Köttbullar. Är det kanske det svenskaste som finns? Ja, våra ”swedish meatballs” är i varje fall ett välbekant begrepp för många och en återkommande maträtt i de flesta svenska hem. På julbordet är de ett måste och därför känns det självklart att berätta för er hur vi gör köttbullar hemma hos oss. Självklart kan man…
Håkan skriver
Saffranskrans med pärlsocker och vanilj
Saffranskransen som jag vill tipsa er om idag är allt annat än torr gammal lussebulle. Den är saftig, smakar mums och ser riktigt ståtlig ut. Dess snygga yttre gör att människor har en tendens att bli både förälskade i julen och grymt imponerade av bagaren bakom verket. Att den i själva verket är ganska enkel…
Projektet: Inlagd sill – Del 3 – Sherry och vitlökssill
Dags för den tredje och avslutande delen av projekt inlagd sill. Idag skall sherry och vitlökssillen färdigställas. Om förberedelser och om Glasmästarsill kan du läsa i projektets tidigare del: här och här. Jan-Boris Möller som under 1990-talet var en känd tevekock presenterade sherry och vitlökssillen i ett av sina julrecept. Sherry och vitlökssill är en…
Veckans gastronomiska ord – Senap
Inget julbord utan senap och definitivt ingen skinkmacka utan senap. Men vad är egentligen senap? Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta projekt att ni lär er något…
Inlagd frukt med julens kryddor
Är du på jakt efter receptet på en förnämlig dessert som passar till någon av julens alla måltider? Eller gillar du att ge bort egentillverkade julklappar? Recepten.nu tipsar idag om Inlagd frukt med julens kryddor. Jag har valt päron och plommon till min inläggning men som vanligt gäller att man tar det man tycker är…
Grönkålssoppa
Julens grönaste nyttighet är Grönkålssoppa. Farbror Melker skulle hävda att soppan innehåller hela alfabetets vitaminer. Inte helt sant men grönkålen är rik på betakaroten (a-vitamin), c-vitamin och järn. God, snygg och vegetarisk skrider Grönkålssoppan fram, då måttet är rågat av gräddiga Janssons och smörstekta korva. Lagom till jul och kallare väderlek är grönkålen i säsong.…
Projektet: inlagd sill – Del 2 – Glasmästarsill
Dags att färdigställa Glasmästarsillen. Förberedelser i form av inköp, kokning av lag och urvattning av sillen kan du läsa om i projektets första del (den hittar du här). Dagens bestyr är roligare än gårdagens och svårighetsgraden är fortfarande på enkel nivå. Jag gillar när det är mycket rotfrukter och lök i inläggningen. Det ger inte…
Adventskaka med saffran och clementin
Vi närmar oss lucia och jul med stormsteg. Det är mycket som skall fixas och tiden kan bli knapp. Då passar denna enkla och relativt snabba lussekaka som bak i byxa. Ljuvligt julig kaka som väl låter sig smaka. Receptet är i grunden en helt vanlig sockerkaka men som lagom till lucia och advent piffas…
Projektet: Inlagd sill – Del 1
Sillen hör julen till och den godaste sillen framställs genom egen inläggning. Då blir inläggningen vacker, grönsakerna blir krispiga och sillen bjuder tuggmotstånd. Har man testat att göra sin egen sillinläggning så framstår de köpta burkarna som pyttesmå och dess innehåll som mosigt gegg. Att göra sin egen sillinläggning är inte särskilt svårt. Det kräver…
Knäck
Att koka knäck är ett enkelt sätt att öka på julstämningen. Lite socker, lite grädde, sirap, smör och mandel är vad som behövs för att koka ihop detta klassiska julgodis. Nu är det fullt fokus på att skapa rätt känsla inför julen och njuta av de fröjder som traditionen bjuder. Med snö utanför mitt fönster…