Egen rödkål och brunkål är en höjdare på julbordet. Den går också att lägga i frysen och plocka fram till senare tillfälle. Rödkålen blir friskt syrlig och brunkålen söt och något knäckig. Återigen är det Jan-Boris Möller som står för dessa fina julrecept, men som jag med åren har modifierat något. De har varit en…
Alla inlägg i Recept och matsnack
Fudge med apelsin
Den här fudgen bara försvinner. Vi gör den för att pryda gottebordet till jul men på något märkligt sätt hamnar den i våra magar innan det ens har blivit julafton (sötsaker tenderar att ha en väldigt kort livslängd hemma hos oss). Så, när du kokar ihop denna fudge så gör du det på egen risk.…
Vörtbröd på surdeg
Vört får man vid tillverkning av öl. Namnet vörtbröd syftar alltså på brödets degspad och inte till russinen som tillsätts för att höja limpans sötma. Vanligen används en blandning av råg och vetemjöl till vörtbrödet och sedan smaksätter man brödet med julens kryddor. Det här receptet är baserat på surdeg och ger två härligt mörka…
Emmas knäckebröd
När det är dags att smaka av julskinkan så finns det ett måste och det är det knäckebröd som min fru brukar baka. Utan detta julknäcke blir det helt enkelt ingen julefrid i hemmet. Det är faktiskt inte så komplicerat att baka ett knäckebröd som kommer att imponera på både dig och din omgivning. Om…
Köttbullar
Köttbullar. Är det kanske det svenskaste som finns? Ja, våra ”swedish meatballs” är i varje fall ett välbekant begrepp för många och en återkommande maträtt i de flesta svenska hem. På julbordet är de ett måste och därför känns det självklart att berätta för er hur vi gör köttbullar hemma hos oss. Självklart kan man…
Saffranskrans med pärlsocker och vanilj
Saffranskransen som jag vill tipsa er om idag är allt annat än torr gammal lussebulle. Den är saftig, smakar mums och ser riktigt ståtlig ut. Dess snygga yttre gör att människor har en tendens att bli både förälskade i julen och grymt imponerade av bagaren bakom verket. Att den i själva verket är ganska enkel…