Sänk kostnaden på din bilförsäkringspremie

Att äga en bil är förenat med dryga kostnader och en sådan kostnad är bilförsäkringen. Men det går att minska premien på din bilförsäkring om du är villig att lägga ner lite tid. Och det kan det vara värt när det går att spara åtskilliga tusenlappar på din premie.

Börja med att jämföra olika försäkringsbolag och vad de erbjuder. Antingen kan du ringa runt till olika bolag eller så använder du någon av de prisjämförelsesajter som finns på nätet. Exempel på de senare är Insplanet och Compicer.

Läs igenom de olika försäkringsvillkoren. Kör du mycket på landet men mindre i stan är det en god idé att ha viltskydd. Kör du tvärt om mycket i stan men mindre på landet kanske det inte är lika motiverat att ha ett viltskydd. Behöver du verkligen en ersättningsbil om din egen bil är på verkstaden? Inte? Hoppa då över tillägget för hyrbil.

Det finns trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring att välja på. Men vilken av dem behöver du? Har du en ny bil har du redan vagnskadegaranti och behöver i regel bara en halvförsäkring.

Se också till att du anger rätt körsträcka. Ju längre du kör desto högre är risken att du krockar och därmed blir premien högre. Om du ena året har kört och angivit 3000 mil, men vet att du nästa år bara kommer att köra 2000 mil, se till att berätta det för försäkringsbolaget.

Var du bor och hur du parkerar din bil spelar naturligtvis också roll. Försök att parkera bilen i garage nattetid då det ger lägre premie. Men har du ett billarm kan du av vissa försäkringsbolag få en lägre premie.

Om du samlar mer än en försäkring hos ett försäkringsbolag kan även det ge dig rabatt på din bilförsäkringspremie. Oftast gäller det om du har din hemförsäkring redan hos ett bolag.

Om du tecknar din försäkring på internet kan du också få viss rabatt. Det brukar röra sig om ett par hundralappar.

Höjer du din självrisk kan det påverka din premie på ett positivt sätt. Men här får du naturligtvis överväga om det passar dig.

Kolla också efter olika kampanjer och erbjudanden som försäkringsbolagen i bland har.

Det finns med andra ord en hel del du kan göra föra att sänka din bilförsäkringspremie och med några timmars arbete kan du spara tusenlappar på din bilförsäkring.

Redaktörens notering: Skribenten Mikael Widéen äger ett flertal olika bloggar däribland Försäkrings ABC som handlar om försäkringar och var du hittar de billigaste.

5 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Tack för en bra artikel. En sak man ska tänka på angåene om man ska välja till viltskydd eller liknande är att det i vissa fall kommer i ett paket tillsammans med extra skydd mot uppsåtlig skadegörelse vilket kan vara bra i stan. En tanke bara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.