Maria Wetterstrands utspel om smygreklamen i bloggosfären

Maria Wetterstrand, språkrör i Miljöpartiet, har i veckan skrivit en i min mening intressant debattartikel om det som hon kallar smygreklamen på bloggarna. Främst angriper hon modebloggarna och menar att det i allt för stor omfattning förekommer smygreklam i blogginläggen och att bloggarna inte tydligt nog redogör att de tjänar pengar på att skriva om produkterna. Hon går till och med så långt att hon påstår att detta sätt att produktplacera i bloggar faktiskt bryter mot lagen. Maria Wetterstrand skriver i debattartikeln på Expressen:

På konsumentverket har man nyligen börjat titta på hur varor marknadsförs via bloggar där det inte framgår att den som skriver bloggen får betalt för att lansera vissa varor. Mattias Grundström, som är byrådirektör, menar att det kan bryta mot marknadsföringslagen. Det låter sannolikt. En grundläggande rättighet vi har är att få reda på när vi utsätts för reklam.

Isabella Löwengrip bloggar om mode har också skrivit en artikel på Expressen där hon går till motangrepp och ställer sig frågan varför just modebloggarna har blivit pricktavlan när det också finns många prylgalna bloggare som skriver om mobiltelefoner, datorer och annat.
För egen del tänker jag att det är konstigt att diskussionen isoleras till bloggosfären när vi har haft samma fenomen i många av våra mer traditionella medier länge (inte minst i gratistidningar).
Många är de artiklar som alldrig skulle ha skrivits om inte de företag som omnämnts inte också hade köpt annonsplats i samma tidning. Hur många produkttester vi hade varit utan vågar jag inte ens tänka på. Som läsare bör vi alltid ha detta i bakhuvudet. Något annat vore mycket naivt.
I grunden håller jag dock med om att man som bloggare bör informera om att man tjänar pengar på sin blogg men att göra det i varje enskilt omnämnande av en produkt är att hårddra allt för långt.

Och ja, det händer faktiskt att jag tjänar en eller annan krona på denna blogg (men det finns betydligt starkare drivkrafter för mig att driva denna blogg än pengarna). Där var det sagt!

Läs mer på andra bloggar/tidningar här:
Inget större fel på konsumenternas omdöme, Sydsvenskan
Ännu en nyttig idiot uttalar sig, deepedition.com
Inför officiell problemranking, Badlands Hyena
Hur lurade är vi?, Bloggkommentatorerna

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Maria Wetterstrands artikel i ämnet kvalar in till en klassisk groda i de här sammanhangen. Hon är mer än lovligt blåögd. Jag skriver om detta på min blogg också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.