Det vimlar av riktigt bra svenska matbloggar. Många lägger ner mycket tid och engagemang för att sprida matglädje, kunskap och inspiration. Det tycker jag är väl värt att uppmärksamma. Kanske kan det bidra till att fler hittar dessa fina bloggar? Kanske kan det inspirera de som driver bloggarna att fortsätta med dem? Det är i…
Håkan skriver
Skogssvampslasagne med lufttorkad skinka och oregano
Idag vill jag uppmärksamma er på den allra underbaraste skogssvampslasagnen. För mig är det en rätt som går rakt in på topplistan över de bästa sakerna man kan göra med skogssvamp. Troligen kommer den hänga kvar där lika länge som ”De sista ljuva åren” dominerade Svensktoppen. Inga andra jämförelser mellan dessa två vitt skilda företeelser…
Äppelcheesecake
Det går inte att få nog av äppelpaj. I oktober börjar det möjligen gå slentrian i recepten och det är dags att förnya och skapa variation bland fruktpajerna. Den här pajen påminner om cheesecake och förenar det bästa från äppelpajen med cheesecakens krämighet. Det blir till en festlig och lite ovanlig äppelsymfoni att överraska vännerna…
Att ligga steget före
“I skate to where the puck is going to be, not where it has been.” – citat från den legendariske hockeyspelaren Wayne Gretzky
Sylta – Veckans gastronomiska ord
Det var ett tag sedan sist men jag har inte gett upp. Nu fortsätter jag med det självpåtagna uppdraget att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Idag handlar det om begreppet sylta. Sylta – Kärt barn har många namn sägs det. Ibland är det även så…
Älggryta med porter och tranbär
Höstens regn och murrighet vägs med fördel upp med hjälp av god stugvärme och ett rejält långkok. Dagens recept är Älggryta med porter och tranbär. Det är helgmat av högsta kaliber. Grytan behöver några timmar på spisen men genererar och andra sidan en söndagsmiddag av gammalt gott snitt. Runda av måltiden med säsongens paj, fromage…
Projektet: Lax (del 2 och 3)
I den första delen av Projekt Lax inhandlades en hel sida lax som sedan styckades upp i flertalet mindre bitar. Några blev portionsbitar färdiga att steka eller koka direkt. Resterande lax delades upp och frystes i väntan på tillagning. Projektet som helhet vill undersöka dels vad man kan göra för olika laxrätter, men också göra…
Kycklinggratäng med makaroner
Gratänger finns i otaliga varianter. I ugnen får alla ingredienser och smaker en trevlig mix och jag tycker nog att slutresultatet nära nog alltid blir bättre än summan av ingredienserna. Idag är mitt tips en kycklinggratäng med makaroner som både mättar många magar och smakar bra. Idag, kanelbullens dag. Jag tror knappast någon har missat…
Oktober på Recepten.nu – vilt, skog, svamp och lite till
Plötsligt var oktober här och det finns just nu mycket fina råvaror att tillgå för den som vill laga sin mat efter säsong. Att göra just detta är någon som jag starkt rekommenderar. Under oktober månad säljs det exempelvis mycket bra grönsaker och rotfrukter på torg och i butikerna, bland annat mangold, blomkål, paprika, morot,…
Kanelbullar
Ljuv doft av kanelbullar som gräddas i ugnen. Kan det bli bättre än så? Är du likt jag svag för dessa kanelbullar så antar jag att du har koll på vad den 4 oktober betyder. Eller? Det är nämligen nu på torsdag som Kanelbullens dag firas i vårt rike. För att uppmärksamma detta så har…