Den här kakan är en riktig klassiker. Min mormor hade ett recept på just denna kaka där den kallades Jönköpingsbröd. Vissa kallar dem för Sirapskakor och andra för Kolasnitt. Som man lite klyschigt brukar säga – kärt barn har många namn. För mig är kolasnitten en klassisk kaka eftersom den har hängt med allt sedan…
Håkan skriver
Veckans gastronomiska ord – Glasera
En vecka går så enormt fort och det är åter dags att reda ut veckans gastronomiska ord. Så, vad betyder det egentligen att glasera något? Helt självpåtaget har jag fått för mig att vara lite folkbildande inom området gastronomi. Vissa tycker det kan jämföras med att en blind leder en blind. Jag tycker nog att…
Rosendals trädgårdscafé – kokboksrecension
På tillfälligt besök hemma hos min mor blir jag stående framför kokbokshyllan. Jag plockar fram Rosendals trädgårdscafé av Monika Ahlberg, Ewa-Marie Rundquist och Kent Nyberg. Pärmens insida vittnar om att jag gav boken till min mor i julklapp 1994. Av sidornas välvårdade skick drar jag slutsatsen att kokboksklassikern är förvånansvärt oanvänd i föräldrahemmet. Det är…
Årets kock och hjältarna bakom maten
I tisdags vann kocken Daniel Räms den första semifinalen i Årets kock, Sveriges mest prestigefulla tävling för landets proffs-kockar. Första semifinalen avgjordes i Uppsala och nu på tisdag föräras min hemstad Jönköping med den andra semin. Inför denna spännande tillställning har jag besökt två av Jönköpings råvaruproducenter tillsammans med duktige kocken Viktor Westerlind och tre…
Projektet: Mjölksyrning del 3 – Tunnbrödsrulle med surkål
Vi har nu hunnit fram till den tredje och sista delen av mjöksyrningsprojektet. Tidigare delar kan du läsa här och här. Det är dags att använda den syrade och smakrika kålen i en snabbmatsklassiker: tunnbrödsrullen. Vid sidan av mat är film ett av mina stora intressen. Därför besöker jag regelbundet filmfestivalerna i Berlin, Göteborg, Köpenhamn…
Veckans gastronomisk ord – Tryffel
Tryffel kallas ofta ”det svarta guldet” och är en högt skattad delikatess inom gastronomin. Men vad är tryffel egentligen för något? Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta…
Morotssoppa med ingefära
Det här är ett recept som har hämtat stor inspiration från Anna Bergenströms Annas Mat. Ur en mängd lockande rätter blev Elliots morotssoppa med ingefära det första recepten jag valde att laga från hennes fina kokbok och jag blev inte besviken. Det är en vegetarisk och smakrik soppa som värmer gott nu när hösten är…
Skurna nötkakor
Vi laddar för det stora kafferepet som Petter och jag kommer att avsluta denna månad med. Skurna nötkakor är lätta att baka och blir spröda och fina. I nötkakorna utnyttjar man rågsiktssmaken som ett komplement till en liten mängd nötter och får många små fina kakor på ett kick. Det är ingen hemlighet att jag…
Syltkakor
På senaste redaktionsmötet blev vi ordentligt fikasugna och utsåg november till småkakans månad. Sju sorters kakor (minst) bakas och presenteras på sajten under de närmaste veckorna. Första kakan ut är ett måste när det skall dukas upp till kaffekalas. Syltkakan – vi älskar dig! Syltkakor går att variera efter tycke och smak. Som vanligt gäller…
Veckans gastronomiska ord – Montera
Söndagar har sitt stående inslag här på Recepten.nu i form av veckans gastronomiska ord. Denna vecka vill jag ägna en stund åt begreppet montera. Att montera ihop en IKEA-möbel är ju en sak men vad syftar egentligen en kock på när han ska montera något i matlagningen? Montera – Att montera är ett kockuttryck för…