispiga och sillen bjuder tuggmotstånd. Har man testat att göra sin egen sillinläggning så framstår de köpta burkarna som pyttesmå och dess innehåll som mosigt gegg. Att göra sin egen sillinläggning är inte särskilt svårt. Det kräver…

Knäck

Knäck

Att koka knäck är ett enkelt sätt att öka på julstämningen. Lite socker, lite grädde, sirap, smör och mandel är vad som behövs för att koka ihop detta klassiska julgodis. Nu är det fullt fokus på att skapa rätt känsla inför julen och njuta av de fröjder som traditionen bjuder. Med snö utanför mitt fönster…

Håkan Liljeqvist

Håll dig uppdaterad med kurerat innehåll och de senaste rubrikerna, allt levererat direkt till din inkorg. Prenumerera nu för att ligga steget före och aldrig missa något.

Hoppa till innehåll ↓