Håkan skriver

December på Recepten.nu – julmat och lite till

December på Recepten.nu – julmat och lite till

November är numera dåtid och med detta blogginlägg sätter vi punkt för vårt kaktema. Nu stundar julen och som matmånad betraktad så är det en bombastisk månad. För Petter och mig är det en självklarhet att leverera recept på några av julens alla godsaker. Vad hände egentligen här på Recepten.nu under november? En hel del…

Janssons frestelse

Janssons frestelse

Ingen jul utan Janssons. Skinka, köttbullar och sill tarvar denna traditionsfyllda frestelse. Icke att förväxla med sillgratäng som är något helt annat. Ska vi börja med definitionerna först? Janssons frestelse har rå potatis och ansjovis. Sillgratängen har urvattnade saltsillsfiléer och kokt potatis som bärande ingredienser. Vidare diskussion får föras vid nästa släktsammankomst. Jag är en…

Chokladsnittar med nötkross

Chokladsnittar med nötkross

Chokladsnittar med nötkross sammanför två saker som jag gillar. Choklad och nötter. Den lite sega småkakan som vanligtvis har pärlsocker på toppen får en någon mindre söt och lite mer knaprig karaktär med hjälp av de hackade nötterna. För mig innebär det att den blir intressantare. När man bakar sina egna kakor så har man…

Anna Stinas kungliga medaljonger

Anna Stinas kungliga medaljonger

Glöm cupcakes och kladdkaka. Ska det vara fest så ska det vara i sällskap av Anna Stinas kungliga medaljonger! Utsökt med stil, hantverksfröjd och högst kaffekompatibel. Se där: några smickrande ord om småkakans okrönta majestät. När jag var barn lagade min mamma mycket och god mat. Fortfarande bjuder hon på allt från hembakat frukostbröd till…

Vår Julkokbok – Kokboksrecension

Vår Julkokbok – Kokboksrecension

Behövs det en kokbok med enbart julrecept? Är en sådan receptsamling en soppa kokt på spik? Går det förnya julrecepten utan långsökta associationer? Det var med viss skepsis jag ställde mig de tre frågorna och påbörjade läsningen av Vår julkokbok. Vår kokbok har givits ut sedan 1951. KF:s provkök stod till en början bakom utgivningen…

Årets kock 2013 – semifinal i Jönköping

Årets kock 2013 – semifinal i Jönköping

Hel bakad odlad piggvar med knaprigt skinn och meunierstekt slag. Det var maträtten som tog kocken Leo Frodell till final i Årets kock 2013. På Elmia i Jönköping kämpade under gårdagen (tisdag 20 november) tolv kockar om avancemang i den prestigefyllda tävlingen. I anslutning till arrangemanget passade lokala matproducenter på att visa upp sina raffinerade…

Årets Kock – vi besöker dagens semifinal i Jönköping

Årets Kock – vi besöker dagens semifinal i Jönköping

Idag kommer vi finnas på plats när en av semifinalerna i Årets Kock går av stapeln i Jönköping, Elmia. Via bambuser sänds tävlingen live på Internet med start 10.45. Det är bara att starta spelaren nedan och kolla. Utöver tävlingen med Sveriges kockelit bjuds där bland annat även på matmarknad benämnd ”Det bästa av Småland”…

Håkan Liljeqvist

Håll dig uppdaterad med kurerat innehåll och de senaste rubrikerna, allt levererat direkt till din inkorg. Prenumerera nu för att ligga steget före och aldrig missa något.

Hoppa till innehåll ↓