Dags att köpa dator?

Här kommer några goda råd till dig som funderar över att köpa ny dator! Det är inte lätt att hitta det som passar när det finns en djungel av datorer och leverantörer att välja emellan, men kanske kan mina funderingar hjälpa även dig i ditt val.

När man planerar att köpa en ny dator är det många saker man bör ta i beaktande. Skall man köpa en märkesdator eller en klonmikro (dvs en dator som monteras ihop efter dina behov)?

Är det bättre att köpa en stationär maskin än en bärbar? Skall man välja Intels eller Amd:s processor? Vilket operativsystem kan vara vettigt att välja? Hur stort RAM-minne behövs? Eftersom valen är många så kan den som planerar att köpa dator lätt bli förbryllad. Om du går igenom frågeställningarna nedan så tror jag ändå att du har fina förutsättnigar att skaff rätt maskin för just dina behov:

Vad behöver du?
Först och främst gäller det att tänka ut vad man vill använda datorn till och vilka behov man har. Detta kan låta självklart men det är den viktigaste utgångspunkten för ditt val och det är dessutom onödigt att lägga pengar på prestanda som du aldrig kommer att använda. Om du t.ex. enbart kommer att använda datorn till kontorsarbete behöver du inte det häftigaste grafikkortet. Kom ihåg att också ta ditt framtida behov i beaktning och inte bara på hur dina behov ser ut idag.

Mac eller PC?
PC är fortfarande det vanliga valet men inte längre helt självklart. Under många år var denna fråga något som gjorde vänner till fiender och delade en hel datorvärld i två läger och lite så är det fortfarande. Men trots detta så menar jag att det kanske aldrig tidigare har varit lättare att jämföra en Mac och en PC än nu eftersom de numera kan fås med exakt samma processor och hårddisk-utrymme. Vid sådana jämförelser visar det sig att Macen faktiskt ofta kan konkurrera med ett lägre pris. Då får man dessutom en mängd fantastiska program, vanligtvis en snyggare designad dator och möjligheten att ändå köra Windowsprogram ifall man måste.

De som spelar PC-spel och vill ha den allra bästa spelprestandan kommer fortfarande att tjäna på att sätta ihop sitt egna PC-supersystem. Apple ger inte möjlighet att sätta in de allra värsta grafikkorten ännu och vad många bedömare kan se är detta en av de få anledningarna till att man skall välja att köpa en PC istället för en Mac idag. Kopplar du upp datorn mot ett nätverk eller mot Internet måste du om du har en PC räkna med att spendera en viss tid med att hantera de många virus och andra skadeprogram som cirkulerar. Om du istället väljer att skaffa en Mac så kan du mer eller mindre strunta i detta då det inte finns några sådana skadliga program för Macen (åtminstonne inte i någon större utsträckning).
Här kan du läsa fler sakliga och osakliga argument för PC respektive Mac. Jag menar att det egentligen mest är en fråga om vad man är van vid samt tycke och smak.

Bärbar eller stationär?
Du får helt klart mer dator för pengarna om du väljer en stationär. En stationär dator erbjuder också bättre möjligheter att uppgradera datordelarna efterhand. Nackdelen med stationärt är att den tar stor plats och kräver stora ytor för att kunna skapa en bra ergonomisk arbetsplats. Det är massor av sladdar överallt och den är ful, och ibland högljudd.
Fördelen med en bärbar dator är givetvis att du enkelt kan ta med den om du är på resande fot och att den tar mindre plats. Men för hemmabruk är en stationär dator att rekommendera eftersom du får så mycket mer prestanda för pengarna. Återigen handlar valet mycket om hur och vart du tror att du kommer att använda din dator. Läs mer här om valet mellan stationär och bärbar dator.

Märkesdator eller hopplock?
Om du har avancerade datorkunskaper kan det vara intressant med ett eget hopplock, men annars är en märkesdator från ett känt märke att rekommendera. Märkesdatorer är väl konstruerade och optimerade för att fungera ihop med alla datordelar. Väljer du istället ett hopplock med datordelar från olika fabrikatörer finns risken att delarna inte fungerar optimalt med varandra. En stor fördel som också talar för en märkesdator är den gemensamma garantin och datasupporten.

Många datorleverantörer ger dig dessutom möjligheten att själv optimera din dator utifrån färdiga rekommenderade system. Detta sker genom att du får välja bland olika val på leverantörens hemmsida. Exempel på datorleverantör som erbjuder detta är DELL. De har i regel även specialanpassade paket för t.ex. hemmaanvändaren, kontoret och spelentusiasten.

