I Annas mat har Anna Bergenström samlat recept och erfarenheter från mångårig tjänst i matlagningsjournalistikens tecken. Hon har för sitt arbete tilldelats Gastronomiska Akademiens pris och av regeringen utnämnts till professor. Hennes volymer finns i många svenska hem och i den nya och reviderade upplagan av Annas mat har tvåhundra nya recept tillkommit. Det finns…
Håkan skriver
November på Recepten.nu – sju sorters kakor och lite till
Vi sätter punkt för oktober och noterar att det nu står november i almanackan. Nu vill vi fika och äta kakor och det hoppas vi att du också vill. Vi kommer nämligen bjuda på sju sorters kakor under november och dessutom lite annat matnyttigt. Oktober har inneburit något av ett skogstema här på matbloggen. Bland…
Kycklingpytt med rosa yoghurtsås
Jag fortsätter på temat mat som funkar idealiskt för barnfamiljen. Här om dagen handlade det om en snäll chicken thai. Idag är det också kyckling som gäller då jag testat en familjevänlig kycklingpytt med rosa yoghurtsås. Att hitta maträtter som passar hela familjen är lite av en utmaning hemma hos oss. Oftast skiter det sig…
Stekta päron med muscovado
Päron! Idag vill jag tipsa er om världens enklaste sätt att förvandla päron till en schyst dessert. Fem minuter och det är klart! Om du är lika lyckligt lottad som jag vad gäller tillgång till päron (tack svärföräldrar för detta!) så kanske det här dessertförslaget kan vara intressant. Stekta päron med muscovado slänger du snabbt…
Veckans gastronomiska ord – Nyponsoppa
Min kompis Calle har blivit något av en nyponnörd på senare tid och det finns faktiskt starka skäl att vurma för alla dessa vackra nypon som pryder buskar lite här och var i dessa tider. Jag ska berätta varför och dessutom har Calle tipsat mig om hur man gör sin egen nyponsoppa. Låt oss därför…
Den bruna maten – kokboksrecension
Det började med ett loppisfynd i form av en låda fylld med receptkort från 1970-talet. Inköparen gick hem för att tillsammans med några vänner provlaga recepten under pseudonymen Familjen Bruun. Matlagningsövningarna från receptlådan Mästerkocken genererade den populära bloggen Den bruna maten. Nu har bloggen blivit till bok: Den bruna maten – sanningen om 70-talets kokkonst.…
Äppeltosca i pannan
Ni kan vara lugna. Jag har inte fått äppeltosca slängt i pannan även om rubriken kanske kan få någon att tro det. Nej, det syftar istället på att jag idag vill tipsa er om ännu ett sätt att förädla äppelskörden. Denna gång direkt i en stekpanna. Den välkände matnörden och skådespelaren Per Morberg har förärat…
Projektet: Mjölksyrning – Del 2
För två veckor sedan påbörjade vi här på Recepten.nu ett projekt med mjölksyrning (du kan läsa del 1 om detta projekt här). Denna uråldriga konserveringsmetod görs främst med olika kålsorter. Kålen saltas, bearbetas och vassle tillsätts. Därefter får kålen stå och gotta till sig i några veckor. Poängen är inte enbart längre hållbarhet och god…
Coq au vin på enkelt vis
Couq au vin tillhör klassikerna som vi fått från det franska köket. Jag har testat att laga en variant som är enkel och snabblagad. En gryta känns på många sätt också helt rätt vilken oktoberdag som helst. Grytor är verkligen en smart uppfinning. I med ett antal olika ingredienser och låt det stå och småputtra…
Veckans gastronomiska ord – Bonne femme
Det franska köket är underbart och har också givit oss många gastronomiska uttryck. Ett av dessa ska jag försöka reda ut. Det är nämligen dags för veckans gastronomiska ord som denna vecka är bonne femme. Bonne femme – Detta gastronomiska begrepp är franska för ”god kvinna”. Det är också beteckningen för maträtter av gedigen husmanskosttyp,…