Det är verkligen inte trevligt med magsjuka. Det är inte något som man vill ha och inte heller sprida vidare till någon annan. Men hur länge smittar magsjuka egentligen? Hur länge måste man vara hemma och när kan man börja träffa andra igen?
Som småbarnsförälder har jag varit igenom detta med magsjuka ett antal gånger och efter en tid blir man lite av en ninja på vad som gäller kring vanliga “familjesjukdomar”, hur man ska hantera dem och när man ska hålla barn hemma från skolan och så vidare. Några av de värsta vab-dagarna jag upplevt var när både jag, min fru och mina barn hade magsjuka. Samtidigt. Jösses vilken pärs!
Men vad gäller egentligen? Hur länge smittar magsjuka? Jo, som grundregel kan du tänka att magsjukan fortsätter att smitta minst två dygn efter sista symtom gått över. Magsjuka börjar smitta omedelbart, vid första symtom. Inkubationstiden är mellan 1-4 dagar beroende på vad som orsakar magsjukan. Men hur länge magsjuka smittar finns det faktiskt egentligen inte något definitivt svar på. Hör man med sjukvårdsupplysningen så säger de att man ska vänta i minst ett dygn efter senaste kräkningen, eller senaste diarrén innan man går till jobbet eller skolan. För barn i förskolan gäller 48 timmar, alltså två dygn. Orsaken till detta är att små barn som bekant slarvar lite med att tvätta sina händer.
Vad jag har förstått så är dock vissa virus som orsakar magsjuka mycket smittsamma. De kan fortsätta att överföras från person till person under flera veckor efter tillfrisknande. Det är därför viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra spridning av sjukdomen, såsom att tvätta händerna noggrant och undvika kontakt med personer som nyligen har varit sjuka med magsjuka.
Hur länge smittar magsjuka?
Men trots dessa rekommendationer så finns det ingen definitiv mall för hur man ska agera. Det verkar helt enkelt som att man inte helt säkert kan säga hur länge magsjuka smittar och hur länge man ska vara hemma. Folkhälsomyndigheten har till exempel inte någon rekommendation om hur länge man ska stanna hemma. Jag har dock noterat att det enligt Folkhälsomyndigheten spelar stor roll vad man ska återgå till, alltså vilket jobb man har. Vissa av oss jobbar ju i lite känsligare miljöer än andra, exempelvis de som jobbar inom vård och omsorg.
Så som med mycket annat, här är det alltså bra att tillämpa försiktighetsprincipen och ett stort mått av sunt förnuft och medmänsklighet. Kort sagt – gör mot andra som du själv vill bli behandlad. Stanna hemma ett par dygn efter sista symptomen och hellre ett par dygn mer än mindre.
Ta hand om dig och andra! / Håkan
Obs! Jag är inte särskilt kunnig inom området, bara en helt vanlig småbarnspappa, så texten ovan ska absolut inte ses som sjukdomsrådgivning. Framförallt vill jag med denna text göra andra uppmärksamma på att visa hänsyn och ha säkerhetsmarginal innan de skickar barn eller sig själva tillbaka till barnomsorg, skola och jobb. Behåll era sjukdomar för er själva och skona er omgivning :)