I Karlskrona slutar järnvägen

Jag har blivit bestulen på tre års Karlskronadialekt! Detta är ett konstaterande jag gör efter dagens besök i denna pärla på östkusten. Några av mina före detta studiekamrater (numera helt vanligt ovanliga kamrater) är nämligen ifrån dessa trakter, men under de tre år vi läste tillsammans så hörde jag aldrig någonsin det jag möttes av idag. Märkligt.

På Drottninggatan, på torget utanför Rådhuset, på Ronnebygatan och inne på den lilla korvkiosken strax bredvid stationen hördes den. Närmare bestämt tror jag att det var just där, bland de lunchande taxichaffisarna som förstrött tittade på OS medan de tuggade i sig varsit skrovmål, som jag fann denna dialekt mest och tydligast. Nu förstår jag hur roligt Fredrik Lindström måste ha haft under inspelningen av Svenska dialektmysterier.

För övrigt kan jag konstatera följande: alla vägar leder till Karlskrona. Det är i varje fall där som järnvägen slutar.

11 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Slutar. Och det tolkar jag som att man har åkt så långt man behöver. Man är liksom framme på riktigt. Eller?

 2. Tar resan slut? eller är resan beroende av hur vi väljer? Har vi något val?
  je

 3. Om jag minns rätt var det från Karlskrona som utvandrarna mönstrade båten som skulle ta dem till Amerika. Frågan är om de skulle anse att vägen slutade í Karlskrona och om de skulle säga att vi har möjligheten att bestämma vilken väg vi skall gå?

 4. För att lägga mig i… :)
  Jag undrar om boken ska handla om Karlskrona? För då kan ju Johan vara en såndär spökskrivare på ett hörn!
  Å, som jag skrev innan så är det ju klart att man måste uppmuntra till det skrivna ordet, genom att läsa! Speciellt av oss MKV:are då! :)

 5. Skulle vilja säga att det beror på vilket humör man är på. Ibland känns Kallekrona som världens ände, och då inte i positiv bemärkelse. Men din tolkning är mycket trevligare Håkan. Och visst är dialekten grym ;)

 6. Ja visst Stina! Jag håller på min tolkning. Trevligt, trivsamt och i min smak. Jag var på bra humör igår :)

  Något som jag tänkte på var också byggnationen i staden. Stora, massiva och pampiga stenhus som kändes ”historiska” på något vis.

 7. Men du, östkusten? Du har väländå lite bättre koll än så? ;) K-na ligger på sydkusten om man nu ska göra en sådan geografisk placering.

 8. Hm… hm, jo. Eh… det här med lokalsinne har aldrig varit mina bästa gren :)
  Ska nog aldrig ställa upp i ”På spåret”…

 9. hej håkan!
  tänkte bara uppmuntra dig från en ”författare” till en annan. Har haft skrivtorka nu i ca 1,5 vecka men kom igång idag igen. Lycka!

  Och du, alla kan skriva om man har något att berätta.. sen är ju en sak om man får boken publicerad eller inte… och det är ju egentligen bara en pengafråga. Säger hon som väntar på alfakassan.. :)

  KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.