Håkan skriver

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka

Efter helgen är det återigen vardagsmaten som skall mätta. Den får gärna vara enkel att göra i ordning och billig i inköp. Fläskpannkaka är gott och går snabbt att laga. Här nedan hittar du ett enkelt recept som man steker direkt i pannan. Pannkakor av alla de slag finns över hela världen och har tillagats…

Squashchutney

Squashchutney

Jag har en burk chutney på squash, tomater, lök hemma i köket. Den är så god att den gör mig till en gladare människa. Den här gången kan jag dock inte ta åt mig äran av ha kokat ihop den men det kan min kära mor. Som pensionerad hemkunskapslärare så har hon en del i…

Det gröna skafferiet – Månadens matblogg

Det gröna skafferiet – Månadens matblogg

Idag kickar jag igång något som jag hoppas ska bli återkommande här – Månadens matblogg. Det vimlar av riktigt bra svenska matbloggar. Många lägger ner mycket tid och engagemang för att sprida matglädje, kunskap och inspiration. Det tycker jag är väl värt att uppmärksamma. Kanske kan det bidra till att fler hittar dessa fina bloggar?…

Äppelmos

Äppelmos

Att göra sitt eget äppelmos är gott och enkelt. Det gör också att man får ett mos med betydligt större fruktinnehåll än vad den fabrikstillverkade varianten vanligen innehåller. Nu under hösten är tillgången på svenska äpplen god. Om du inte har egna äppelträd eller får äpplen av någon bekant, så erbjuder torghandlare och livsmedelsbutiker svenska…

Korv Stroganoff

Korv Stroganoff

Korv stroganoff hör troligen till en av de vardagligaste rätterna som finns. Men faktum är att den har sitt ursprung i den eleganta rätten Biff Stroganoff. Likheterna med Biff Stroganoff vars ingredienser består av oxfilé, champinjoner, skivade cornichons (små gurkor), senap och serverad överhälld med smetana (sur grädde) är dock väldigt små. Korv stroganoff är…

Abborre – veckans gastronomiska ord

Abborre – veckans gastronomiska ord

Med start idag så kommer jag att försöka mig på den folkbildande uppgiften att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Jag börjar med en av de godaste fiskar jag vet – abborren. Abborre – (Perca fluviatilis) Söt- och bräckvattenfisk som finns i våra insjöar och i det bräckta vattnet i östersjökustens skärgård. Den har…

Tareq Taylor Klassiker – kokboksrecension

Tareq Taylor Klassiker – kokboksrecension

I Klassiker lägger Tareq Taylor fokus på svensk husmanskost. Han menar att med en god planering minskar man hushållets kostnad för matinköp, äter klimatsmartare och framför allt smakar det bra. Taylor argumenterar även för att matlagning i allmänhet och husmanskost i synnerhet inte är tidskrävande i den utsträckning som gemene man kanske har uppfattningar om.…

Mingel och matinspiration på Matmässan

Mingel och matinspiration på Matmässan

Igår öppnade portarna till årets matmässa i Göteborg som går under namnet Mitt Kök. Jag var där och här är några intryck från mitt besök på mässan. Jag satte mig förväntansfull i bilen och begav mig till matmässan Mitt Kök igår, en mässa som pågår fram till och med söndag, den 9:e september. Under dagen blev det…

Chokladsnittar

Chokladsnittar

Chokladsnittar kan beskrivas som en knastrig, småseg, sött och chokladig liten rackare. För mig är de också en kaka som är lite från förr, som barndom och kakfika hos far- och morföräldrar. Det är egentligen väldigt konstigt hur mat kan väcka känslor. Chokladsnittar är just en sådan grej som får mig att känna en vind…

Flygande Jakob – konstig rätt men ändå en klassiker

Flygande Jakob – konstig rätt men ändå en klassiker

Flygande Jakob, denna 70-tals klassiker är faktiskt en rätt som dyker upp lite titt som tätt i vårt hem trots dess lite plumpa kombination av ingredienser. Att blanda banan, kyckling, jordnötter, vispad grädde, chilisås och bacon känns lite som att förstöra ingredienser men funkar otroligt nog rätt så bra. Att Flygande Jakob heter just Flygande…

Håkan Liljeqvist

Håll dig uppdaterad med kurerat innehåll och de senaste rubrikerna, allt levererat direkt till din inkorg. Prenumerera nu för att ligga steget före och aldrig missa något.

Hoppa till innehåll ↓