Hur vet man om ägg är gamla och dåliga? Gör så här så vet du snart.

Ägg håller mycket längre än de flesta tror och faktiskt många gånger längre än vad som står på förpackningen. Helt naturligt är de nämligen begåvade med den smartaste förpackningen, skalet, som skyddar och bevarar ägget på ett effektivt sätt. Dessutom är ägg en rik källa till protein och många andra nyttigheter.

I sommar har jag haft förmånen att ha tid att lyxa till familjens frukostar och kokt ägg har blivit mer eller mindre standard på frukostmenyn. Men hur vet man om ägg är gamla och dåliga? Jo, gör bara så här så vet du snart:

1. Lägg ner ägget i en bunke med vatten.

2. Notera om ägget sjunker till botten eller om det flyter upp till ytan. Om det flyter så är det tyvärr ett alltför gammalt och dåligt ägg. Du gör bäst i att inte äta det eller använda det på annat sätt.

3. Är det svårt att avgöra om det sjunker eller flyter så får du helt enkelt knäcka ägget och lukta på det. Är det ett dåligt och för gammalt ägg brukar man kalla det för ett skämt ägg och sådana luktar inte alls gott.

Om du gör detta äggtest på dina ägg innan du bestämmer dig för att slänga dem så kommer du snart upptäcka att det dröjer längre än vad man kan tro innan ägg blir dåliga. Det sägs nämligen att ägg som förvaras kallt håller i minst två månader. Ett annat tips som jag hört är att man ska ställa dem med spetsen nedåt. Om det är sant eller ej är jag inte helt säker på men det är hur som helst mycket längre hållbarhetstid på ägg än vad som anges på förpackningen.

Så nu vet du hur man vet om ägg är dåliga. Gör testet ovan, minska matsvinnet och spara en krona eller två och känn dig som en miljöhjälte när du använder dina perfekta ägg som enligt märkningen har passerat bäst-före-datumet.

Men vänta en stund! Om jag har kokat ägget då? Hur vet jag om ägget blivit dåligt då?

Tja, om du kylde ner ägget inom ett par timmar efter det att det kokades så sägs det att det håller minst en vecka i kylen. Så dina kokta frukostägg kan du alltså spara en vecka framåt om de inte ätits upp. Bra grej och smidigt att ta fram som en superenkel räddare-i-nöden när hungern blir för stor.

Kanske har du andra “äggstra” bra tips om ägg? Lämna gärna en kommentar så fyller vi på med intressanta fakta om detta superbraiga livsmedel.

Ha en fin dag! / Håkan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.