Nog skulle man kunna kalla havrekakan för en klassiker, inte sant? Den variant som jag vill tipsa om idag är smaksatt med lingon för att skapa den rätta känslan så här i december. Skulle det vara så att du har andra smakfavoriter så är det så fiffigt att det funkar lika fint att använda andra…
Håkan skriver
December på Recepten.nu – julmat och lite till
November är numera dåtid och med detta blogginlägg sätter vi punkt för vårt kaktema. Nu stundar julen och som matmånad betraktad så är det en bombastisk månad. För Petter och mig är det en självklarhet att leverera recept på några av julens alla godsaker. Vad hände egentligen här på Recepten.nu under november? En hel del…
Janssons frestelse
Ingen jul utan Janssons. Skinka, köttbullar och sill tarvar denna traditionsfyllda frestelse. Icke att förväxla med sillgratäng som är något helt annat. Ska vi börja med definitionerna först? Janssons frestelse har rå potatis och ansjovis. Sillgratängen har urvattnade saltsillsfiléer och kokt potatis som bärande ingredienser. Vidare diskussion får föras vid nästa släktsammankomst. Jag är en…
Chokladcigarrer
Om man vill göra en småkaka lite roligare så kan man väl doppa den i choklad? Ungefär så måste hon eller han tänkt som uppfann Chokladcigarren. Och vet du vad, det funkar! Vi närmar oss slutet av november och därmed också slutet av vårt kaktema. Den kakan som vi levererar idag är Chokladcigarren som i…
Chokladsnittar med nötkross
Chokladsnittar med nötkross sammanför två saker som jag gillar. Choklad och nötter. Den lite sega småkakan som vanligtvis har pärlsocker på toppen får en någon mindre söt och lite mer knaprig karaktär med hjälp av de hackade nötterna. För mig innebär det att den blir intressantare. När man bakar sina egna kakor så har man…
Anna Stinas kungliga medaljonger
Glöm cupcakes och kladdkaka. Ska det vara fest så ska det vara i sällskap av Anna Stinas kungliga medaljonger! Utsökt med stil, hantverksfröjd och högst kaffekompatibel. Se där: några smickrande ord om småkakans okrönta majestät. När jag var barn lagade min mamma mycket och god mat. Fortfarande bjuder hon på allt från hembakat frukostbröd till…
Vår Julkokbok – Kokboksrecension
Behövs det en kokbok med enbart julrecept? Är en sådan receptsamling en soppa kokt på spik? Går det förnya julrecepten utan långsökta associationer? Det var med viss skepsis jag ställde mig de tre frågorna och påbörjade läsningen av Vår julkokbok. Vår kokbok har givits ut sedan 1951. KF:s provkök stod till en början bakom utgivningen…
Sara bakar – Månadens matblogg
Det är svårt, ja faktiskt nära nog omöjligt, att inte bli drabbad av Saras passion för bakning om man besöker hennes blogg. Denna passion har inte bara fått henne att börja blogga om sin bakning utan har också fört henne från en karriär som journalist till att idag driva ett eget bageri, Solhaga Stenugnsbageri, i…
Årets kock 2013 – semifinal i Jönköping
Hel bakad odlad piggvar med knaprigt skinn och meunierstekt slag. Det var maträtten som tog kocken Leo Frodell till final i Årets kock 2013. På Elmia i Jönköping kämpade under gårdagen (tisdag 20 november) tolv kockar om avancemang i den prestigefyllda tävlingen. I anslutning till arrangemanget passade lokala matproducenter på att visa upp sina raffinerade…
Årets Kock – vi besöker dagens semifinal i Jönköping
Idag kommer vi finnas på plats när en av semifinalerna i Årets Kock går av stapeln i Jönköping, Elmia. Via bambuser sänds tävlingen live på Internet med start 10.45. Det är bara att starta spelaren nedan och kolla. Utöver tävlingen med Sveriges kockelit bjuds där bland annat även på matmarknad benämnd ”Det bästa av Småland”…