Håkan skriver

Kolasnitt

Kolasnitt

Den här kakan är en riktig klassiker. Min mormor hade ett recept på just denna kaka där den kallades Jönköpingsbröd. Vissa kallar dem för Sirapskakor och andra för Kolasnitt. Som man lite klyschigt brukar säga – kärt barn har många namn. För mig är kolasnitten en klassisk kaka eftersom den har hängt med allt sedan…

Rosendals trädgårdscafé – kokboksrecension

Rosendals trädgårdscafé – kokboksrecension

På tillfälligt besök hemma hos min mor blir jag stående framför kokbokshyllan. Jag plockar fram Rosendals trädgårdscafé av Monika Ahlberg, Ewa-Marie Rundquist och Kent Nyberg. Pärmens insida vittnar om att jag gav boken till min mor i julklapp 1994. Av sidornas välvårdade skick drar jag slutsatsen att kokboksklassikern är förvånansvärt oanvänd i föräldrahemmet. Det är…

Årets kock och hjältarna bakom maten

Årets kock och hjältarna bakom maten

I tisdags vann kocken Daniel Räms den första semifinalen i Årets kock, Sveriges mest prestigefulla tävling för landets proffs-kockar. Första semifinalen avgjordes i Uppsala och nu på tisdag föräras min hemstad Jönköping med den andra semin. Inför denna spännande tillställning har jag besökt två av Jönköpings råvaruproducenter tillsammans med duktige kocken Viktor Westerlind och tre…

Projektet: Mjölksyrning del 3 – Tunnbrödsrulle med surkål

Projektet: Mjölksyrning del 3 – Tunnbrödsrulle med surkål

Vi har nu hunnit fram till den tredje och sista delen av mjöksyrningsprojektet. Tidigare delar kan du läsa här och här. Det är dags att använda den syrade och smakrika kålen i en snabbmatsklassiker: tunnbrödsrullen. Vid sidan av mat är film ett av mina stora intressen. Därför besöker jag regelbundet filmfestivalerna i Berlin, Göteborg, Köpenhamn…

Veckans gastronomisk ord – Tryffel

Veckans gastronomisk ord – Tryffel

Tryffel kallas ofta ”det svarta guldet” och är en högt skattad delikatess inom gastronomin. Men vad är tryffel egentligen för något? Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta…

Morotssoppa med ingefära

Morotssoppa med ingefära

Det här är ett recept som har hämtat stor inspiration från Anna Bergenströms Annas Mat. Ur en mängd lockande rätter blev Elliots morotssoppa med ingefära det första recepten jag valde att laga från hennes fina kokbok och jag blev inte besviken. Det är en vegetarisk och smakrik soppa som värmer gott nu när hösten är…

Skurna nötkakor

Skurna nötkakor

Vi laddar för det stora kafferepet som Petter och jag kommer att avsluta denna månad med. Skurna nötkakor är lätta att baka och blir spröda och fina. I nötkakorna utnyttjar man rågsiktssmaken som ett komplement till en liten mängd nötter och får många små fina kakor på ett kick. Det är ingen hemlighet att jag…

Syltkakor

Syltkakor

På senaste redaktionsmötet blev vi ordentligt fikasugna och utsåg november till småkakans månad. Sju sorters kakor (minst) bakas och presenteras på sajten under de närmaste veckorna. Första kakan ut är ett måste när det skall dukas upp till kaffekalas. Syltkakan – vi älskar dig! Syltkakor går att variera efter tycke och smak. Som vanligt gäller…

Håkan Liljeqvist

Håll dig uppdaterad med kurerat innehåll och de senaste rubrikerna, allt levererat direkt till din inkorg. Prenumerera nu för att ligga steget före och aldrig missa något.

Hoppa till innehåll ↓