Så skapar vi en motvikt till näthatet

Jag brukar inte behandla allvarlig ämnen på den här bloggen och är i vanliga fall inte den som ger mig in i samhällsdebatter. Efter gårdagens Uppdrag granskning på svt som handlade om det utbredda näthatet så känns det dock omöjligt att vika undan från ämnet. Jag blev beklämd, ledsen och kände en viss uppgivenhet inför det faktum att folk behandlar varandra så illa. Det är inte okej.

Jag kan inte förstå hur man kan tro att internet är ett parallellt universum där man bete sig hur som helst och inte ta hänsyn till lagar, etik och moral. Man blir ledsen. Men vad kan du och jag göra för att motverka näthatet? Sofia Mirjamsdotter skriver så bra om det på sin blogg och just nu känner jag att hennes text är viktig läsning med bra förslag på hur du och jag tillsammans faktiskt kan skapa en motvikt till näthatet. I grund och botten handlar det om en så enkel sak som att vi är mot andra så som vi själva vill bli behandlade. Som Fredrik Wass formulerar det – Det är dags att visa digitalt civilkurage.

Läs också:
Näthot ska alltid anmälas där Nikke skriver att det är enormt viktigt att vi anmäler hot till polisen vare sig det följs upp eller inte. Om inte annat, menar Nikke (och jag håller med honom i detta), för att det till slut kommer att framgå hur pinsamt dåliga polisen är på att följa upp den här typen av brott.
Isabella berättar sin historia om näthat som är otroligt och nedslående. Ingen ska behöva gå igenom det som hon går igenom och dagligen behöva ta emot kränkningar. Det är nedslående och som man blir jag bedrövad när jag får höra om detta. Jag tycker att Isabella är enormt stark som orkar beröra ämnet och som vågar stå upp mitt i detta näthat. För mig är hon en stark människa med ett grymt imponerande driv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.