Nytt eller begagnat?
Allt talar för att köpa en ny dator om du frågar mig, främst eftersom du aldrig säkert kan veta hur bra en begagnad dator fungerar och dessutom får du inga garantier. Det enda som kan tala för en begagnad dator är ett billigt pris vilket i och för sig kan vara en viktig faktor. Men, som sagt, det kan ändå bli ett dyrare val i slutändan eftersom inga garantier finns så var väldigt nogrann med att se över datorn innan köp om du väljer att handla från begagnat marknaden.

Värsting eller budgetdator?
Min erfarenhet att att man ska välja något mitt i mellan för att få ut mest för pengarna. Det allra senaste är oftast så pass mycket dyrare än det näst senaste att det nära på inte är motiverat. Kommer du enbart att använda datorn till ordbehandling och internetsurfning går det bra med en budgetdator, men, återigen, ha i åtanke att ta hänsyn till eventuella framtida behov.

Vilken datorleverantör ska man välja?
Att välja rätt bland alla erbjudanden blir lätt komplicerat men ack så viktig. Eftersom valet av köpplats i slutändan avgör om du fick ett bra köp eller inte är det värt att tänka igenom detta noggrant.
Det bästa är att hitta en datorleverantör som kombinerar både specialistkunskap med fördelen av en stor marknad. Kompetensen är viktig för att datorpaketet, garantier och support ska hålla en hög standard. Med en stor marknad gör att man når en lägre tillverkningskostnad och därigenom kan erbjuda bättre priser. Att köpa direkt från en tillverkare utan massor av mellanhänder kan vara ett alternativ eftersom man då i regel får ett fördelaktigare pris.

Vågar jag handla dator på nätet?
Min erfarenhet är att – ja det vågar du! Fördelen av att handla via nätet kan ge dig så pass mycket bättre priser att du inte vill missa det. Företag med internet som säljkanal har lägre kostnader i form av bl.a. lokalhyror och butikspersonal.

Vill du klämma och känna på produkterna kan du alltid gå till en datorbutik innan. Då kan du även samtidigt konversera med personalen öga mot öga. Men är du smart genomför du sedan köpet på nätet där priserna nio gånger av tio är lägre.

Några pålitliga databutiker på nätet:

Prisvärda PC-datorer hos DELL

Tillslut…
Hoppas nu att du känner dig något klarare över ditt datorval! Jag skulle kunna ge specifika råd även om tum på skärm, hastighet på processor etc. men eftersom tekniken hela tiden går framåt så blir sådana råd lätt inaktuella. Har du funderingar kring detta, kanske fler tips eller någon fråga så skriv gärna en kommentar nedan så ska jag försöka besvara efter bästa förmåga.

Lycka till med köpet?

Andra bloggar om: . Fler tips på Aftonbladet

8 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Bra artikel, men du måste nog läsa på lite om Mac:ar :-)

  Mitt senaste datorval har varit det bästa hittills:

  Vad behöver du:
  Dator till att plugga på, jobba med webbproduktioner, en dator som inte krånglar.

  Mac eller PC?
  Mac (Inga virus, snygg, får väldigt mycket för pengarna, fungerar, Windows-fritt/men går att smitta den med Windows)

  Bärbar/Stationär?
  Bärbar; pluggar distans och vill kunna vara rörlig även i framtiden.

  Märkesdator eller ej?
  Aldrig mer märkesdator för min del.. men frukt är ju nyttigt ;-)

  Nytt/beg.?
  Vill ha nytt.

  Värsting / budget?
  Föredrar nog att följa plånboken.

  Vilken datorleverantör ska man välja?
  …. Nästa fråga tack.

  Vågar jag handla dator på nätet?
  Jajjamensan!

  Resultat: Apple Macbook 13″

  ..Som jag nämnde i början, läs på lite om mac ;-)

 2. En het potatis det där ;) Kanske handlar det om vana och i så fall så ska man ju givetvis hålla sig till det som man själv trivs bäst med.

