Skillnaden mellan en investerare och en spekulant

Ett av de bästa sätten att bli en bättre investerare är att gå tillbaka i tiden och se vilka misstag man gjort. Med risk för att dra ner brallorna på mig själv så kan jag berätta att jag gjort detta och sett att jag har sålt många aktier allt för tidigt. Jag har helt enkelt inte agerat som en klok aktie-investerare utan mer som en lynnig spekulant.

Här några exempel:

Köpte Instalco i januari 2020 och sålde hela positionen i februaruí 2020. Sedan dess har aktien stigit med ytterligare ca 156 %.

Köpte Latour i mars 2018 och sålde successivt fram till maj 2020. Sedan dess har aktien stigit med ytterligare ca 167 %.

Köpte Ally Financial INC i mars 2020 och sålde hela positionen i april 2020. Sedan dess har aktien stigit med ytterligare 160 %.

Alla dessa exempel visar på ett brutalt sätt en av mina svagheter och på ett beteende som jag måste ändra på om jag ska kalla mig för investerare med någon slags trovärdighet. Jag måste bli bättre på att vara uthållig och långsiktig. Tiden är nämligen en investerares bästa vän.

Ju kortare investeringshorisont du har, desto mer risk utsätter du dig och dina investerade pengar för. Jobbar du istället med en längre tidshorisont för att bygga din portfölj och ditt välstånd så ger det också mer tid för företagen du investerar i att arbeta för din räkning som aktieägare. Sannolikheten blir helt enkelt större för ett plus i portföljen.

Så därför har jag numera alltid en investeringshorisont på fem år när jag väljer att gå in i ett bolag. Om jag inte kan tänka mig att äga aktierna i fem år eller mer så finns det heller ingen anledning att äga dem alls. Då finns det troligen andra bolag och aktier som skulle passa mig bättre. Ränta-på-ränta effekten hinner också börja jobba och eventuella nedgångar blir inte så mentalt stressande utan mer som glädjestunder då de ger tillfälle att köpa mer till rea-pris.

Så detta är en av de läxor jag lärt mig genom att studera mina egna misstag. Och misstagen jag gjort, ja de är många. Så du kan räkna med att det blir fler blogginlägg om detta framöver.

Ha en fin dag och tack för att du läste mitt blogginlägg! / Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.