Handla med aktier på Internet – så väljer du nätmäklare

Intresset för att handla aktier är i Sverige relativt stort och det är numera ganska enkelt att handla aktier via Internet. Men hur handlar man egentligen med aktier på Internet? Här kommer en guide som jag hoppas kan hjälpa dig som som vill komma igång och handla med aktier via Internetmäklare.

Internet har verkligen medfört förändring på många sätt och så även för de ekonomiska marknaderna. På Internet kan du snabbt och enkelt hitta kurser, nyheter och information om bolag och aktier. Aktiemäklare baserade på Internet har också gjort att en vanlig aktiesparare har nära nog samma tillgång till aktiemarknaden som proffsen.

Billigare att handla aktier på nätet

Om du väljer att handla med aktier via Internet kan du göra fler affärer billigare än om du köper och säljer aktier på annat sätt, exempelvis via någon bank. Det beror på att courtage, det vill säga bankens avgift, och minibelopp att handla med är mycket lägre hos nätmäklarna. Men det kan även skilja en hel del mellan Internetmäklarnas avgifter så det finns anledning att välja aktör noga efter de behov som du har.

Detta behöver du för att handla med aktier på Internet

Vad krävs då för att handla med aktier över Internet? Det mest grundläggande är givetvis att du har en dator och en Internetanslutning. Sedan måste du välja en nätmäklare som passar dina behov och anmäla dig som kund hos denne. Detta gör du i regel på dennes hemsida och i samband med detta brukar man även få en blankett som ska fyllas i. När detta väl är gjort så får du ett lösenord och din depå är öppnad.

För att kunna handla krävs nu att du för över pengar till din depå. Detta sker i regel via ett konto som är kopplat till depån. När detta är gjort och du är inloggad så kan du sedan klicka på valfri aktie och köpa och sälja dessa. Vilka aktier du ska handla och vilken strategi du ska ha är något som jag säkert får anledning att återkomma till i någon annan artikel framöver.

Att tänka på när du väljer nätmäklare

Är du osäker på vilken nätmäklare som passar dig bäst så fråga andra aktiesparare vilka de använder. Du kan även prova att öppna konto hos flera för att på detta sätt prova dig fram till den som är bäst för dig. Är du inte nöjd ska du inte vara rädd för att byta. Var också kritisk och undersök marknaden noga innan du väljer då avgifter som sagt kan variera mycket. Om du inte tänker göra så många affärer så är det bäst att du väljer en så billig mäklare som möjligt. Men även med en billig mäklare blir det dyrt om du gör affärer ofta.

Minimibeloppet är oftast viktigare än courtaget. Räkna ut hur stor affären måste vara innan procentsatsen börjar räknas. Fundera också över vilken service du behöver av din nätmäklare för att du ska känna dig trygg med ditt sparande. Som nybörjare inom aktiehandel kanske du behöver mer hjälp i början och då är det viktigt att du jämför vilken service du kan få av din nätmäklare i form av kundtjänst, information med mera.

Vad som också är mycket viktigt är att du tar dig tid att läsa det finstilta i avtalet med den nätmäklare som du väljer att bli kund hos. Risken finns annars att du förlorar på exempelvis en felaktig affär där mäklaren har friskrivit sig. Det finns anledning att vara grundlig, det är ju trots allt dina besparingar det handlar om.

Länkar till några olika nätmäklare

Avanza Bank
Aktiedirekt
Nordnet
Aktieinvest

Handlar du med aktier på Internet? Hur har du valt nätmäklare? Vad är viktigt för dig när du ska välja nätmäklare? Har du fler råd och tips till den som vill komma igång och handla med aktier på nätet?

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Nordnet Bank är en mycket bra nätmäklare som erbjuder störst utbud av värdepapper på ett ställe. Till detta så får man bra informationsutbud som handelssystemet The Onlinetrader där man kan få samma information som aktiemäklarna. Courtaget är inte allt. Så när man ska välja nätmäklare bör man jämföra vilka informationstjänster som respektive nätmäklare erbjuder.

  2. Tack för dina synpunkter i ämnet Björn. Trevligt att du tog dig tid att skriva här på min blogg. Det är verkligen kul när folk engagerar sig :)
    mvh / Håkan

  3. Jag har bott I USA I många år och sedan 2003 har använt Scottrade som nätmäklare. Nu flyttar jag tillbaks till Sverige och undrar om jag kan föra over mina aktier på mitt Scottrade konto till en svensk nätmäklare. Beror det på vilka företag som jag äger aktier i, eller kan alla aktier överföras till en svensk nätmäklare?

  4. om du planerar att handla aktivt, dvs ofta, så bör du inte välja någon av mäklarna som anges på denna sidan, Svenska aktiemäklare är inte att föredra därför att courtagen och avgifter oftast är svindyra, bättre är då att söka sej utomlands där courtagen är otroligt mycket billigare, många nya handlare verkar vara helt insnöade på Sverige och verkar inte fatta att världen är större, konkuransen i världen är stor om att få kunder, och priserna pressas därmed kraftigt nedåt, det har inte dom svenska bankerna fattat ännu, dom står helt och hållet utanför och därmed är också deras priser sky höga, ska du bara handla några få gånger om året, ja då spelar det mindre roll vilken mäklare du väljer. för er som vill trada aktivt kan jag rekommendera IB interactive brokers, som är en seriös och pålitlig mäklare i USA,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.