 3. Magnus du har helt rätt, den där stora majoriteten PC älskare är som en.. nä de va inget!
  En mac får man mer glädje av, jag har båda så jag vet ^^ Här är dom främsta andledningarna till att alla borde skaffa mac:

  1—Fantastiskt snygg att se på, inget man vill gömma.
  2—Mycket mindre, till ex stationära iMac är hela den som en normalstor bildskärm.
  3—Alla program är gjorda för hårdvaran. Och för varandra.
  4—Apple har revolutionerat musikvärlden med iPod, som är ett fantastiskt tillbehör på alla sätt!!
  5—Inget krångel. Menyerna är som för småbarn men med lika mycket innehåll. Allt funkar.
  6—Man slipper virus. Men det beror ju faktiskt på att det finns så få användare.
  7—En Mac har alltid det där lilla extra, som ibland en grymt bra inbyggd iSight-kamera

  Enda anledningarna jag kan se till att man häldre borde skaffa en PC är väll att om man är ute efter att spela spel
  så är dom bättre också kostar ju Mac några extra lappar…

 4. Det ni jämför är en blandning mellan operativsystem och datorleverantörer.
  Apple tillverkar datorn mac och även operativsystemet OSX

  När ni menar att mac är virusfritt är det OSX ni syftar på. Att tänka att OSX är virusfritt är dumt, då människor som har OSX kan tro att de kan trycka på varenda länk utan att få virus. ”OSX är ju virusfritt, så vad kan hända?” Två veckor sedan senaste trojanen till quicktime?

  Köper man en Pc med Intels processor går det i flesta fall att installera OSX på Pc:n. Det går t.o.m. att köra OSX på en AMD-dator.

  Mac och PC är två slags datorer. På dessa datorer går det att installera OSX, windows och linux…

 5. Tjena!:D
  Jag har några frågor:

  Fråga 1)
  Tänkte efter att jag sommarjobbat köpa mig en dator och till en början var jag stensäker på att välja en bärbar men nu tvekar jag. Jag hade tänkt använda datorn till skol-arbeten och olaglig nedladdning av filmer, samt kanske något spel.
  Jag vet inte min budget än, men den borde ligga runt 10 eller 11 000, så vad ska jag välja: bärbar eller stationär?

  Fråga 2)
  Vilken AMD processor motsvarar Intels Dual Core?

  Fråga 3)
  Vi har kabel-tv, och modemet är kopplat till det på något sett har jag för mig. Går det att köpa en router som jag ansluter till vårat modem? Den dator som min familj redan använder vet jag inte om den har nätverkskort eller vad man nu behöver för att koppla upp sig trådlöst. Jag vill alltså hellst att ”Familje-datorn” fortfarande ska ha kabel-anslutning till modemet, men min ska vara trådlös.
  Lösning tack?:)

  Hoppas det inte är för krångliga frågor…:P

 6. Hej!

  Är helt datorokunnig 27åring som behöver köpa en dator så snart som möjligt.
  Jag är student men praktiserar på ett stadsbyggnadskontor.

  Jag undrar vad jag behöver tänka på vid mitt första köp av dator. Jag behöver dator till program som Word, Autocad, Solidworks, google sketch, photoshop och liknande. Jag skulle även vilja ha möjlighet att kanske skriva ett framtid examensarbete på den. Jag har liten budget men hellre lägger jag en extra peng än att få massa datakrångel. Har du några tips vad jag ska tänka på? Behöver en lätt skött dator:-)

  Är så tacksam för all hjälp jag kan få!!! A

 7. Det finns en ny typ av dator ute nu som är helt mekanikfri, d.v.s. ingen mekanisk hårddisk och inga fläktar inuti.

  Den är energisnål så den alstrar inte så mycket värme. Det i sin tur gör det att den värme som genereras kan ledas ut via kylrör av metall till flänsar utanpå datorn, och datorns storlek har också förminskats till något som kan hängas bakpå skärmen om skärmen har de 4 VESA fästhålen som finns på många moderna monitorer.

  Den här datorn prutar inte heller på kvaliten. Den kommer med Windows 7 och prestrerar så bra att jag som webbdesigner inte har några som helst problem när jag har 5-10 program öppna samtidigt, inkluderat mer krävande sådana som Photoshop.

  Den är lite dyr, men det sparar man in på några år, om man tänker på att vanliga datorer fungerar ungefär som dammsugare som suger in en massa damm i datorn som gör att den förr eller senare pajar ihop eller börjar låta så mycket att man blir tokig.

  I korthet ett mycket bra alternativ till standardklumpen under skrivbordet. Morgondagens dator redan idag.

  Det går att gå till återförsäljaren http://ljudlösdator.se eller deras facebooksida http://www.facebook.com/pages/Ljudlo…19163651445929 för att läsa mer och kolla på deras informationsfilmer.

  Själv är jag supernöjd med min nya tysta dator, som jag vet kommer stanna tyst också, för evigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.