Varför allt detta snack om pagerank?

Google uppdaterar just nu sina pagerank värden och det snackas en hel del om detta bland oss som driver sajter eller sysslar med sökmotoroptimering. På SEO-forum diskuteras hur Google beräknar värdet och webbfolk håller runt om i världen tummarna så att de nästan trillar av.

Men vad är egentligen pagerank och varför är det så många som hoppas på ett högre pagerank-värde? Mycket förenklat är PageRank ett av sökmotorn Googles sätt att värdera sidor. Utan att ha facit från Google så vågar jag påstå att man kan se på pagerank som ett resultat av en omröstning. Rösterna i denna omröstning består av de länkar som pekar till sajten från andra webbsidor. Men att säga att en inlänk är lika med röst är att förenkla det hela en aning. Det troliga är nämligen att Google också väger in hur ”viktig” sidan som länkar till din är i samanhanget. Lite på samma sätt som a- och b-aktier spelar roll vid en omröstning på ett företags årsstämma. Baserat på detta tilldelas sedan din webbsida ett pagerank-värde som i sin tur är en av flera faktorer som avgör kthur väl du kommer att ranka i sökmotorn Google vid olika sökningar.

Om du är nyfiken på vad du har för pagerank på din webbsida så finns det flera verktyg som kan hjälpa dig att ta reda på det. Ett bra alternativ är Raketforskning.com som visar pagerank-värdet från flera av Googles databaser/datacenters. Du kan på detta sätt se om ditt värde är i rörelse eller om de verkar ha ett konstant värde för tillfället.

Jag har själv upptäckt att flertalet av mina webbsidor i denna uppdatering har fått en lätt ökning av pagerank-värdet. Denna blogg har till exempel tagit klivet från pagerank 4 till 5. Detta trots att jag inte varit så aktiv med att publicera och därför rimligen inte borde fått så många nya inlänkar. Återstår att se om jag kan behålla och kanske öka ännu mer framöver.

Du kan läsa mer om pagerank och hur det fungerar på exempelvis Search Engine Land.

Vad har du för pagerank och har du fått högre eller lägre värde i Googles senaste export? Skriv gärna en rad.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Hej!
    Har du något bra pagerank tips? för att öka den ett steg bara från 3 till 4 det verkar vara ganska segt i det läget.

    Tack på förhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.