[dropcap]Recepten.nu fortsätter att gräva i de svenska receptgömmorna. Det finns många anledningar till det.[/dropcap] Den traditionella husmanskosten är i stor utsträckning klimatsmart genom sin anpassning till närproducerade råvaror, såsom rotsaker, frukt, fisk och kött. Säsongsanpassning liksom plånboksvänlig inköpslista får man på köpet. Mystiska E-nummer och konstgjorda tillsatser undviker man galant genom husmanskosten, vars recept har…
Alla inlägg i Recept och matsnack
Retrobakning – Schacktårtan från 1954
Nytt på kakfatet är titeln på ICA Förlagets snitsigt rutiga receptsamling från 1954. Några år tidigare hade klassikern Sju sorters kakor givits ut (1945). Och Nytt på kakfatet skulle tillsammans med föregångaren och Det bästa brödet, bilda en oumbärlig triad för varje svensk hemmafru som vill passa in i folkhemsidealet. Nytt på kakfatet utlovade moderna…
Chokladbollar rullade i pärlsocker
Chokladbollar är en given favorit som nästan alla tycker om. Här är det recept på chokladbollar som jag brukar använda mig av när chokladbollsbegäret blir för svårt att kämpa emot. Till ca 20 st chokladbollar behöver du följande ingredienser: – 100 g margarin – 1,5 dl strösocker – 3 dl havregryn – 1 msk vaniljsocker…
Pannkakor
Pannkaka tillhör en av de mer enkla sakerna man kan vispa ihop i köket. Här kommer därför ett recept på pannkakor som jag själv använder lite titt som tätt. Recept: Pannkakor Om receptet: Till pannkakorna behöver du ingredienserna nedan. Ingredienser 2 ägg 3 dl vetemjöl 6 dl mjölk Knappt 1 krm salt 1 tsk socker…
Lingonkaka med havre
Det är smidigt att baka kakor i långpanna och det finns en hel del goda varianter att välja emellan. För en tid sedan testade jag denna lingonkaka med havre. Till lingonkakan behöver du (ca 18 bitar): – 4,5 dl vetemjöl – 1/2 dl strösocker – 2 tsk bakpulver – 150 g margarin eller smör –…
Rabarberpaj med knäckigt täcke
Att njuta av den första rabarbern i form av en rabarberpaj kan aldrig bli fel. Med detta recept på just rabarberpaj så kan du koka ihop en god variant som har ett trevligt knäckigt täcke av havregryn blandat med smör och sirap. Serverar den gärna varm med vaniljglass som dessert eller som en kaka till…