Rödkål och brunkål

Rödkål och brunkål

Egen rödkål och brunkål är en höjdare på julbordet. Den går också att lägga i frysen och plocka fram till senare tillfälle. Rödkålen blir friskt syrlig och brunkålen söt och något knäckig. Återigen är det Jan-Boris Möller som står för dessa fina julrecept, men som jag med åren har modifierat något. De har varit en…

Vörtbröd på surdeg

Vörtbröd på surdeg

Vört får man vid tillverkning av öl. Namnet vörtbröd syftar alltså på brödets degspad och inte till russinen som tillsätts för att höja limpans sötma. Vanligen används en blandning av råg och vetemjöl till vörtbrödet och sedan smaksätter man brödet med julens kryddor. Det här receptet är baserat på surdeg och ger två härligt mörka…

Emmas knäckebröd

Emmas knäckebröd

När det är dags att smaka av julskinkan så finns det ett måste och det är det knäckebröd som min fru brukar baka. Utan detta julknäcke blir det helt enkelt ingen julefrid i hemmet. Det är faktiskt inte så komplicerat att baka ett knäckebröd som kommer att imponera på både dig och din omgivning. Om…

Köttbullar

Köttbullar

Köttbullar. Är det kanske det svenskaste som finns? Ja, våra ”swedish meatballs” är i varje fall ett välbekant begrepp för många och en återkommande maträtt i de flesta svenska hem. På julbordet är de ett måste och därför känns det självklart att berätta för er hur vi gör köttbullar hemma hos oss. Självklart kan man…