Håkan skriver

Annas mat – kokboksrecension

Annas mat – kokboksrecension

I Annas mat har Anna Bergenström samlat recept och erfarenheter från mångårig tjänst i matlagningsjournalistikens tecken. Hon har för sitt arbete tilldelats Gastronomiska Akademiens pris och av regeringen utnämnts till professor. Hennes volymer finns i många svenska hem och i den nya och reviderade upplagan av Annas mat har tvåhundra nya recept tillkommit. Det finns…

Stekta päron med muscovado

Stekta päron med muscovado

Päron! Idag vill jag tipsa er om världens enklaste sätt att förvandla päron till en schyst dessert. Fem minuter och det är klart! Om du är lika lyckligt lottad som jag vad gäller tillgång till päron (tack svärföräldrar för detta!) så kanske det här dessertförslaget kan vara intressant. Stekta päron med muscovado slänger du snabbt…

Den bruna maten – kokboksrecension

Den bruna maten – kokboksrecension

Det började med ett loppisfynd i form av en låda fylld med receptkort från 1970-talet. Inköparen gick hem för att tillsammans med några vänner provlaga recepten under pseudonymen Familjen Bruun. Matlagningsövningarna från receptlådan Mästerkocken genererade den populära bloggen Den bruna maten. Nu har bloggen blivit till bok: Den bruna maten – sanningen om 70-talets kokkonst.…

Äppeltosca i pannan

Äppeltosca i pannan

Ni kan vara lugna. Jag har inte fått äppeltosca slängt i pannan även om rubriken kanske kan få någon att tro det. Nej, det syftar istället på att jag idag vill tipsa er om ännu ett sätt att förädla äppelskörden. Denna gång direkt i en stekpanna. Den välkände matnörden och skådespelaren Per Morberg har förärat…

Projektet: Mjölksyrning – Del 2

Projektet: Mjölksyrning – Del 2

För två veckor sedan påbörjade vi här på Recepten.nu ett projekt med mjölksyrning (du kan läsa del 1 om detta projekt här). Denna uråldriga konserveringsmetod görs främst med olika kålsorter. Kålen saltas, bearbetas och vassle tillsätts. Därefter får kålen stå och gotta till sig i några veckor. Poängen är inte enbart längre hållbarhet och god…

Veckans gastronomiska ord – Bonne femme

Veckans gastronomiska ord – Bonne femme

Det franska köket är underbart och har också givit oss många gastronomiska uttryck. Ett av dessa ska jag försöka reda ut. Det är nämligen dags för veckans gastronomiska ord som denna vecka är bonne femme. Bonne femme – Detta gastronomiska begrepp är franska för ”god kvinna”. Det är också beteckningen för maträtter av gedigen husmanskosttyp,…

Håkan Liljeqvist

Håll dig uppdaterad med kurerat innehåll och de senaste rubrikerna, allt levererat direkt till din inkorg. Prenumerera nu för att ligga steget före och aldrig missa något.

Hoppa till innehåll ↓