Var den förändring du vill se

Vi spenderar mycket tid på att försöka förändra andra människor. Det är ju så mycket fel på dem. De är själviska, arroganta, de mobbar, de är svaga, kyliga, de är passiva, de är allt för på och så vidare. Så vi försöker peka ut detta för dem och möter ofta motstånd, förnekelse eller ren likgiltighet.

Att mötas av denna likgiltighet kan kännas väldigt upprörande och gör oss frustrerade och tömmer oss på energi. Varför lyssnar inte folk på mig? Varför förstår de mig inte? Hur svårt kan det vara!?

I vårt beteende tenderar vi att göra en implicit skillnad mellan två projekt; att 1) få andra att förändras och 2) att förändra oss själva. Vi vet att vi kanske måste utvecklas på vissa sätt, men allt som oftast fokuserar vi på att förändra andra. Vi gör en evolution i vårt eget beteende förutsatt att andra människor förändras i sitt. Vi lovar att vi blir trevligare om de är trevligare, att vi blir mindre gnälliga om de slutar skrika på oss.

Vi är dock benägna att missa en viktig insikt: Att ändra hur du beter dig mot andra kan vara det snabbaste sättet att ändra hur andra uppför sig mot dig.

Jag tycker det här budskapet är något av en ögonöppnare och filmen nedan utvecklar tesen vidare på ett bra sätt. Se den!

Var den förändring du vill se

Jag är själv en person som ofta faller i fällan att säga åt, främst mina egna barn, hur de bör och inte bör bete sig. Oftast när saker och ting nått min kokpunkt och där min hjärna inte är fullt ihopkopplad med mitt agerande. Jag agerar i affekt.

Ofta med resultatet att saker blir ännu värre.

Därför är tanken att mitt beteende kan vara det klokaste verktyget för hur jag skapar en positiv förändring hos andra vara väl värd att begrunda. Åtminstone för mig.

Människor tenderar att i en anmärkningsvärd utsträckning spegla beteendet de möter. Om någon är aggressiv kring dem blir de aggressiva tillbaka. Om någon är mild, blir de mjuka i gengäld. Om någon agerar klokt, kommer det att locka fram några latenta lager av visdom ur omgivningen.

Jag tänker att detta sätt att tänka fångar något viktigt; hur vettigt det ofta kan vara att ge upp om att lära ut något direkt, för att istället försöka lära ut något genom att visa på ett gott exempel.
Detta har en stor fördel. Jag kan styra mig själv (hyfsat) medan det är anmärkningsvärt svårt att utöva någon form av direkt kontroll över någon annan. Min besvikelse över andra människor bör därför omdirigeras mot att utöva kontroll över det enda jag på ett (någorlunda) tillförlitligt sätt kan beordra: mig själv.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.