Valuta – så påverkar valutakurserna ditt sparande

Den senaste tiden har vi kunnat konstatera att det pågår något av ett valutakrig runt om i världen. De asiatiska länderna, exempelvis Kina, är kanske de som aggressivast använder sig av olika metoder för att hålla nere sina växelkurser. Vissa hävdar att det är manipulation av växelkursen som är det dominerande sättet för länder i världen att möta konkurrensproblem. Oroväckande men trots allt kanske sant. Så de senaste dagarna har vi sett dollarn sjunka, euron sjunka och den svenska kronan har stärkts i förhållande till många andra valutor också. Men hur påverkar detta ditt och mitt aktiesparande? Har det några konsekvenser för aktiekurserna framöver?

Anders Borg, vår finansminister, uttalade sig igår och sa då att han inte trodde att den senaste tidens utveckling inte kommer att påverka de svenska företagens export. ”Vi vet att kortsiktiga fluktuationer uppåt och nedåt på växelkursen har väldigt begränsade effekter på realekonomin”, fortsatte Anders Borg. Om han har rätt eller fel får framtiden utvisa. Eftersom valutakurser diskuteras så pass mycket i medierna just nu så tycker jag det kan vara på sin plats att titta lite närmare på vad detta spelar för roll för en vanlig småsparare mer än att det kan bli billigare att resa till vissa länder som har lågt värderade valutor.

Valutan påverkar exportföretagens vinster och aktiekurser

Rent generellt kan man säga att det finns en ganska tydlig koppling mellan valutakurser och aktiekurser, dvs hur aktier och aktiefonder kommer att utvecklas. Hur då? Jo, de svenska exportföretagens vinster beror nämligen på hur kronan värderas i förhållande till andra valutor. Värderingen i förhållande till dollarn är speciellt avgörande i detta sammanhang då en stor del av exporten betalas i dollar.

Så om kronan blir starkare gentemot dollarn, som skett den senaste tiden, så blir vinsterna mindre eftersom företagen får mindre för varje dollar som de växlar in. Och lägre vinster betyder som bekant lägre aktiekurser.

Å andra sidan innebär en försvagad krona att bolagen får större vinster eftersom varje inväxlad dollar ger ett större kapital och därmed en större vinst. Större vinster driver i sin tur (oftast) upp aktiekurserna.

Detta är den enkla och relativt grundläggande förklaringen till kopplingen mellan valutakurser och aktiekurser och därmed också en förklaring till valutakursernas inverkan det fond- och aktiesparande som många svenska småsparare ägnar sig åt.

Finns det fler kopplingar mellan småspararens ekonomi och valutakurser som du tycker jag missat? Tipsa mig gärna genom att skriva en kommentar nedan.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.