Introduktion till att spara i fonder

Vad är en fond och hur fungerar det att spara och placera i fonder? Min tanke med denna artikel är att ge dig en introduktion och lite tips i detta ämne.

Det blir allt mer populärt att spara pengar i fonder. Det är ett enkelt sätt att spara och investera pengar utan att man behöver vara lika kunnig och insatt i ekonomi som vid exempelvis aktiehandel. En fond är ett paket som består av olika aktier och i vissa fall också av räntebärande värdepapper. Fonden innehåller aktier och/eller värdepapper till ett värde av miljontals kronor. När du placerar i fonder så köper du en liten del av fondens värde. Därför är det enklare att fondspara än att spara i aktier, framförallt om du bara vill spara en liten summa, kanske ett par hundralappar i månaden. Fonder anses också ha mindre risk än aktier. Att investera i aktier och fonder innebär alltid en risk eftersom värdet både kan öka och minska, men eftersom fonder innehåller så många olika aktier och värdepapper så sprider man riskerna. Om en enstaka aktie går dåligt så betyder inte detta att hela fonden går dåligt, utan fonden kan innehålla andra aktier som går bra istället. Har man istället investerat enbart i en aktie som går dåligt så går ju hela investeringen dåligt.

Att placera i fonder

Vem som helst kan spara i en fond. De flesta fonder är öppna för både stora och små placerare. Du kan egentligen spara hur stora eller hur små summor som du vill, men det vanligaste är att man månadssparar mellan 200-1000 kronor. Den som förvaltar fonden kallas för fondförvaltare. Det brukar vara en bank eller fondmäklare och det är dit du vänder dig för att börja placera i fonder eller starta ett månadssparande. Fondförvaltaren tar ut en avgift för att förvalta fonden och den brukar vara procentuell. Olika fondförvaltare tar ut olika hög avgift, så det lönar sig att jämföra flera olika fondförvaltare och se vad man får för pengarna. Om du väljer en fond med låg risk eller sparar låga summor så är det extra viktigt med en låg avgift eftersom det annars finns risk att den vinst du gör tack vare fondens positiva utveckling äts upp av de administrativa avgifterna.

Olika typer av fonder

Det finns olika typer av fonder att välja bland och de skiljer sig åt när det gäller framförallt risken. Vi beskriver kort några av de vanligaste typerna av fonder nedan:

Aktiefonder: är fonder som placerar minst 75 procent av fondens förmögenhet i aktier. De ska innehålla aktier från minst 16 olika företag, vilket ger en spridning av risken. De kan också ha olika inriktning, som exempelvis Sverigefonder som enbart placerar i aktier från svenska företag, eller branschfonder som enbart placerar i aktier från företag inom en viss bransch. Aktiefonder anses ha en hög risk och därför rekommenderar man ett sparande under minst fem års sikt.

Räntefonder: är fonder där hela fondförmögenheten är placerad i räntebärande papper som statsskuldväxlar och obligationer. Räntefonder anses ha en ganska hög risk, men inte lika hög risk som en aktiefond. Man rekommenderar räntefonder om man vill ha ett mer kortsiktigt sparande, kanske 3-4 år.

Indexfond: kan vara antingen en aktiefond eller en räntefond, vars mål är att följa och utvecklas så nära ett index som möjligt. De har ofta lägre förvaltningsavgifter än andra fonder och är också vanligtvis mer stabila. Det finns olika slags indexfonder, exempelvis fonder som följer OMXS30-indexet, vilket betyder att de följer utvecklingen för de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Blandfonder: är fonder som blandar både aktier och räntebärande papper. Det kan variera mellan olika fonder hur fördelningen ser ut, exempelvis kan det vara en blandning på 50/50, men det finns också fonder med två tredjedelar räntebärande papper och en tredjedel aktier, eller tvärtom. Generationsfonder är ett slags blandfonder som består av en hög andel aktier i början av sparandet och ju närmare pensionen kommer, desto större blir andelen med räntebärande papper istället.

Hedgefonder: är ett slags fonder som har som mål att gå med vinst även i tuffa tider. Det finns olika slags hedgefonder och risken beror på vilken typ av hedgefond du väljer. Hedge betyder skydd och hedging innebär alltså att man skyddar mot oväntade förändringar på marknaden.

Etiska fonder: har blivit alltmer populära den senaste tiden. Etiska fonder väljer placeringar utifrån speciella etiska krav. Det finns exempelvis fonder som vägrar satsa i företag inom vapen-, tobaks- och alkoholindustrin och det finns även fonder som satsar i aktier från företag som jobbar aktivt med miljöarbete.

Vilken typ av fond du ska välja beror dels på hur mycket pengar du vill satsa, dels på om du vill spara långsiktigt eller kortsiktigt och dels på om du ska sätta in en engångssumma eller spara regelbundet under en längre tid.

Har du något att tillägga till denna introduktion om att spara och placera i fonder? Lämna gärna din kommentar nedan.

Här kan du spara i fonder

För dig som är ute efter ett smidigt och tillgängligt sätt att hantera och investera i fonder så har jag gjort en genomgång av nätmäklare här. Där lyfter jag fram ett urval av aktörer som jag tycker har bra tjänster, bra service och stort fondutbud. Av dessa finns det garanterat någon som passar dina behov.

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Hej. Bra och kortfattat beskrivning. För mig åtminstone av värde då jag känner mig ganska okunnigt i ämnet.
    1) Vad menas med att ha en ”aktiv fond” eller att låta min bank styra mina placeringar ?
    2) Är Blandfonder det säkrasta sättet att spara ?
    Hoppas du har möjlighet att svara. Tack i förhand.
    Jose

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.